Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pozor pred potvorjenimi živili

Tudi živila ponarejajo, mar ne? O tem ni dosti podatkov, v Evropi naj se ne bi dogajalo pogosto, vendar je prav, da se tega zavedamo in smo pozorni pri nakupovanju. Najpogosteje potvorjena živila so običajno tista dražja, ker je z njihovo potvorbo mogoče več zaslužiti. Kje so potvorbo že ugotovili pa v spodnjem besedilu Katje Jež.

Oljčno olje: včasih  je del  olja (extra deviško italijansko) zamenjan s cenejšim navadnim oljčnim oljem ali pa »italijansko oljčno olje«  v resnici  prihaja iz  Grčije ali Turčije.  Včasih je oljčno olje  lahko pomešano s sojinim, koruznim, sončničnim, repičnim, arašidovim, rastlinskim  ali palminim oljem, bolj redko z oljem ki ni »živilskega izvora«. Lahko se zgodi, da  »oljčno olje« ne vsebuje niti malo oljčnega olja. Taka potvorjena olja so nevarna predvsem zaradi povzročitve morebitnih alergij pri potrošnikih, ki ne vedo iz česa je olje sestavljeno.

Balzamični kis: Včasih draga sestavina je sedaj prisotna v vsaki restavraciji, namesto pravega balzamičnega kisa, staranega v hrastovih sodih, je to običajno mešanica navadnega kisa, mošta, sladkorja, barvila in podobnih sestavin.

Ribe in morski sadeži: običajno gre za zamenjavo s cenejšini ribami in morskimi sadeži, npr. namesto divjega lososa z Aljaske, se prodaja gojen losos. Tovrstne ribje artikle spremlja pogosto  pomanjkljiva deklaracija.

Losos

Mleko in mlečni izdelki: Kravje mleko je lahko dodano kozjemu mleku, lahko pa je mleko pripravljeno iz mlečnega prahu, sirotke, uree, za beljakovinsko obogatitev je lahko dodan melamin, ali pa je dodan  sladkor, sol, olje,  celo detergent … Na Kitajskem je bilo že več ugotovljenih potvorb mleka tudi tistega za dojenčke in male otroke. Tudi razni siri – posebno še tisti za toast in za pizzo niso tisto, kar si predstavljate na prvi pogled.

Med: Medu je v primeru potvorb dodan sladkor, fruktozni, koruzni ali drugi sladkorni sirup. Včasih  medu prikrijejo poreklo, npr. če prihaja med iz Kitajske preko druge države – potem navedejo poreklo iz te druge države.

Sokovi: Sokovi iz dražjega sadja, kot je npr. granatno jabolko ali katerokoli drugo »super sadje«, so lahko izdelani iz nekaterih cenejših sadežev, včasih so narejeni le iz vode, sladkorja, arom in aditivov, kljub temu da ja na deklaraciji navedeno kot sestavina sadje. Pomarančni sok lahko vsebuje sok iz mandarin, visokofruktozni sirup, ekstrakt paprike inp., vse z namenom pocenitve.

Kava in čaj: Kava je lahko predelana skupaj z listi in vejicami, lahko ji je dodana pražena koruza ali ječmen, instant kava lahko vsebuje cikorijo, žitarice, karamel, škrob, slad ali celo fige. Čaj lahko vsebuje liste drugih rastlin, barvila,…

Žafran: Ta najdražja začimba je že vsebovala glicerin, sandalovino, barvilo – tartzrazin, borax…

Žafran

Mlet poper: V njem so že dobili škrob, razna druga semena, ajdo,moko, proso..

Vanilijev ekstrakt, paprika v prahu in čili v prahu, zvezdasti janež in druge začimbe so pogosto nagnjeni k ponarejanju. Sudan rdeče barvilo so že dodajali mleti papriki, curriju..

Mleto meso: Zgodbo s konjskim mesom ste najbrž že slišali, včasih pa se v  pakiranem mletem mesu lahko nahaja tudi kak ostanek manj svežega mletega mesa, primerno obdelanega in primešanega svežemu. Mleto meso  so tudi že barvali (EU), da je bilo bolj atraktivno in to z barvilom za tkanine..

Vino: Prestižne znamke vina se v ZDA prodajajo v 5% kot potvorjena, koliko je tega v Eu ni podatka.

Bio – eko proizvodi: Možna je potvorba , da so živila lažno poimenovana eko ali bio, v resnici surovine ne izhajajo iz eko pridelave in postopek predelave ni certificiran.

Lahko je potvorjena tudi embalaža, npr. uporaba ftalatov (dokazano škodljivih) v embalaži, ki je v stiku z živilom.

Včasih na embalaži izdelka lepo piše kaj vse vsebuje, vendar izdelek kupimo v slepi veri, da je to tisto, kar smo si zaželeli, pri tem nas premami atraktivna embalaža in »udarna reklama« Zato je najbolje kupovati sveža, nepakirana, nesestavljena živila ter hrano, ki je pridelana in predelana čim bližje. Če pa že izberemo »sestavljeno« živilo, oz. živilo, ki ga pogosto kupujemo in jemo, je priporočljivo, da si kdaj pa kdaj tudi preberemo s čim se prehranjujemo.

 

Katja Jež - Specialistka na temo Zdrave prehrane

 

Katja Jež
Kolofon