Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

»Realno nerealen« razstava likovnih del dijakinj in dijakov 1.a SŠ Veno Pilon Ajdovščina

V Pilonovi galeriji je od torka, 7. februarja 2017 na ogled razstava slikarskih del dijakinj in dijakov 1.a gimnazijske smeri SŠ Veno Pilon Ajdovščina. Dela so nastala znotraj delavnice, ki se je odvijala med razstavo Veno Pilon, začetki. Umetnikov 120. rojstni dan so namreč obeležili z odprtjem razstave, ki je posegla v čase njegovega šolanja na goriški realki (1908-1915) ter tako razkrivala njegove ustvarjalne začetke, porajajoče se v tedanji intelektualno in umetniško živahno razgibani Gorici.

Projekt, ki ga v sodelovanju s Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina izvajajo že več kot desetletje, se je tokrat pod mentorstvom prof. likovne umetnosti Damjane Plešnar ter kustosinje Pilonove galerije Tanje Cigoj začel razpletati na samem vrhuncu leta Pilonove obletnice.

Razstava odstira svojevrsten pogled tridesetih gimnazijk in gimnazijcev na začetke ustvarjanja mladega Pilona; njihova dela so neke vrste današnje poustvarjanje njegovih najzgodnejših slik v olju. Od tod tudi naslov letošnje delavnice in razstave, ki je povzet po naslovu poglavja, v katerem Pilon v svoji avtobiografski knjigi Na robu opisuje svoja srednješolska leta. Da bi se čim bolj približali takratnim Pilonovim delom, so poskušali ohraniti čim večjo podobnost s slikarsko podlago (kaširano platno) in formatom, kakršnega je uporabljal mladi Pilon, ter se obenem soočili z izzivom tako z vsebinske (slikanje po predlogi) kot tudi s tehnične plati (specifične zahteve oljnega slikarstva).

Realno Nerealen

Paleta ustvarjenega med delavnico je povsem drugačna, popolnoma samosvoja in tako različna od tiste, s katero je njihov »sovrstnik« Pilon udejanjil svoje začetniške likovne poskuse. Nedvomno je tako tudi prav; platna so še enkrat služila izrazu sproščene ustvarjalnosti, ki so se ji, brez izjeme, prepustili prav vsi, o čemer odkrito pripovedujejo dela na pričujoči razstavi v nekdanji Pilonovi domačiji.

Razstavljavci so obenem ponovno pripomogli k osmišljanju enega od poglavitnih poslanstev Pilonove galerije - sodelovanje z mladimi. Dobrodošlico slednjim v tem prostoru ne nazadnje vzdržujejo prav Pilonovi značajski atributi; umetnik je ohranjal mladostno iskrivost in živost duha vse v pozno starost ter se jim skozi srčnost svoje narave vedno znova zmogel približati.

Na razstavi sodelujejo: Hana Bizjak, Blaž Bone, Luka Bratina, Lana Bratož, Anej Bric, Ana Curk, Jakob Čehovin, Zala Drofenik, Ajla Đerzić, Rebeka Hvala, Lara Jež, Katarina Kante, Tine Kočevar, Fedja Kopačin, Julia Krečič, Tina Likar, Jan Mikuš, Alen Milavec, Tilen Ožbot, Tara Pahor, Taja Pelicon, Veronika Pregelj, Dana Rejc, Miha Rojc, Tina Semič, Teo Stupar, Karolina Šavli, Nejc Štanfel, Leon Štrukelj, Iris Žiberna

V razstavo so vas na odprtju z uvodnim programom popeljali dijakinje in dijaki SŠ Veno Pilon Ajdovščina. Ob tokratnem dogodku so v Pilonovi galeriji izdali tudi zgibanko z reprodukcijami del vseh razstavljavcev, s spremljajočim besedilom kustosinje Tanje Cigoj ter s fotografijo in oblikovanjem Primoža Breclja.

Na ogled razstave »Realno nerealen«, ki je za vse obiskovalce brezplačen, vas vabimo do nedelje, 26. februarja 2017.

Urnik:

torek – petek: 9.00-18.00 / sobota, nedelja: 15.00-18.00 / zaprto: ponedeljek / 8. 2. 2017: 10.00-18.00

www.facebook.com/pilonovagalerija

Realno nerealen - vabilo

 

 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon