Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Dijaki na obisku v Berlinu

Dijakom ajdovskega srednješolskega centra Veno Pilon še zdaleč ni dolgčas. Sedenje in učenje v šolskih klopeh marsikdaj zamenjajo za potep po evropskih prestolnicah. Pilonovci, ki so se odločili za učenje nemščine, so se tako 1. decembra, v popoldanskih urah, veselo odpravili v nemško prestolnico Berlin.

Ekskurzije v tretjem letniku Srednje šole Veno Pilon so večinoma jezikovno obarvane. Dijaki, ki so si izbrali kot drugi tuji jezik italijanščino, se bodo odpravili februarja v Rim. Tisti, ki so izbrali francoščino, so obiskali Pariz. Mi preostali Pilonovci, ki smo se odločili za nemščino pa smo se 1. decembra, v popoldanskih urah veselo odpravili v nemško prestolnico.

Na pot smo krenili v četrtek izpred ajdovske avtobusne postaje in se namenili proti letališču v Benetkah. Let je trajal gladko in nemoteno. V naš hostel smo prišli v večernih urah, se razdelili po sobah in pripravili na naslednji dan v Berlinu. Eden od čarov te ekskurzije je bilo tudi to, da smo si morali biti sami svoji vodiči. Skupaj smo kupovali razne karte in vstopnice ter brskali za znamenitostimi Berlina. 

Berlin

Prvi dan smo namenili pozornost točki, kjer sta se v času hladne vojne stikala vzhod in zahod. Tu je v obdobju po vojni stal mejni prehod, danes pa so tu umestili muzej Haus am Checkpoint Charlie, ki smo si ga tudi sami ogledali. Po ogledu smo se odpravili do ulice Prinz-Albrecht-Straße 8, kjer je v preteklosti stal Gestapo. Danes so v spomin na vsa grozna dejanja in mučenja, ki so bila tu del vsakdanjika, postavili muzej Topographie des Terrors. Po ogledu obeh muzejev smo se odpravili do Postdamer Platza, ki je bil v preteklosti osrednji del vzhodnega Berlina. Tu smo si vzeli čas za kosilo in se po tem odpravili do slovenskeg veleposlaništva v Berlinu. Sprejel nas je namestnik veleposlanice g. Kos in nam na hitro predstavili življenje in delo diplomata. Večer se je že bližal, vendar smo se mi vseeno odpravli do Museumsinsel po ulici Unter den Linden. Dan smo zaključili z ogledom ostanka Berlinskega zidu, ki so ga pred ruštvijo obarvali številni umetniki in danes spada pod East Side Gallery.

Berlin

V soboto smo se po zajtrku namenili do Brandenburških vrat in Reichstaga ter se sprehodili skozi kar 19 000 m2 velik spomenik, ki je posvečen judovskim žrtvam holokavsta. Nato smo se z metrojem odpeljali do postaje ZOO, ki je v bližini Ku´damma ali daljše Kurfürstendamma. To je najbolj znana ulica v Berlinu, ob njej pa se najha Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Cerkev je bila zgrajena v čast cesarja Vilijema, ampak je bila žal med drugo svetovno vojno zelo poškodovana. Poleg cerkve so se nahajale prikupne stojnice z raznimi sladkarijami in spominki, ki so pričarale pravo božično vzdušje. Sprehodili smo se ter si tudi sami privoščili kakšno. Nato smo se zvečer skupaj odpravili do zanimivega bara Klo, kar v slovenščini pomeni stranišče. Notranjost je bila okrašena z raznimi straniščnimi pripomočki, pijačo pa so nam ponudili kar v nočnih posodah. Po živahno preživetem večeru, smo se počasi odpravili v hostel. Na svoji poti smo se sprehodili tudi skozi mavrično četrt, saj je Berlin znan tudi po visoki meri strpnosti do istospolno usmerjenih. 

Berlin

Naslednji dan smo se odpravili iz Berlina proti Potsdamu, ki je glavno mesto nemške zvezne dežele Brandenburg. Tam pa nas je pričakal vodič, ki nam je delno v nemščini in delno v angleščini predstavil mesto. Ogledali smo si palači Cecilienhof in Sanssouci. Prva je znana po tem, da je tu potekala Potsdamska konferenca, leta 1945 po kapitulaciji Nemčije. Palača Sanssouci pa je bila poletna rezidenca kralja Friderika II. in je bila zgrajena v 18. stoljetju po vzoru Versailla v Parizu. Nato smo se vrnili v Berlin, si ogledali še Alexanderplatz in se povzpeli na kupolo berlinske katdrale- Berliner Dom. Po prepešačenih številnih stopnicah, smo si v soju številnih lučk ogledali še najstarejšo berlinsko četrt- Nikolaiviertel. V večernih urah pa smo se utrujeni in prezebli vrnili v naš hostel.

Zadnji dan v Berlinu smo se odpravili v nemške bunkerje, ki so bili zgrajeni v času tretjega rajha za zaščito berlinskega prebivalstva. Ti so bili od 6 do 8 metrov globoko pod zemljo, pod njimi pa potka današnja podzemna železnica. Po ogledu teh smo si ogledali še olimpijski stadion, ki je bil izgrajen leta 1934, dve leti kasneje so tu potekale poletne olimpijske igre. Leta 2006 je tu potekalo svetovno prvenstvo v nogometu.

Berlin

Tako smo se v popoldanskih urah vrnili v hostel, pobrali sovoje kovčke in se po štirih prelepi a mrzlih dneh odpravili domov. V Ajdovščino smo se vrnili v poznih večernih urah in se razšli s prijetno mislijo, da smo doma a neprijetnim prikokusom da moramo naslednji dan v šolo.

 

* Besedilo in fotografije: SŠ Veno Pilon

Lokalne Ajdovščina
Kolofon