Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Slovenija gre na Evropsko prvenstvo

Precej športne pozornosti je v zadnjih dneh požela slovenska moška rokometna reprezentanca, ki je naskakovala novo uvrstitev na Evropsko prvenstvo. Po dokaj gladkih zmagah nad Švico in Portugalsko se lahko veselimo igranja na Hrvaškem prihodnje leto. Zasluge za to ima tudi Patrik Leban, ki je na včerajšnji odločilni tekmi prispeval dva zadetka.

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je po včerajšnji zmagi v Kopru nad Portugalsko z 28:18 (12:9) uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo med 12. in 28. januarjem prihodnje leto na Hrvaškem. Slovenija je v kvalifikacijski skupini 5 osvojila drugo mesto, na šestih tekmah pa je dosegla tri zmage, neodločen izid ter doživela dva poraza. Prvo mesto je osvojila Nemčija, tretje Portugalska, četrto pa Švica.

Začetna slovenska postava - na vratih Matevž Skok, na krilnih položajih Matic Verdinek in Gašper Marguč, krožni napadalec Matej Gaber, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Saša Barišić-Jaman in Marko Bezjak, slednjega je v obrambi menjal Borut Mačkovšek - je takoj pokazala svojo odločnost in željo po zmagi. To se je videlo predvsem po pristopu v obrambi, Slovenci so se telesno zelo močnim tekmecem s Pirenejskega polotoka zoperstavili z igro "v telo", a težave so imeli z igro v napadu, saj nikakor niso uspeli razviti svoje prepoznavne hitre igre.

Patrik Leban

Motivirani Portugalci, ki so se pred dnevi v predmestju Porta zelo enakovredno kosali z evropskimi prvaki iz Nemčije, so bili gostiteljem konkurenčni večji del prvega polčasa, v izenačeni in telesno izjemno zahtevni predstavi pa so slovenski rokometaši nekoliko "lažje zadihali" v 22. minuti, ko so po golu Marguča prvič na tekmi povedli za dva gola (10:8). V nadaljevanju je bilo tudi nekaj "nerodnosti", Bezjak je med drugim v slabi minuti zastreljal dve sedemmetrovki, a končnica je vendarle minila v znamenju slovenskih rokometašev, ki so se na veliki odmor podali s prednostjo treh golov (12:9), kar je bila lepa popotnica pred nadaljevanjem pomembne tekme.

Selektor Veselin Vujović je v prvem polčasu veliko menjal, na klopi sta od 16 igralcev obsedela le vratar Klemen Ferlin in krilni igralec Blaž Janc, ki je v nadaljevanju vstopil v igro. Slovenski rokometaši so imeli v drugem polčasu popoln nadzor na igrišču. Z granitno obrambo in bravuroznimi obrambami Skoka so povsem zaustavili Portugalce, z dvema zaporednima goloma Dolenca so si v 34. minuti priigrali vodstvo petih golov (14:9), pet minut kasneje pa po prvem nasprotnem napadu in zadetku Janca povišali na +6 (17:11).

Portugalska minuta odmora ni zaustavila njihovega naleta, "ideolog" slovenske igre Bezjak je z dvema goloma v 42. minuti svoje soigralce popeljal do vodstva 19:11, a ključ do zmage je bila vendarle granitna obramba, ki je v prvih petnajstih minutah nadaljevanja prejela zgolj tri zadetke. Gostitelji v nadaljevanju niso v nobenem trenutku ogrozili svoje zmage, še naprej so igrali preudarno in kakovostno ter v 56. minuti povedli s 26:16 in se zanesljivo prebili na evropsko prvenstvo.

Slovenija : Portugalska 28:18 (12:9)
Dvorana Bonifika, gledalcev 3000, sodnika: Eliasson in Palsson (oba Islandija).
Slovenija: Skok, Ferlin, Blagotinšek 1, Verdinek 3, Marguč 4, Janc 2, Potočnik 2, Dolenec 4, Miklavčič 1, Gaber 1, Bezjak 4 (1), Barišić-Jaman 3, Zarabec, Žabič, Mačkovšek 1, Leban 2.
Portugalska: Quintana 1, Costa, Portela 2, Duarte 2, Martins, Branquinho 1, Marques, Sousa, Rocha 3, Soares 1, Pereira, Cavalcanti 1, Fernandes 1, Antunes 1, Magalhaes 4, Salina 1.
Sedemmetrovke: Slovenija 6 (3), Portugalska 1 (0).
Izključitve: Slovenija 12, Portugalska 12 minut.

 

* Vir: STA

* Foto: Slavko Kolar

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rokomet

Kolofon