Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ali res vemo, kako varni smo na internetu?

Prepričani smo že bili, da nas po 30 letih v poslu in 14 letih dela v podjetju nič več ne more presenetiti. Pa smo se ušteli. Vedno iščemo nove izzive, saj nas veselijo, ne pa presenečajo. A ko smo v nekem trenutku spoznali, da so še vedno situacije, ki nas lahko presenetijo, pa smo ostali brez besed. Naša osnovna dejavnost je vzdrževanje računalniških sistemov in mrež v podjetjih. V podjetju Net računalniški sistemi d.o.o. smo v svojo ponudbo dodali tudi prodajo rabljene opreme – računalnikov in pametnih telefonov.

Ko se otroci pokrijejo z rjuho

To presenečenje so nam pripravili naši otroci. Medtem ko smo mi krpali varnostne luknje, da bi preprečili odtekanje osebnih podatkov iz javnih in zasebnih podjetij, so naši otroci rasli in veselo raziskovali svet interneta. Dokler nismo čisto po naključju spoznali, da so odkrili tudi tiste vsebine, za katere so bili še veliko premladi.

In? Sledila je panična reakcija - odvzem računalnika, ki je bil seveda začasen ukrep. Pogovorili smo se z učitelji, govorili smo (z drugimi) s starši in odkrivali enake podobne dileme in vprašanja. Otroci pa so varno skriti pod rjuho oprezali za nedovoljenimi vsebinami. 

Seveda je bilo jasno, da je rjuha slaba zaščita. Najti moramo boljšo zaščito pred vsiljivci s spleta. Spoznali smo, da smo vsi odrasli (vključno z nami, strokovnjaki) preveč popustljivi, ko gre za omejevanje dostopa do interneta otrokom. 

Otroci in internet

Otroci na spletu najdejo veliko koristnih podatkov, vendar so sočasno izpostavljeni nevarnostim. Nepravilno in nepremišljeno »surfanje« po internetu lahko pripelje do katastrofalnih posledic, ki niso povezane zgolj z izgubo podatkov, temveč tudi s psihičnimi posledicami. Na spletu obstajajo zavajajoče in škodljive vsebine, sovražni govori, pornografija in pedofilija. Med drugim lahko otroci med prenašanjem video vsebin ali glasbe naložijo tudi vohunsko programsko opremo. Gre za skrite nevarnosti, pred katerimi je otroke težko obvarovati.

Da smo se o tem zares dobro poučili, priča tudi dejstvo, da so nas povabili na 5. konferenco o zdravljenju odvisnosti (marec 2017), na kateri smo predavali o pasteh temnega interneta, kjer je bilo  govora tudi tem, kakšne odvisnosti prinaša čezmerna uporaba interneta.

Občutek, da svoje otroke nadzorujemo in spremljamo, je mogoče res grozen, a le tako lahko zagotovimo varnost. Otroke pred (prvim) vzponom na goro vedno opremimo z znanjem in kakovostno dodatno zaščitno opremo, ob plezanju pa smo še izjemno pazljivi. Zakaj ne bi ravnali enako, ko govorimo o varnosti na spletu?

Kako smo nabirali znanje?

Naša osnovna dejavnost, vzdrževanje računalniških sistemov in mrež v podjetjih, skriva raznolike projekte. Urejamo mreže v manjših pisarnah, kjer povezujemo dva računalnika v eno mrežo, pa do sistemov za krmiljenje in nadzor celotne proizvodnje.

Net

Da ne bi padli v rutino, smo svoje sposobnosti testirali na drugih izzivih. Tako smo pred leti, ko je začel drseti plaz Slano blato, sprejeli skoraj nemogoč projekt - oddaljeno spremljanje premikanja plazu. Danes to zveni kot preprost projekt, takrat pa je bilo brezžično omrežje v povojih in digitalni prenos podatkov s terena na dolge razdalje zahteven. K projektu smo pristopili sistematično. Sami smo izdelali posebne kakovostne antene, ki so zagotavljale dovolj močan signal in brezžično povezali štiri različne kamere, ki so bile razvrščene na različnih lokacijah na plazu z več kilometrov oddaljeno enoto. Elektriko smo uredili s pomočjo sončne energije.

Ker smo znali vzpostavljati brezžične povezave na dolge razdalje, smo prejemali nova naročila. Med drugim smo se z veseljem podali na zanimivo potovanje po Jadranski obali, kjer smo postavljali brezžične povezave med Dubrovnikom, otokoma Mljet in Pelješac, namenjene nadziranju požarov na tem območju.

Izkušnje so nas vodile tudi na drugi konec Slovenije, kjer smo v prekmurskih občinah implementirali sistem za merjenje temperature asfalta za potrebe pluženja in posipanja lokalnih cest.

Čeprav nam je morje veliko bolj dišalo, smo sodelovali pri zanimivem projektu Bober, za potrebe katerega smo razvili sistem univerzalnih anten za LTE in UMTS signale, ki so nameščeni na državnih in vodomernih postajah, na katerih ni dovolj močnega signala za kakovosten prenos podatkov. Podatke o stanju voda danes uporablja ARSO za napovedovanje vodostaja rek in za natančne hidrološke in meteorološke napovedi.

Net sistemi

Zaupajo nam največja podjetja

Ob vseh izzivih, ki so se nam ponujali izven Vipavske doline, smo skrbno in vestno skrbeli tudi za računalniško opremo in mreže svojih naročnikov. Štejemo si v čast, da nam zaupajo največja podjetja v Vipavski dolini, občine in druge javne institucije. Vzpostavili smo servis na najvišji ravni in dežurstvo strokovnjakov tako, da smo dosegljivi takrat, ko nas uporabniki potrebujejo.

Ponosni smo tudi, da smo pridobili zaupanje svojih kupcev kot prodajalci kakovostnih računalnikov in programske opreme. Da smo se potrebam naročnikom čim bolj približali, smo pripravili računalnike z lastno konfiguracijo in s tem zagotovili najboljše razmerje med ceno in uporabnostjo. Prednost teh računalnikov je v tem, da lahko izvedemo hitro popravilo (v roku enega dneva) v času trajanja garancije, saj smo pooblaščeni servis.

Je bolj pomembna zaščita računalnika ali telefona?   

Računalniki, pametni telefoni in tablice so enako izpostavljeni tveganjem. Zlonamerni programi, ki jih lahko nenamerno prenesemo med brskanjem, lahko ukradejo osebne stike, sprožijo, samodejno odpirajo nezaželene reklame in prisluškujejo uporabnikom. (Ali veste, da ima Mark Zuckerberg zalepljeno kamero svojega prenosnika?) Tudi za zaščito, tako android kot iOS sistemov, obstajajo posebni programi, ki si jih namestimo na telefone in s tem omejimo škodo, ki lahko nastane z nepremišljenim brskanjem.

Tega ne znate sami?

Če nimate dovolj znanja, kako računalnike in telefone zaščititi, se obrnite na nas. Pogovorili se bomo o vašem znanju, vas seznanili s pastmi in varovanje prilagodili vašim zahtevam. Zaščito lahko zagotovimo za računalnike in telefone, ki jih uporabljate doma ali v službi.

Tehnika v službi človeka

Danes nismo več prepričani, da vemo vse. Z odprtimi glavami in mislimi iščemo nove rešitve, s katerimi bi olajšali sobivanje tehnike in ljudi. S prenosom slike s plazu Slano blato smo bistveno pripomogli k varnosti kraja in pomagali civilni zaščiti pri spremljanju dogajanja. In temu poslanstvu – pomagati – sledimo še danes. Tehnologija mora biti naša zaveznica tudi v prihodnosti. Zato vam z veseljem pomagamo pri temu, kako izbrati dobro in kako izbrati varno. Za vas, vašega otroka in za vaše podjetje.

Net

Kakovostno je drago?

Tehnologije se spreminjajo in želimo jim slediti. Zato smo v podjetju NET, računalniški sistemi v svojo ponudbo dodali tudi prodajo rabljene opreme – računalnikov znamke HP in pametnih telefonov znamk Apple in Samsung. Rabljena oprema je odlične kakovosti, tovarniško testirana in brezhibno delujoča, z najmanj enoletno garancijo.

Svojo ponudbo smo dopolnili in na enem mestu ponujamo:

  • nove računalnike lastne konfiguracije (in drugih priznanih znamk), ki jih ustrezno pripravimo za delo (Namestimo programe, zaščite, povežemo v mrežo.),
  • rabljene računalnike HP in drugih priznanih znamk, odlično ohranjene in primerne tako za »začetnike«, šolarje, kot tudi zahtevnejše uporabnike,
  • rabljene telefone znamk Samsung in Apple, ki so na voljo že od 150 € dalje (Vsi so testirani in preverjeni, z minimalno eno letno garancijo.).

Ponujamo tudi storitve:

  • Postavitev in vzdrževanje različnih računalniških mrež LAN, WLAN, VPN (tudi takih, nad katerimi so že vsi obupali),
  • Servis računalniške opreme (namiznih, prenosnih, tabličnih računalnikov in tiskalnikov vseh znamk),
  • Nameščanje in konfiguracija operacijskih sistemov (Windows 7, 8, 10) in vseh potrebnih gonilnikov,
  • Zaščita in odstranjevanje virusov iz računalnikov ter obnovitev podatkov,
  • Oblikovanje spletnih strani.

Oglasite se pri nas v naši poslovalnici ali pa nam pišite na e-mail info@net-rs.si in pogovorili se bomo o vaših željah.

 

Net

O PODJETJU:

 

 

* Naslovna fotografija: Flickr

Lokalne Ajdovščina
Kolofon