Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Delovni akciji Črnega trna se je pridružil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Mednarodna zveza gorskokolesarskih organizacij (IMBA Europe) je ta konec tedna priredila delovno akcijo čiščenja in urejanja poti. V Sloveniji je akcija potekala na 35 lokacijah, tudi na območju naše občine. Kolesarski klub Črn trn je s pomočjo prostovoljcev uredil gorskokolesarsko pot na Brjah. Pri urejanju pa sta se jim pridružila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ajdovski župan Tadej Beočanin.

Da je gorsko kolesarstvo v polnem razcvetu ni potrebno prav posebej poudarjati, tudi na naših straneh smo o tem že precej pisali. Podobno velja za območje Vipavske doline, ki kolesarskim navdušencem ponuja skorajda idealne pogoje. Ne gre zanemariti niti podpore občine Ajdovščina, ki se zaveda pomena te športne panoge, tako v smislu športnega udejstvovanja občanov, kot tudi v namene turizma. Morda pogrešamo le malce več privatne iniciative in poguma, saj je kolesarska ponudba zagotovo poslovna priložnost, ki bi že v današnjih pogojih lahko marsikomu prinesla dodatni zaslužek.

Urejanje kolesarske poti na Brjah (1)

Doslej je sicer veljalo, da je ponudba gorsko kolesarskih poti in užitkov rezervirana predvsem za področje Gore in spustov po tamkajšnjih "trailih". Ajdovski kolesarski klub Črn Trn pa je s pomočjo Občine Ajdovščina in KS Brje, dokazal da je moč ponudbo razširiti tudi na ostale obronke Vipavske doline. In nastal je skupni projekt ureditve gorsko kolesarske poti, ki se začne na Brjah in konča v dolini. Zagotovo dodatna popestritev in še večji razlog za obisk naše doline na kolesu. Proga bo, ko bo popolnoma dokončana, primerna tako za začetnike kot tudi za izkušene kolesarje.

Urejanje kolesarske poti na Brjah (3)

Kot naročena je zato včeraj prišla vseevropska akcija čiščenja in urejanja poti "Take Care of Your Trails Weekend", ki je potekala pod okriljem mednarodne zveze gorskokolesarskih organizacij Evrope (IMBA Europe). Namen akcije je promocija gorskega kolesarjenja. Kot so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost, mora kolesarska skupnost odrasti in dokazati, da je sposobna prevzeti svoj del odgovornosti za spoštovanje zakonodaje, njeno spreminjanje ter odgovornosti na terenu. Črntrnovci pa želijo promovirati tudi turizem na Vipavskem, saj bo, kot rečeno, nova pot odlična dodatna turistična ponudba.

Urejanje kolesarske poti na Brjah (2)

Pobudnik in koordinator vseslovenske akcije je bil Slovenski gorskokolesarski konzorcij odprimopoti.si, pridružil pa se ji je tudi ajdovski Kolesarski klub Črn trn. Ideja o urejanju poti na Brjah je padla lani, na organiziranem kolesarjenju po Vipavski dolini. Predsednik republike Borut Pahor in župan Ajdovščine Tadej Beočanin sta se tako z veseljem odzvala vabilu in pridružila gorskim kolesarjem, krajanom Brij in okoliških vasi ter skupaj z njima pomagala opuščeno poljsko pot preurediti tako, da bo primerna za turistično kolesarjenje. Večurni delovni akciji je sledilo še druženju v ličnem vinskem baru B'tega na Brjah, ki postaja vse bolj prepoznavna turistična točka v Občini. Predsednik Pahor se je v pogovoru s člani Črnega Trna seznanil s problematiko gorskega kolesarstva v Sloveniji in obenem zagotovil, da bo po svojih močeh poskušal pomagati in prispevati k še večjemu razvoju tega športa. Župan Ajdovščine pa je predstavil dosedanja vlaganja in prizadevanja Občine na tem področju  in obenem dejal, da bo tudi v prihodnje gorsko kolesarstvo deležno podpore, ki si jo nedvomno zasluži.

Urejanje kolesarske poti na Brjah (4)Urejanje kolesarske poti na Brjah (5)Urejanje kolesarske poti na Brjah (7)Urejanje kolesarske poti na Brjah (8)Urejanje kolesarske poti na Brjah (9)Urejanje kolesarske poti na Brjah (10)Urejanje kolesarske poti na Brjah (6)Urejanje kolesarske poti na Brjah (11)Urejanje kolesarske poti na Brjah (13)Urejanje kolesarske poti na Brjah (12)

 

 

* Naslovna fotografija: Borut Pahor Facebook

* Ostale fotografije: Črn Trn

 

Lokalne Ajdovščina

#brje, #turizem, #fotogalerija, #šport

Kolofon