Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavska dolina prejela srebrni znak Slovenia Green destination

Občini Ajdovščina in Vipava sta se v letu 2016 kot destinacija Vipavska dolina skupaj vključili v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST) in kandidirali za pridobitev znaka Slovenia Green Destination. Pred dnevi pa je v Mariboru potekal prvi Zeleni dan slovenskega turizma, kjer so podelili letošnja Slovenia Green priznanja. Med prejemniki je bila tudi destinacija Vipavska dolina, ki je prejela srebrni znak Slovenia Green destination.

Zelena shema slovenskega turizma je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh treh stebrih trajnostnega razvoja − okoljskem, družbenem in ekonomskem, namenjen je tako turističnim območjem kot tudi ponudnikom. Omogoča primerjavo z drugimi zelenimi destinacijami po svetu in hkrati dodaja nacionalni značaj, ki omogoča lažje umeščanje zelene Slovenije na globalnem zemljevidu.

Glavni pristopni dokument k projektu je listina Zelena politika slovenskega turizma, ki sta jo župana Tadej Beočanin in Ivan Princes podpisala 13. maja 2016 v Ajdovščini. Dokument Zelena politika slovenskega turizma Vipavsko dolino s tem podpisom zavezuje k spoštovanju desetih načel, s katerimi se skupaj s ponudniki trudi za trajnostni razvoj.

Vipavski Križ

Na letošnji podelitvi se je dosedanjim imetnikom znaka Slovenia Green pridružilo pet destinacij (zlato priznanje je prejela destinacija Podčetrtek, srebrno Vipavska dolina in Logarska dolina Solčavsko, bronasto pa Kočevsko in Polhov Gradec), trije ponudniki (hotel St. Daniel iz Štanjela ter blejska hotela Savica in Astoria), trije parki (Kozjanski park, Triglavski narodni park in Park Škocjanske jame), prvič pa so priznanje podelili tudi turističnim agencijam (Roundabout Travel in VisitGoodPlace).

Občina Ajdovščina in Občina Vipava sta se kot destinacija Vipavska dolina skupaj odzvali na javni poziv za vključitev v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST) že lani. V ocenjevanju je Vipavska dolina prejela Slovenia Green silver znak. Najvišje ocene, torej ocene čez 8,  je prejela na področju ohranjanja narave ter zaščitene kulturne dediščine, ki je ustrezno umeščena v turistično ponudbo. Dosedanji napori za skupno sodelovanje občin, skupna strategije  za turizem ter ustrezno vzpostavljena skupna promocija, pa je Vipavski dolini prinesla oceno nad 8 tudi na področju destinacijskega managemnata in s tem tudi srebrni znak Slovenia Green.

V Zeleno shemo Slovenskega turizma se lahko vključijo tudi ponudniki turističnih nastanitev ter turistične agencije, vendar le, če so imetnik enega od okoljskih znakov, ki jih Slovenia Green priznava. Več o okolijskih znakih (Bio hotels, EMAS, EU Marjetnica, Green Globe, Green Key, Travellife) ter kako jih pridobiti si lahko preberete v spodnji priponki.

poziv_k_oddaji_prijav_za_pridobitev_znaka_slovenia_green_za_ponudnike_2017.pdf

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Foto: Občina Ajdovščina & Marijan Močivnik

 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon