Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Stečaj Agroinda tik pred vrati

Zaposleni v Agroindu bodo leto zaključili tako, kot so ga začeli: v negotovosti. V tem letu je bil stečaj dvakrat uveden in dvakrat razveljavljen. Decembra se je z družbo intenzivno ukvarjala izvedenka, ki je pripravila mnenje o obstoju stečajnih razlogov. S tem, ko je izvedensko mnenje pripravljeno, so podani pogoji za ponovno odločanje o predlogu za začetek stečajnega postopka, zato bo stečajni sodnik v kratkem razpisal nov narok.

Agroind je vložil predlog za stečaj. Namesto zunajsodnega finančnega prestrukturiranja se bo sedaj zdravo podjetniško jedro reševalo znotraj sodno kontroliranega postopka, so za Primorske novice v četrtek sporočili iz Odvetniške družbe Ilić in Partnerji, ki je pravna zastopnica Agroinda in njenega lastnika, ukrajinske družbe Demistone Holding Limited. Po besedah odvetnika Iva Grlice so se za to potezo odločili, ker ni bilo doseženega soglasja vseh ključnih deležnikov glede nekaterih pomembnih elementov sporazuma o prestrukturiranju družbe.

Novogoriško okrožno sodišče je po novembrskem naroku v Agroind poslalo finančno izvedenko, ki naj bi preverila stanje v podjetju. Kot je v četrtek poročal Radio Koper, je izvedenka sodišču že posredovala svoje mnenje, zato gre pričakovati, da bo sodnik kmalu razpisal nov narok. Medtem je v Vipavski dolini zaokrožila informacija, da naj bi uprava Agroinda, ki jo vodi Oleksij Karčistov, v zadnjih tednih pospešeno praznila poslovni račun, ki ga ima družba pri Deželni banki Slovenije (DBS), še navajajo Primorske novice. V družbi teh novic ne komentirajo, zaposleni pa so ob novici, da je Agroind sam vložil predlog za stečaj, vse skupaj označili kot logično. "To samo dokazuje namen uprave, ki je prek odvetniškega pooblaščenca sodišču predlagala finančnega izvedenca, da si pridobi čas in se finančno okoristi z denarjem, ki smo ga ustvarili z dobrim tekočim poslovanjem," je ocenil predstavnik zaposlenih Andrej Furlan.

Agroind je imel ob naroku 23. novembra na transakcijskem računu pri DBS 340.000 evrov. Družba je normalno poslovala in v času praznikov ustvarila višje prihodke. Zaposleni so prejeli oktobrsko in novembrsko plačo, podjetje je poravnalo tudi druge tekoče stroške. Družba sicer zaposlenim še vedno dolguje razliko plače za marec ter bruto plači za april in maj. Sodišče je na njihovo zahtevo do odločitve o predlogu za začetek stečajnega postopka upravi in nadzornemu svetu družbe z začasno odredbo omejilo razpolaganje s premoženjem, banki pa odredilo, da mora za izplačilo zneskov, višjih od 4999,99 evra, dobiti soglasje sodišča.

 

*Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#gospodarstvo, #vipava, #agroind

Kolofon