Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovščina bogatejša za »Drugo življenje«

Zaključil se je prvi Festival Klementina, ki je potekal v organizaciji Mladinskega centra in hotela Hiša mladih. Pestro dvotedensko dogajanje je obogatilo družabno življenje v mestu, ob koncu pa podarilo Ajdovščini novo umetniško delo, leseno skulpturo »Drugo življenje«, ki je nastala izpod rok domačega kiparja Arijela Štruklja.

Kar malce preveč neopazno in tiho se je v Ajdovščini odvil prvi festival Klementina - dnevi ustvarjalnosti, za katerega so poskrbeli v Mladinskem centru in hotelu Hiša mladih. Kljub vsemu pa je dogodek poskrbel za precej ustvarjalnega dogajanja, ki je bilo namenjeno tako najmlajši kot tudi starejši publiki. Festival Klementina je ime dobil po lutkarju Milanu Klemenčiču in je prav zaradi tega precej pozornosti namenil lutkarski umetnosti. Tako smo v Galeriji Hiša mladih ponovno lahko občudovali izjemno delo Primoža Fučke, Mrtvec v rdečem plašču, najmlajši so si ogledali kar nekaj zelo zanimivih in nenavadnih predstav, po zaslugi plesne šole EL1 ni manjkalo plesnih korakov, glasbeni sladokusci so prišli na svoj račun ob koncertu odličnih Koala Voice in domače premiere Year of the rookie, v programu pa je bilo še nekaj dogodkov, ki so precej prispevali k kulturnemu udejstvovanju občanov Ajdovščine.

Festival Klementina

Nekakšen vrhunec dogajanja in hkrati darilo mestu pa je bil projekt Second life – Drugačno življenje, katerega idejni vodja je bil domači kiparski mojster Arijel Štrukelj. Projekt, ki simbolno prikazuje, kako lahko stvari, ki sčasoma postanejo neuporabne, ponovno zaživijo v drugi obliki. Lesena skulptura, ki od petka krasi okolico Bara Hiša mladih je namreč nastala iz lesa požaganih topol, katere so še pred letom dni rasle tik ob stavbi Mladinskega centra in hotela Hiša mladih. Topole so padle, les pa je ostal in počakal na primerno, drugo priložnost. Ta priložnost je prišla s festivalom Klementina, novo življenje pa je požaganemu lesu vdihnil Arijel Štrukelj. Lesena skulptura po avtorjevih besedah simbolizira življenje vsakega posameznika,  je posameznikova življenjska pot, ki se strmo vzpenja, vedno pa nekje pride do prelomnice, ki to pot morda malce zamaje, ji nameni malce drugačno smer, a se nato še vedno vzpenja.

Festival Klementina

Ob otvoritvi projekta Second life so v tamkajšnji galeriji odprli tudi odlično razstavo del članov umetniškega društva Korenina. Razstava zajema precej kiparskih del, nekaj pa je tudi likovnih in fotografskih utrinkov. Svoja dela so na ogled postavili Miha Plohl, Miha Polanc, Miha Pečar, Aljoša Golobič, Miriam Elettra Vaccari, Gorazd Prinčič, Vasja Kavčič, Jernej Humar, Gail Morris, Vojtech Trocha in Arijel Štrukelj. Razstava bo na ogled do 24. aprila.

Festival Klementina

Festival Klementina

Festival Klementina

 

* Foto: MC Hiša mladih Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina
Kolofon