Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pelicon Coffee Stout je na češkem tekmovanju prejel srebro

Pretekli teden je bil za pivovarno Pelicon mednarodno zaznamovan. Ob obisku britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona je teklo slovensko craft pivo. Diplomatska delegacija si je privoščila Pelicon Yes Boss. To pa ni bila edina dobra novica za malo ajdovsko pivovarno.

Za pivovarno Pelicon je »protokolarno« pivo, ki je bilo postreženo ob obisku visokega gosta iz Anglije seveda  velika čast, sploh ker so idejo za lastno podjetniško pot dobili ravno v Londonu, v času Johnsonovega županovanja. Glavna novica meseca pa vendarle prihaja iz Češke

Z največjim veseljem namreč sporočajo, da je Pivovarna Pelicon na češkem tekmovanju World Beer Idol prejela srebrno medaljo in se uvrstila med idole pivovarstva. Na mednarodnem praškem tekmovanju World Beer Idol sodelujejo velika sodniška imena iz pivskega sveta, zato je v še večji ponos, da so njihovi nosovi in brbončice, med vsemi prispelimi, zaznale prav ajdovski Pelicon Coffee Stout, kot pohvale vreden-

Nagrado si v Pivovarni Pelicon štejejo v izjemno čast, saj so se zanjo potegovala tudi velika imena kakor sta belgijska Duvel in Delirium (oba sta osnesla bron). Nagrada je še toliko bolj sladka, saj prihaja iz svetovno znane pivske dežele, podarili pa so jo ljudje, ki so s svojim delom pomagali zgraditi evropsko in svetovno pivsko kulturo. Nagrado Pivovarna Pelicon posveča tudi butični pražarni Escobar iz Vrhnike, ki za njih praži odlično kavo Marcala iz Hondurasa brez katere Coffee Stout ne bi bil kar je, ter coworking prostoru Poligon iz Tobačne v Ljubljani, kjer se je rodila ideja o sodelovanju. Ob tej priložnosti se »peliconi« zahvaljujejo vsem pivcem, ki verjamejo v njihovo delo.

Escobar

Pelicon je majhna neodvisna pivovarna pod taktirko pivovarja Mateja Pelicona in oblikovalke Anite Lozar. Deluje v osrčju Vipavske Dolije, v Ajdovščini. Leta 2012 jim je burja odpihnila strah in nastal je prostor za pogum, da smo odprli svojo proizvodnjo piva. Konec leta 2013 so na trg poslali prvi zvarek, od takrat pa so razvili že preko dvajset različnih receptov. Številni med njimi, kakor omenjeni Coffee Stout, pa iz leta v leto prinašajo nagrade po izboru pivcev in iz različnih tekmovanj doma in v tujini. Pivovarna Pelicon je tudi organizator ajdovskega festivala piva Pivomanija, ki se odvije prvo septembrsko soboto v Ajdovščini.

Foto: Pivovarna Pelicon

Pivo Coffee Stout je nastalo kot ideja o sodelovanju med butičnimi proizvajalci, ki so se znašli med podporniki coworking prostora Poligon. Najprej v obliki dogodka. Kasneje pa tudi v redni ponudbi. Coffee Stout je navdušil s svojim bogatim temnim telesom uravnoteženim z grenčico slovenskega hmelja in kavnim pookusom, ki se dolgo zadrži v ustih. S svojimi 8 % alkohola dobro kljubuje sladicam in glavnim jedem, enako dobro pa opravi svoje delo ob posebnih priložnostih. Coffee Stout je danes mogoče poskusiti tudi v Italiji in na Hrvaškem.

 

* Naslovna fotografija: Miha Bratina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #poletje, #gospodarstvo

Kolofon