Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Pilonovi galeriji na ogled kiparska dela Milene Lah

Pilonova galerija s prvo pregledno razstavo del umetnice Milene Stibilj Lah (Vipavski Križ, 1920 – Zagreb, 2003), predstavlja kiparkin opus s poudarkom na njenem delovanju na slovenskih tleh. Kiparka je namreč med drugim avtorica Spomenika upora primorskega ljudstva iz leta 1954 (kamen, bron) v mestnem jedru Ajdovščine, a se o njej in njenem delu do dandanes ni v lokalni in širši slovenski skupnosti vedelo dovolj. Njena kiparska in slikarska dela bodo do 1. oktobra napolnila prostore Pilonove galerije.

Njena kiparska in slikarska dela bodo do 1. oktobra napolnila prostore Pilonove galerije. Dela za razstavo posojajo: Igor Lah, Zagreb, Gregor Masnec, Zagreb, HAZU Gliptoteka, Zagreb, Umetnostna galerija Maribor.

Milena Lah (Vipavski Križ, 1920 - Zagreb, 2003), je visoko šolo je obiskovala v Mariboru in Zagrebu. Kiparstvo je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v razredu Vanje Radauš 1949, nato pa postala sodelavka in učenka v osrednji delavnici Vanje Radauš (1949/50.). Prvič je razstavljala na skupinski razstavi hrvaškega Združenja likovnih umetnikov v Zagrebu leta 1950, samostojno pa se je prvič predstavila štiri leta kasneje. Imela je skoraj 50 samostojnih in več kot 240 skupinskih razstav ter je sodelovala pri 20 kiparskih simpozijih po vsem svetu. Od leta 1963 do 1991 je bila članica več mednarodnih kiparskih simpozijev in do leta 1980 je bila podpredsednica Evropskega simpozija St. Margarethen v Avstriji. Milena Lah je bila umetnica, ki je poslušala preteklost in prihodnost ter obenem zaznamuje sedanjost.

Milena Lah

 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon