Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Praznično dogajanje v Vipavi

Božični prazniki, ki so pred vrati so vedno pravi razlog za obisk najrazličnejših prireditev, predvsem pa za druženje v krogu družine in prijateljev. Lahko se odločite tudi za skok v Vipavo, kjer vam ponujajo kup prireditev, še posebej pa vabljeni na tradicionalno žegnanje konj.

V božičnem času vam priporočamo, da se sprehodite po vipavskih ulicah in si ogledate številne jaslice, ki krasijo izložbe in domove Vipavcev. Prav poseben dan pa je v Vipavi štefanovo. Konjeniško društvo sv. Štefan Vipavska dolina tudi letos organizira v ponedeljek, 26. decembra, tradicionalni blagoslov konj pred farno cerkvijo sv. Štefana. Začetek zbiranja konjenikov bo ob 10. uri od koder po 11. uri krene organizirana kolona skozi Vipavo do mesta prireditve. Po blagoslovu konjeniki dvakrat obkrožijo cerkev in na glavnem trgu postanejo v družbi obiskovalcev prireditve in domačinov. Letos bodo popestrili prireditev z volovsko vprego, katera vas bo presenetila s svojim tovorom. Iz Koprivskega kamnoloma bo pripeljala manjkajoči kamen za most na Beli, katerega bomo tudi vgradili. Konjenike in obiskovalce naprošamo, da se vedejo po navodilih organizatorjev.

Žegnanje konj

Tamburjaši pod vodstvom dirigentke Mojce Lavrenčič, vas ravno tako v ponedeljek vabijo na tradicionalni praznični koncert. Z opernimi melodijami vas bodo popeljali v praznične dni. Solisti, ki bodo nastopili so: Gaja Sorč (Sopran), Mirjam Horvat (mezzosporan), David Čadež (tenor) in Marko Kete (bariton). Koncert bo ob 18. uri v Kulturnem domu v Vipavi, vstop prost. Na glavnem vipavskem trgu vas TD Lanthieri na štefanovo pričakuje od 18. ure dalje. Po 19. uri bo nastopila Klapa Plante.

V Vipavo pa ste tako ali drugače vabljeni tudi vsak dan, saj se lahko na Glavnem trgu v Vipavi, podružite ob prijetno toplem vzdušju lesene brunarice, kjer vas postrežejo s kuhanim vinom in čajem. privoščite si lahko vožnjo skozi Vipavo v kočiji, z najmlajšimi pa se poveselite ob obisku Dedka Mraza. Vsak dan med 18. in 23. uro.

Lačnim pa priporočamo praznično večerjo v restavraciji Podskala, kjer so za vas pripravili še posebej slastne jedi, ki vas ne bodo pustile ravnodušne. Torej, če ste eden izmed tistih, ki dneva pred praznično večerjo ali celo dveh nočete preživeti v kuhinji za štedilnikom v iskanju najrazličnejših kreativnih receptov, s katerimi bi razveselili brbončice vaših bližnjih, se raje odpravite na preizkušeno dobro večerjo, kjer zadovoljijo še tako petične goste. Več o ponudbi najdete na TEJ POVEZAVI.

 

* Naslovna fotografija: Jurij Lavrenčič

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #praznično

Kolofon