Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vse poti vodijo v Vipavski Križ

Vipavski Križ bo v zadnjem letošnjem pomladnem vikendu zagotovo glavno turistično središče Vipavske doline. Organizatorji v soboto vabijo na drugi Festival vina zelèn, skozi celoten vikend bodo potekali tudi tradicionalni Kriški semanji dnevi, obenem pa se pričenja kulturno umetniški projekt Bit&Beat, s katerim v kraju redno gostuje Mladinski center Hiša mladih.

V soboto, 17. junija, bo od 17. do 22. ure v Vipavskem Križu potekal Festival vina zelen. Kar štirideset vinarjev iz Zgornje in Spodnje Vipavske doline bo skupaj predstavilo skoraj petdeset vzorcev vina zelen. Seznam vseh vinarjev najdete na TEJ POVEZAVI.

Pred nekaj desetletji skoraj pozabljena in opuščena sorta zelen zadnje čase spet počasi pridobiva na pomenu med vinogradniki in na priljubljenosti med poznavalci ter ljubitelji vin. Organizator festivala, Zavod Vipavski Križ v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo ROD Ajdovščina, želi zavedanje o pomenu in žlahtnosti te sorte še bolj približati obiskovalcem iz doline in od drugod.

Že drugo leto zapored se bo festival odvijal znotraj grajskega obzidja starodavnega mesteca Vipavski Križ. Grajsko dvorišče se je že lani izkazalo kot zanimiv in atraktiven prireditveni prostor za predstavitev vin zelen in številnih vipavskih vinarjev, ki so na lanskoletnem festivalu ponudili skoraj petdeset vzorcev tega avtohtonega vina ''s posebno žlahtnim duham''- kot je zelen že leta 1844 opisal Matija Vertovec. Glede na lastnosti te svojevrstne vipavske sorte, lahko tudi letos pričakujemo pester izbor zelo raznolikih vzorcev zelena. Na letošnjem festivalu, ki bo v soboto, 17. junija potekal od 17. do 22. ure na grajskem dvorišču in na placu, si bodo obiskovalci poleg degustacije vin zelen in druženja z vinarji lahko ogledali tudi viteške igre, ki jih bo uprizorila Skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda. S svojim obiskom bodo festival počastili predstavniki Evropskega reda vitezov vina (Konzulat za Slovenijo, Legatura za primorsko), ki bodo razglasili najboljša vina zelen in med njimi ''Prvaka Festivala vina zelen''. Turistično društvo Šempas bo predstavilo kuhanje polente s pršutom po starem, v družbi lokalnega turističnega vodnika pa bo potekal voden ogled Vipavskega Križa.

Festival vina zelen

Ob istem času in na istem mestu pa bo potekala tudi tradicionalna prireditev Kriški semanji dnevi, za katero skrbi Turistično društvo Vipavski Križ. Prireditev poteka po vzoru srednjeveških sejmov, na stojnice pa ponudniki postavijo odlične lokalne pridelke in izdelke. Kriški semanji dnevi pričnejo v petek 16. junija, ob 16h, z odprtjem tržnice, sledi iskanje skritega zaklada za najmlajše in ob 20.30 še dramska igra Mali princ, s katero se bo predstavijo učenci OŠ Dobravlje. V soboto se nadaljuje tržnica, vrhunec pa se bo začel ob 22h, na športnem igrišču v Vipavskem Križu, kjer bodo za zabavo poskrbeli legendarni Abadon, D&D ter Trio Dado. Kriški semanji dnevi se bodo zaključili v nedeljo s koračnico Pihalnega orkestra Vrhpolje, sveto mašo in procesijo po Vipavskem Križu. Vse tri dni pa bo na voljo tudi druženje s hrano in pijačo.

Semanji dnevi v Vipavskem Križu

V Vipavski Križ pa se ravno te dni vrača tudi Mladinski center Hiša mladih, že osmo leto zapored, s kulturno umetniškim projektom BIT&BEAT, tokrat seveda z BIT8BEAT. Letos so si v ajdovskem mladinskem centru projekt zamislili malce drugače kot pretekla leta, predvsem pa dali možnost vsem, ki imate svoj profil na socialnem omrežju Instagram. Kot zanimivost pa bo namesto odprtja razstave, letos na sporedu zaključni dogodek ob zaprtju razstave, ki bo v petek 18. avgusta. V projektu BIT&BEAT lahko sodeluje vsak, ki objavi fotografijo iz Vipavskega Križa na svojem Instagram profilu in jo označi s heštegom BIT8BEAT. Z vašimi objavami bodo vse do 16. avgusta polnili Galerijo Vipavski Križ. Na zaključnem dogodku, v petek 18. avgusta, pa bodo izbrali tri najboljše in jim podelili zanimive in zelo kreativne nagrade. Več o BIT8BEAT najdete na TEJ POVEZAVI.

BIT8BEAT

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #turizem

Kolofon