Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Po božično vzdušje v Vipavski Križ

V teh prazničnih dneh je ogled takšnih ali drugačnih jaslic skorajda nujen. In v naši okolici jih je res precej takih, ki so zagotovo vredne ogleda. Prav posebej pa priporočamo skok v Vipavski Križ, kjer je jaslic v teh dneh največ, s tem pa postane sprehod po ozkih uličicah resnično nekaj posebnega.

Do praznovanja božiča nas loči le še nekaj trenutkov, le še nekaj zadnjih nakupov daril in še kak dan ali dva v službi za tiste, ki še niste na zasluženem dopustu. Čar božičnih praznikov so zagotovo jaslice, ki jih najdemo v marsikaterem domu, vse več pa je tudi takšnih, ki so razstavljene vsem na ogled. Ste vedeli, da so prve jaslice stale v jezuitskem kolegiju v Coimbri na Portugalskem leta 1560. Komaj dve leti pozneje, leta 1562, so jih postavili v Pragi. Ni pa dolgo trajalo, da jih je spoznala vsa Evropa. Na Slovenskem so se jaslice prvič pojavile leta 1644 v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

Jaslice v Vipavskem Križu (3)

V Vipavski dolini je trenutno na ogled kar precej takšnih in drugačnih postavitev jaslic. Še posebej pa vas vabimo na ogled v Vipavski Križ, kjer jih v teh dneh lahko vidite res precej. Najprej se lahko sprehodite po ozkih gasah, tega prenovljenega bisera Vipavske doline. Skorajda vsaka druga hiša je na ogled postavila svoje jaslice in tako sprehod postane resnično nekaj posebnega, skorajda čarobnega. Nato pa vas pot vodi še v Galerijo Vipavski Križ, kjer vas čaka tradicionalna razstava najrazličnejših jaslic, ki so jih prispevali posamezniki ali društva iz različnih koncev Slovenije. Na ogled so vam tako klasične postavitve jaslic, velike, male, nenavadne, upodobljene na papir ali platno, iz različnih materialov, za nekatere pa lahko celo rečemo, da gre za pravcate umetnine. Predstavlja se kar 72 ustvarjalcev, vseh jaslic pa je na ogled 115.

Jaslice v Vipavskem Križu (10)

Razstavo jaslic, za katero skrbi tamkajšnje turistično društvo, so v Vipavskem Križu odprli v nedeljo, 18. decembra, na voljo pa bo vse do 8. januarja prihodnje leto. Galerija je za obiskovalce odprta od 14. do 20. ure, vsak dan, od 25. decembra naprej. Obenem pa vas čaka še tržnica z lokalnimi proizvodi, pogreli pa se boste lahko tudi s kuhanim vinom ali čajem.  Sprehod po Vipavskem Križu v teh dneh resnično pričara malce čarobnosti in spokojnosti, obenem pa ponudi pravi božični občutek. Če Vipavskega Križa ne poznate dovolj, si lahko omislite tudi turistično vodenje. Več o tem najdete na spletni strani www.vipavskikriz.si.

Jaslice v Vipavskem Križu (1)

Čarobnost božičnega sprehoda pa malce skali le dejstvo, da je Vipavski Križ, kljub novemu in ličnemu parkirišču, še vedno precej poln moteče avtomobilske pločevine. To pa je že druga zgodba.

Jaslice v Vipavskem Križu (7)

Jaslice v Vipavskem Križu (2)Jaslice v Vipavskem Križu (4)Jaslice v Vipavskem Križu (8)Jaslice v Vipavskem Križu (9)Jaslice v Vipavskem Križu (12)Jaslice v Vipavskem Križu (11)Jaslice v Vipavskem Križu (14)Jaslice v Vipavskem Križu (13)

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ

Kolofon