Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Agroind Vipava znova v stečaju

Kar se je v zadnjih dneh napovedovalo, se je danes tudi uresničilo. Vipavski Agroind je znova v stečaju. Stečaj Agroinda pa je vendarle glede na vse, kar se je dogajalo v zadnjem letu, najboljša rešitev, ocenjujejo sedanji in nekdanji zaposleni v vipavskem podjetju v lasti ukrajinske družbe Demistone. V preteklem letu je bil stečaj dvakrat uveden in dvakrat razveljavljen.

Agroind je tik pred novim letom vložil predlog za stečaj. Namesto zunajsodnega finančnega prestrukturiranja naj bi se sedaj zdravo podjetniško jedro reševalo znotraj sodno kontroliranega postopka, so sporočili iz Odvetniške družbe Ilić in Partnerji, ki je pravna zastopnica Agroinda in njenega lastnika, ukrajinske družbe Demistone Holding Limited. Po besedah odvetnika Iva Grlice so se za to potezo odločili, ker ni bilo doseženega soglasja vseh ključnih deležnikov glede nekaterih pomembnih elementov sporazuma o prestrukturiranju družbe.

Po tem ko je višje sodišče zaradi procesnih napak prvostopenjskega sodišča v sredini julija razveljavilo začetek stečaja nad družbo Agroind Vipava, je okrožno sodišče v Novi Gorici danes na predlog zaposlenih znova začelo stečaj družbe. Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Andrej Perdan. Upniki lahko terjatve prijavijo v roku treh mesecev. 

"Dolžnik je sprva ugovarjal predlogu, zaradi česar je sodišče razpisalo narok in na njem sprejelo sklep o postavitvi izvedenca ekonomske stroke za ugotovitev obstoja zakonskih podlag za začetek stečajnega postopka zoper dolžnika. Potem ko je bilo izvedensko mnenje izdelano, pa je dolžnik podal drugo pripravljalno vlogo, v kateri je izrecno izjavil, da ne nasprotuje več predlogu predlagateljev za začetek stečajnega postopka, ker je postal insolventen," je v obrazložitvi zapisalo novogoriško stečajno sodišče.

Vipavska klet je veliko doprinesla k razvoju vinogradništva v Vipavski dolini in je vztrajno rasla ter premagovala časovne izzive. Leta 1894 je Vinska zadruga Vipava zgradila klet s kapaciteto 6.000 hl, ki so jo 70 let kasneje dogradili s kapaciteto 45.000 hl. Naslednja večja tehnološka posodobitev in povečanje kapacitete se je zgodila leta 1974, ko se je klet, zahvaljujoč uspešnemu poslovanju, postopoma povečala na 200.000 hl. To izkazuje dejstvo, da je klet VIPAVA 1894 - poleg briške -  največja v Sloveniji.  V vrtincu gospodarskih sprememb je konec 80-ih let nastalo podjetje Agroind Vipava 1894 Vipava, ki se je čez deset let preoblikovalo v delniško družbo. Danes je (ponovno) ugasnila.

 

* Vir: Finance

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #agroind

Kolofon