Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Kovku slovesno ob odkritju obnovljenega spomenika

Na Kovku nad Ajdovščino so pretekli teden odkrili obnovljen spomenik enotam devetega korpusa NOV in POS, posvečen spominu na zaključne boje, ki so potekali na tem območju od 20. do 31. marca 1945. V njih je imel pomembno drugi bataljon Bazoviške brigade imenovan Ruski bataljon, saj so ga sestavljali pretežno borci iz Ruske federacije.

Med 4000 partizanskimi borci, ki so sodelovali v zadnji ofenzivi na Gori pred osvoboditvijo, je bilo zlasti v drugem bataljonu Bazoviške brigade tudi veliko vojakov ruske narodnosti. Njihovi žrtvi se je poklonil tudi veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Doku Zavgajev, ki je tudi nagovoril zbrane. Veleposlaništvo Ruske federacije je v sodelovanju z Občino Ajdovščina in Združenjem borcev za vrednote NOB Ajdovščina - Vipava poskrbelo za obnovo spomenika in postavitev plošče tudi z zapisom v ruskem jeziku.

Sinji vrh je v tistih časih predstavljal ključno strateško točko za obe vojskujoči se strani. Kdor je nadzoroval Sinji vrh, je obvladoval tudi glavno povezavo na Gori, ki se je proti koncu vojne znašla v torišču širših vojaških strategij in taktik. Nemška vojska je skušala zagotoviti prostor za varen umik svojih sil iz Italije in jadranskega bazena, kar pa je ogrožal IX. Korpus, ki je imel v Trnovskem gozdu svoje zatočišče in izhodišče za delovanje po okoliških dolinah. Nacionalna in vojaška sestava obeh nasprotnikov je bila nadvse pisana – pod nemškim poveljstvom so Sinji vrh napadali domobranci, četniki, ustaši, fašisti, kozaki … Na drugi strani so bili v sestavu IX. Korpusa poleg partizanov še italijanski garibaldinci in bataljon z ruskimi borci. 

V nagovoru je ajdovski podžupan Mitja Tripković dejal naslednje »Če torej bitke za Sinji vrh postavimo v časovni okvir, potem vidimo, da so se tedaj enote Rdeče armade z ene in zavezniške enote z druge strani že bližale Berlinu, in da se je zadnje dejanje teh spopadov zgodilo le dober mesec pred tem, ko je bila v Ajdovščini ustanovljena prva slovenska narodna vlada. Torej je na Sinjem vrhu ugasnilo veliko mladih življenj pripadnikov različnih narodov, pa čeprav se je na obzorju že risala zarja svobode. Iz pričevanj pa izvemo tudi, da so bili ruski borci v bitkah za Sinji vrh pri prebivalcih Gore dobro zapisani, tako zaradi hrabrega bojevanja kot tudi zaradi humanosti. Iz ene od hiš, ki so jo požgali Nemci, so uspeli rešiti nemočne domačine in jih rešili zanesljive smrti. Zato si zaslužijo našo zahvalo in dostojen spomin. Danes, po dobrih sedmih desetletjih, je Sinji vrh tudi sinonim za srečevanje pripadnikov različnih narodov, le da nimajo v rokah pušk - pač pa čopiče. Sem pod sinje nebo prihajajo po nepozabne motive. Mednarodne likovne kolonije kot so 'Slovenija odprta za umetnost', 'Umetniki za karitas' in druge odlikuje plemenito poslanstvo pretoka likovnih tokov, medsebojnega spoštovanja, pa tudi dobrodelnosti.«

Slovesno na Kovku

Na slovesnosti je v prisotnosti predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tita Turnška, garde Slovenske vojske, člane veteranskih organizacij in praporščakov zbrane pozdravil tudi predsednik območnega združenja borcev za vrednote NOB Božidar Novak. Kulturni program sta oblikovala Oktet Castrum in Manuela Polanc.

 

* Vir: Občina Ajdovščina & Primorske novice

* Foto: Alenka Tratnik (Primorske novice)

Lokalne Ajdovščina

#novice, #sinji vrh, #kovk

Kolofon