Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Agroind Vipava z izklicno ceno 2,4 milijona evrov

Nadaljuje se saga vipavskega Agroinda. Stečajni upravitelj bi Agroind Vipava 1894 prodajal kot poslovno celoto, torej skupaj z zaposlenimi. Predlaga izklicno ceno 2,4 milijona evrov. Sodišče pa zdaj čaka na mnenje štirih ločitvenih upnikov.

Kot poroča spletna stran časopisa Dnevnik je stečajni upravitelj vipavskega Agroinda Andrej Perdan sodišču predlagal, da bi Agroind na dražbi prodal kot poslovno celoto po izklicni ceni 2,4 milijona evrov. Sodišče se s tem načeloma strinja, svoje mnenje pa morajo dati še štirje ločitveni upniki. Izklicna cena je namreč nižja od vsote njihovih terjatev do vipavskega vinarja.

Stečajni upravitelj prodaja poslovno celoto, v katero so med drugim vključeni upravni in proizvodni kompleks v Vipavi, oprema, vse zaloge vina, nova polnilna linija za žgane pijače, blagovne znamke, vozila, zaloge materiala, sklenjene pogodbe oziroma poslovna razmerja z dobavitelji in kupci ter vipavskimi kmeti. Čeprav je Agroind že pred stečajem opustil obdelavo vinogradov, ki jih je imel v najemu od sklada kmetijskih zemljišč, bo stečajni upravitelj v paketu vseeno ponudil tudi kmetijsko opremo in mehanizacijo. Ocenjuje namreč, da bi se lahko kupec znova odločil za najem in obdelavo vinogradov. V celoto vključuje tudi vse zaposlene, ki bodo na dan podpisa nakupne pogodbe zaposleni v Agroindu. Družba kljub stečaju posluje naprej, stečajni upravitelj je za pol leta zaposlil 24 ljudi, od kletarjev do tržnikov, s petimi komercialisti na terenu pa sodeluje pogodbeno. Januarja, ki je sicer za vinarje najmanj donosen mesec, so s prodajo vin ustvarili 68.000 evrov prihodkov.

Tržna vrednost poslujoče poslovne celote je bila lani ocenjena na 2,2 do 2,8 milijona evrov. Upravitelj pa predlaga, naj se dražba začne pri ceni 2,4 milijona evrov. To je manj, kot imajo štirje ločitveni upniki (med njimi jih je polovica Ukrajincev) terjatev do stečajnega dolžnika. O tem, ali gre na dražbo, se morajo izreči podjetje Vipavski vinograd, ki je nekdanji ukrajinski lastnik Agroinda, Finančna uprava Republike Slovenije, nekdanji nadzornik in začasni direktor Agroinda Boris Bajc ter prevozno podjetje Mineralbulk, ki je prav tako v lasti dveh ukrajinskih državljanov. Njihovo mnenje sicer za sodišče ni zavezujoče. Čimprejšnja dražba pa je v interesu zaposlenih v Agroindu, saj upajo, da bodo tokrat vendarle dobili strateškega lastnika. Če dražba v prvem poskusu ne bo uspela, bi jo po sedanjem predlogu stečajni upravitelj ponovil, izklicno ceno pa znižal za 10 odstotkov.

 

* Vir: Dnevnik

* Foto: Jaka Gasar

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #agroind

Kolofon