Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Primčevi v Škofji Loki: maša, kongres in ulična akcija

Za otroke je katoliška stranka. Od stranke NSi jo loči globlja (vrednotno) konservativna drža in vsaj na papirju bolj socialen ekonomski pogled. Če NSi v zadnjih letih daje poudarek ekonomskemu delu programa, je s Primčevimi ravno obratno. Njim gre za kulturni boj in družbena vprašanja. Piše Dejan Turk.

Škofja Loka je bila v soboto prizorišče ustanovnega kongresa stranke Glas za otroke in družine, krajše Za otroke. Primčevo ekipo so na krajevnih tablah – kot odgovor na njihove proti istospolnim skupnostim uperjene politike – pričakale mavrične zastave in napisi “Za solidarnost. Začelo se je z mašo v lokalni cerkvi (“Začeli z Bogom. Kot Marija pred 2000 leti in velikani Evrope pred 60 leti.”) in nadaljevalo s kongresom v dvorani. Na levi strani odra slovenska in zastava EU, na desni križ, fotografija Janeza Pavla II. in podoba svete družine. Najprej Zdravljica, nato molitev. In podelitev bele vrtnice Angelci Likovič, pa petje in spet petje (pesem Povejmo naglas je postala uradna himna stranke). No, vse skupaj je na trenutke prej spominjalo na koncert, podelitev glasbenih/filmskih nagrad ali tombolo, kot pa na politični kongres. Brez podcenjevanja, seveda. Konec leta 2015 so Primčevi z referendumom zmleli zakon o izenačitvi vseh partnerskih skupnosti, maja 2016 ustanovili Gibanje za otroke in družine, v soboto še stranko, če naštejem le (!) “dosežke” zadnjih dveh let. Dobili pa so tudi novo barvno podobo – rumeni se je pridružila vijolična. Zdaj so menda bolj podobni mariborskim Violam, je dejala Metka Zevnik.*

Za otroke (GOD ni uradna kratica) je katoliška stranka. Od stranke NSi jo loči globlja (vrednotno) konservativna drža in vsaj na papirju bolj socialen ekonomski pogled (Aleš Primc se ima za krekovca – na kongresu so mu zavezništvo ponujali Krščanski socialisti Slovenije – Krekovi socialisti). Če NSi v zadnjih letih daje poudarek ekonomskemu delu programa, je s Primčevimi ravno obratno. Njim gre za kulturni boj in družbena vprašanja. Točke programa – 38 točk Gibanja za otroke in družine (o nastanku gibanja sem podrobno pisal junija lani) – so jasne: krščanstvo (“krščanstvo ima izjemen pomen za slovenski narod in kulturo“) in tradicionalne vrednote, zapakirane v skrb za otroke in družine. So proti splavu, evtanaziji, kontracepciji, zakonska zveza je le zveza moža in žene. Četrta, peta in šesta točka programske deklaracije pravijo: Slovenija naj bo država veselja do življenja, v kateri bo uveljavljena pravica do življenja vsakega nerojenega otroka. Splav povzroča žrtve. Postopek splava vedno odvzame življenje nerojenim otrokom ter hudo rani in prizadene njihove mame in očete, brate in sestre, stare mame in stare očete, zdravstvene delavce. Zavzemamo se, da se sporen izraz „zarodek“ oz. „plod“ nadomesti z besedo: „nerojeni otrok“. Zavračamo ambulantni „abortivni mobing“ nad nosečnicami. Uvede naj se svetovanje materam o različnih vrstah pomoči države ob rojstvu otroka. Zavračamo evtanazijo in samomor s pomočjo. Zavzemamo se za to, da bi vsak človek imel dostojno brezplačno paliativno oskrbo z možnostjo, da so ob njem njegovi najbližji. Obstajata ženski in moški spol. Mama in oče sta naravno okolje za rojstvo, razvoj in vzgojo otrok. Zakonska zveza je izključno skupnost enega moža in ene žene. To dejstvo je treba vpisati v slovensko ustavo, enako kot prepoved trgovine z materinstvom. Zvestoba v odnosih naj bo spoštovana vrednota v družini in na vseh ravneh družbenega življenja.

Logotip Primčeve stranke. Vir: Glas za otroke in družine Fb

V programu resda najdemo skrb za delavca (“Vsi delavci morajo za svoje delo dobiti pošteno plačilo (vključno s plačanimi prispevki), ki zadostuje najmanj za dostojno življenje“), mlade (zakonske) pare (subvencionirana stanovanja) in zahtevo, da morajo nekatera podjetja ostati v državni lasti (kar sam po sebi ni nikakršen pokazatelj socialističnega ekonomskega programa – eden od govorcev na kongresu* je že predlagal, da se ogradijo od državnega premoženja in zadružništva!), a za uspešno družbo bi bilo treba, tako Primčevi, davčno in administrativno razbremeniti gospodarstvo (17. točka): Gospodarsko in socialno uspešna družba in država ponujata možnost zaposlitve svojim prebivalcem s posebno skrbjo za mlade, težje zaposljive starejše, invalide in osebe s posebnimi potrebami. Da bi Slovenija to postala, je treba nujno izboljšati poslovno okolje, da bodo domača podjetja konkurenčna podjetjem v tujini, da bodo domači podjetniki ohranjali proizvodnjo v Sloveniji in tuji pri nas odpirali svoja podjetja. Delo je treba davčno razbremeniti primerljivo z državami, kot sta npr. Avstrija in Slovaška. Odpraviti je treba nepotrebne administrativne ovire, ki zavirajo razvoj gospodarstva, in uvesti ukrepe za zagotavljanje plačilne discipline, po zgledu držav, kjer to deluje, npr. Avstrija.

Gospodarstvo je najboljša sociala, torej. Rešitve nakopičenih problemov v zdravstvu ne vidijo v razvoju javnega zdravstva, ampak v podeljevanju koncesij zasebnikom (28. točka): … Z namenom izboljšanja slovenskega zdravstva podpiramo podeljevanje več koncesij zasebnim zdravstvenim ustanovam, saj se je pretirano zaprt državni zdravstveni sistem izkazal za eno največjih legel korupcije v državi. Zaradi tega so daljše čakalne vrste, medicinska oprema je manj kvalitetna in preplačana, posledično pa je več trpljenja ljudi zaradi zdravstvenih težav.

Podobno je s centri za socialno delo in zavodom za zaposlovanje, tudi tam predlagajo konkurenčnost in možnost izbire. Nikakor pa ne gre spregledati “domoljubja” in nacionalizma, poudarjanja Slovenije in slovenstva. Ali kot pravi Likovičeva: “Želim si, da bi se v Sloveniji bolj slišal glas otrok. Otrok slovenskega rodu in slovenskih korenin. Želim si več vzgoje v skladu s krščanskim izročilom in 10 božjimi zapovedmi.” Oče, mati, vera, nacionalnost je (politična) filozofija Primčevih, zapiše Zoran Potič za Delo. Gre prikimati. In nekaj populistične retorike zoper (“izrojeno levičarsko”) elito.

Janševa “večinska strategija” je vsekakor pripomogla k nastanku Primčeve stranke, kar pa ne pomeni, da je brez tega ne bi bilo. In to nikakor ne pomeni, da bo slepi sledilec stranke SDS. Še več, (katoliške) glasove bo kradla tudi ali predvsem Janševi stranki. Vodilni člani nove stranke niso novinci in so bili v preteklosti že strankarsko aktivni, zdaj so se dokončno odločili za lastno pot in tukaj so, da ostanejo. Njihovi volivci so/bodo verni kristjani (katoliki), siti liberalizma na eni in levice na drugi strani. Če bodo ti čez leto ali dve molili za njih in ne za koga tretjega, lahko Primcu uspe. Optimizma in prepričanosti jim ne manjka. Ste gledali zaključni govor (podpredsednice) Metke Zevnik?* Kmalu bodo volitve, referendum za drugačen družinski zakonik, volitve za pravo pomlad, otroke, družine, mlade in “našo domovino“, pravi Zevnikova, in dodaja: “Tako nam bog pomagaj.” In govor predsednika stranke, Aleša Primca?* “Prihajamo z ulice,” je dejal in hkrati okrcal vstajniško gibanje, ki mu po političnih barvah in ideološko pač ne diši najbolj. Silvester Šurla v današnjem Reporterju (tiskana izdaja) spomni, da je Primc na začetku leta napovedal, da bi lahko v primeru njihove zmage “pripadniki izrojene levice, ki so prisesani na državne prsi, pripravili nasilne izgrede, kot so jih po zmagi Orbana, Kaczynskega in Trumpa“, pri tem pa bo zmago, tako Primc (“novi up slovenske desnice“), treba “potrditi tudi na ulicah”. Na kongresu je Primc še enkrat s prstom pokazal na evropske in domače elite, ki da so še nekajkrat hujše. Slogan 4 x več (“več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine“) je takoj dobil tudi spremljevalno salutiranje (štirje iztegnjeni prsti in v dlan obrnjen palec), sicer na las podobno tistemu, ki ga uporablja Erdoganova AKP in egiptovska Muslimanska bratovščina. Kongres se je zaključil v stilu: z vižo Povejmo naglas, ki bo najbrž kmalu špilala na kakšnem pikniku ali veselici, dalo pa se jo bo sigurno slišati tudi ob nedeljskem sprehodu skozi domačo vas.

Vir: Miha Kordiš Fb (levo), Generacija identitete Slovenija Fb (desno)

Mavrične zastave in transparenti niso dolgo viseli na vhodu v Škofjo Loko. Odstranili so jih pripadniki gibanja Generacija identitete Slovenija. “Vi imate Metelkovo, mi imamo civiliziran svet!” so zapisali na Facebooku. Zvečer so na železniškem nadvozu nad Dunajsko cesto v Ljubljani obesili velik transparent: “Multikultura je trojanski konj Evrope!” “Nedelja je dan za akcijo!” so sporočili dan zatem in pozirali s supergami New Balance, najnovejšo modo skrajne desnice. Kmalu so prišle fotografije iz Celja, kjer je ob izobešanju transparenta – “Proti vsiljenim migrantskim kvotam” – zagorela pirotehnika. Ne samo Primc, da bo mera polna, z zadnjim marčevskim vikendom se je resneje aktiviralo še identitarno oz. identitetno gibanje.

*Prenos kongresa na Nova24TV.

 

* Članek je bil prvotno objavljen na spletnem blogu Na obrobju in ga objavljamo z dovoljenjem uredništva. Vabljeni k branju tudi ostalih vsebin na omenjeni spletni strani. Avtor zapisa je Dejan Turk, sociolog.

* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

 

Dejan Turk
Kolofon