Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Marjan Zupančič in Anže Šenk velika junaka Ultra traila Vipavska dolina

Končan je tretji Ultra maraton Vipavska dolina, ki je v naše kraje privabil kar okrog 400 tekmovalcev iz 20-ih držav. Skoraj sto od njih se je spopadlo z najdaljšo, 106 kilometrov dolgo in predvsem težko progo, najhitreje pa je v cilj pritekel Marjan Zupančič, z rekordnim časom 11 ur in 16 minut. Le dve minuti za njim je zaostal Anže Šenk. Pol krajšo razdaljo sta najhitreje zmogla Marko in Petra Tratnik. Čestitke pa si seveda zaslužijo prav vsi.

Včeraj  ob 6. uri zjutraj, se je 98 tekačev pognalo na  najdaljšo, 106-kilometrsko preizkušnjo, ki obkroži Vipavsko dolino: iz Ajdovščine se vzpne na Goro, po Robu, mimo Otliškega okna na Mali Golak (1495 m), čez Čaven in Kucelj. Tekači so tekli skozi Trnovski gozd, po strmem spustu v dolino, proti najnižji točki proge (70 m). Ob vzponu na južne obronke Vipavske doline se ji  je pridružila 50-kilometrska preizkušnja. Najkrajša, 25-kilometrska trasa pa zaključuje krog okoli Vipavske doline s strmim vzponom na Nanos, tekom skozi gozd in spustom v dolino proti cilju.

UTVV

Ultra preizkušnja je ponudila okrog 6000 metrov vzpona in je bila pravi izziv za vse tekmovalce. Lanskoletni zmagovalec Toni Vencelj letos ni tekmoval in je dogajanje spremljal iz ozadja. Je pa zato odlično natopil predlanski zmagovalec Marjan Zupančič iz Bohinja, ki je tako drugič slavil na vipavskem ultra maratonu. Tokrat z odličnim časom 11:16:56, kar je nov rekord proge.  Do zmage pa še zdaleč ni prišel zlahka saj mu je alpinist, maratonec in gorski tekač z Jezerskega Anže Šenk ves čas dobro sledil, na zadnjem vzponu na Nanos ga je na 1260 metrov visokem vrhu tudi ujel, a je nato v spustu zaradi težav s kolenom in krči (padel je na spustu s 1500 metrov visokih Golakov) moral zmanjšati tempo. Tako je za zmagovalcem zaostal malce manj kot dve minuti. Dosegel je čas 11 ur 18 minut in 56 sekund. Največ moči je za tretje mesto imel Alen Božič iz Poljan nad Škofjo Loko. Na začetnem vzponu iz Ajdovščine na Golake sta mu vodilna ušla, na Trnovski planoti pa je gorenjski vojak že imel pol ure prednosti pred zasledovalci, ki se je le še večala. V cilj je prišel s časom 12:58,43. Na odličnem sedmem mestu najdemo prvega domačega tekmovalca, Andi Mamić se je odlično spoprijel s progo in razdaljo zmogle s časom 14:41:32. Najhitrejša med dekleti je bila Slovenka, Žana Andreeva, ki je v cilj prišla kot skupno štirinajsta, s časom 15:10:18. V cilj je skupno prišlo 84 tekmovalcev.

Andi Mamić

Zmagovalec Marjan Zupanič je takole pokomentiral svojo včerajšnjo zmago: "Noro. Zmaga na trailu v Vipavski dolini, s časom 11 h 16 min in nekaj sekund. Z Anžetom sva bila epski boj, praktično od štarta do cilja. Ker ga poznam sem vedel, da je dober in da bo trd oreh, vendar, da mi bo dihal za ovratnik več kot 100 km pa ne. Anže vsa čast. Čestitam! Prisilil si me, da sva postavila mejnik, ki ga bo težko izboljšati. Glede na to, da je tri dni zlivalo, je bila proga v odličnem stanju, skoraj suha. Organizacija in razgledi top. Priporočam vsem, verjetno pa se spet vidimo naslednje leto že četrtič na 100UTVV."

Popoldne in zvečer sta se končala še dva krajša gorska teka. Na 50-kilometrski progi je med 182 tekači zmagal član domačega ŠD Nanos Marko Tratnik, ki je prišel v cilj v manj kot štirih urah in pol (4:27,10). Drugi je bil Janez Justin (ŠD Vaitapu, 4:49,24), treti pa Fracoz Sylvain Vouillamoz 4:56:36. V ženski konkurenci je slavila Markova sestra Petra Tratnik, ki je prehitela večino moških (4:51,10) in seveda z veliko prednostjo tudi prvo zasledovalko, Avstrijko Martino Trimmel (5:32,48). Najkrajši, predvsem rekreativcem namenjeni 25-kilometrski tek (vseh se je zbralo več kot 200) sta vodila člana Nanosa. Zmagal je Aleš Žontar (2:02,12) pred Simonom Strnadom (2:05,18).

UTVV

Vse rezultate najdete na TEJ POVEZAVI, več informacij pa na Facebook strani www.facebook.com/utvv.

Slovesna proglasitev najboljših z nagrajevanjem bo danes, v nedeljo, ob 12. uri pri Kampu Tura v Vipavi. Že prej, ob 10. uri je na sporedu še otroški tek. Tako je skoraj končan še en odličen športni dogodek, ki lepote Vipavske doline ponese daleč v širni svet. Čestitke vsem 250 prostovoljcem, ki so več mesecev marljivo delali in pripravili prireditev, ki iz leta v leto raste in pridobiva na veljavi. Tekmovalci so v svojih zapisih še posebej navdušeni nad vzdušjem ob progi, saj je prav ponudba in prijaznost na postojankah tista, ki marsikomu doda ravno dovolj motivacije za uspešen prihod v cilj. Naj se Ultra trail Vipavska dolina nadaljuje tudi v prihodnje, seveda tudi z mislijo na varovanje športno-rekreativne dediščine te prireditve, ki jo je pred tremi leti zastavil domači vrhunski alpinist Dejan Koren. Lani se je v italijanskih Alpah žal hudo poškodoval in letos ni mogel pomagati, a v ljubljanskem rehabilitacijskem zavodu Soča dobro napreduje po poti vrnitve v normalno življenje. Srečno.

Nanos

 

Prihod zmagovalca v cilj najtežje 106 kilometrske preizkušnje:

* Fotografije: Jurij Lavrenčič, Miran Krapež, Ana Kaluža, Marko Femc

* Preberite tudi: Ultramaratonci na poteh okrog Vipavske doline

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport, #vipavskadolina

Kolofon