Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Andrej Zaman brez težav zmogel sto kilometrov čiste uživancije

Andrej Zaman, prvi Slovenec, ki je zmogel kolesarski Trans Am čez Ameriko, je v soboto pripravil novo, kot sam rad reče, čisto uživancijo. Tokrat ne s kolesom, pač pa v tekaških copatih.V družbi prijateljev in sotekačev je pretekel 100 kilometrov in tako na edinstven način zaključil zanj edinstveno leto.

Ultraš na kolesu, trenutno Ajdovec, v kratkem pa bo postal Goričan, 50-letni Andrej Zaman, je sončno in brezvetrno soboto, 10. decembra 2016, izkoristil za svojo prvo tekaško stotico. V 10 urah in 34 minutah je na ajdovskem petkilometrskem tekaškem krogu odtekel 101,5 kilometra. V ta čas pa so všteti tudi vsi postanki. Ura mu je pokazala, da je pri tem pokuril 8146 kalorij.

Andrej je poleti kot edini slovenski kolesar doslej premagal 6870 kilometrov dolgo traso dirke Trans Am Bike Race, druge najdaljše dirke, ki jo vozijo brez spremstva in pomoči drugih (daljša je le dirka okrog sveta). Potem pa se je odločil, da brez kakšnih posebnih priprav odteče še svoj najdaljši tek (najdaljši doslej je meril 60 kilometrov). »Videl sem izziv, želel sem se preizkusiti na tej razdalji, pri tem pa je bil čas nepomemben,« je povedal po uspešno izpeljanem teku. »Moraš si upati, preizkušati, kje so tvoje meje, iskati dodatno vrednost življenja,« pojasnjuje, kaj ga vodi v ekstremne preizkuse.

Čista uživancija

Malo manj kot pet kilometrov dolgi makadamski (le delček proge je asfaltiran) tekaški krog pod Ajdovščino se je izkazal za primerno progo, izkazali pa so se tudi Ajdovci in Vipavci. Med tekom, ki se je začel še pred soncem, ob 7. uri, v okolju, belem zaradi slane, končal pa v temi, Andrej niti za hip ni tekel sam. Spremljalo ga je (izmenično) nekaj več kot 50 tekaških prijateljev. Za logistiko je poskrbela Bernarda Jurič, tudi sama privrženka ekstremnih odklopov.

Čista uživancija

»Bilo je odlično, užival sem, vzdušje je bilo čudovito. Vsem, ki so sodelovali, se zahvaljujem na spodbujanje, podporo in pomoč,« je še povedal ultramaratonec. Ob koncu teka ni bil videti izčrpan, dobra volja in energija sta razkrivala, da je imel še rezerve. Vsekakor je ta njegova prva stotica pokazala, da zmore še tudi daljše in hitrejše teke. A o tem še ne razmišlja, v načrtih za prihodnje leto imata prednostno mesto dva nekaj več kot 2000-kilometrska kolesarska nastopa v Italiji in Franciji ter na Japonskem.

Čista uživancija

Trasa teka:

prvi in zaključni del: https://ridewithgps.com/routes/17974882

vmesni del (21 krogov): https://ridewithgps.com/routes/17974857

* Vir in foto: Ljudstvo tekačev / Venceslav Japelj

 

 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #rekreacija, #ajdovščina

Kolofon