Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Šturske gurmanke kuhale v Washingtonu

Županja Washingtona Muriel Bowser je 10. maj proglasila za dan slovenske hrane, ko so v vseh 113 javnih šolah prestolnice ZDA 50.000 otrokom ponujali slovenske tradicionalne jedi. Na osnovni šoli Harriet Tubman so slovensko hrano kuhale »Šturske gurmanke« z mentorico Petro Ušaj. Predstavile so našo deželo, slovensko kulinariko in pripravile tradicionalne jedi.

Šolarji 113 javnih šol ameriške prestolnice so v čeraj jedli slovensko hrano. Županja Washingtona je namreč 10. maj razglasila za  dan slovenske hrane, na osnovni šoli Harriet Tubman pa so slovenske jedi tudi pripravljali slovenski šolarji, natančneje štiri šturske osnovnošolke, skupaj z mentorico Petro Ušaj. Washingtonski šolarji so v sredo za zajtrk jedli "frtaljo", za kosilo šelinko s polento, za popoldansko malico pa solato s kuhanim mesom.

Na svečani proslavi ob promociji Slovenije in njene tradicije na krožniku je zbrane v osnovni šoli Harriet Tubman nagovoril odhajajoči slovenski veleposlanik Božo Cerar. Ravnateljica je prebrala županjin razglas o dnevu slovenske hrane, učenci pa so poleg ameriške zapeli tudi slovensko himno in si ogledali film o Sloveniji. Osnovno šolo Harriet Tubman je Slovenija "posvojila" v okviru programa "Embassy Adoption Program", kar pomeni, da s tamkajšnjimi otroci izvaja različne programe. Tokrat so jim učenke iz Ajdovščine Tanaja Odar, Urška Vidmar, Taša Ličen in Zala Gruntar skupaj z mentorico Petro Ušaj predstavile zanimivosti posameznih slovenskih regij z njihovimi kulinaričnimi značilnostmi.

OŠ Šturje

Slovenske obroke so za šolarje Washingtona v sodelovanju z nutricionisti in projektom Kuhnapato pripravili Sodexo Magic Team in DC Central Kitchen, dogodek pa je na vseh vključenih šolah pospremila knjiga s 65 recepti slovenske prehranske tradicije na podlagi petletnega dela projekta Kuhnapato, katerega častni predsednik je premier Miro Cerar.

 

* Vir: 24ur

* Foto: OŠ Šturje

Lokalne Ajdovščina
Kolofon