Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zaradi dogajanja ob stečaju Agroinda vložena kazenska ovadba

Stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan je zaradi dogajanja ob stečaju vipavske družbe vložil kazensko ovadbo zoper posameznike, ki jih sumi, da so izvršili kaznivo dejanje, je potrdil za STA. Nekdanji ukrajinski lastniki naj bi med drugim in tretjim stečajem prenesli sredstva z računa Agroinda na različne račune drugih podjetij, tudi v tujino.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je namreč kar trikrat razglasilo stečaj Agroinda, a je prvi dve odločitvi po pritožbi ukrajinskih lastnikov višje sodišče razveljavilo, šele v tretje pa je bil stečaj potrjen. Na transakcijskem računu Agroinda je bilo po preklicu drugega stečaja okrog 300.000 evrov, tega denarja pa naj po Perdanovem tretjem prihodu ne bi bilo več.

Stečajni upravitelj sicer prodaja Agroind kot poslovno celoto, v katero so med drugim vključeni upravni in proizvodni kompleks v Vipavi, oprema, vse zaloge vina, nova polnilna linija za žgane pijače, blagovne znamke, vozila, zaloge materiala, sklenjene pogodbe oziroma poslovna razmerja z dobavitelji in kupci ter vipavskimi kmeti. Čeprav je Agroind že pred stečajem opustil obdelavo vinogradov, ki jih je imel v najemu od sklada kmetijskih zemljišč, bo stečajni upravitelj v paketu vseeno ponudil tudi kmetijsko opremo in mehanizacijo. Ocenjuje namreč, da bi se lahko kupec znova odločil za najem in obdelavo vinogradov. V celoto vključuje tudi vse zaposlene, ki bodo na dan podpisa nakupne pogodbe zaposleni v Agroindu. Družba kljub stečaju posluje naprej, stečajni upravitelj je za pol leta zaposlil 24 ljudi, od kletarjev do tržnikov, s petimi komercialisti na terenu pa sodeluje pogodbeno. Januarja, ki je sicer za vinarje najmanj donosen mesec, so s prodajo vin ustvarili 68.000 evrov prihodkov.

 

* Vir: STA

* Foto: Rosana Rijavec (STA)

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #agroind

Kolofon