Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

»ZDRAVICA« - zgodba o Matiji Vrtovcu, Francetu Prešernu in Stanku Premrlu končno na filmu

Pestro dogajanje prihodnji konec tedna bo zaznamoval še en poseben dogodek oz. pravzaprav dva. Premiero bo doživel novi vipavski celovečerni film »Zdravica«. Produkcijsko plat je znova prevzela ekipa DD Studio katere člane že poznamo kot ustvarjalce »Rimske zgodbe«. Igralska zasedba prihaja tokrat iz Podnanosa, tudi nad filmom producentsko bdi Turistično društvo Podnanos ter Občina Vipava.

Gre namreč za širokopotezni dokumentarno-igrani film o nastanku slovenske himne, katerega TD Podnanos in Občina Vipava pripravljata že vsaj pet let, a se je medtem mnogo zgodilo. V zadnjem letu mu je produkcijski zagon dal DD Studio, kot režiser pa Nejc Furlan.

O sami zgodbi filma smo že pisali tudi na naših straneh. Vemo namreč, da sta v Podnanosu delovala pobudnik Zdravljice – Matija Vrtovec, ki je vzpodbudil Franceta Prešerna, da je napisal hvalnico trti ter kasneje Stanko Premrl, ki je uglasbil Zdravljico kot jo poznamo še danes. Velika zgodba, ki je pravzaprav zelo malo poznana, je sedaj prenesena na filmsko platno.

Film traja dobro uro. Igrani prizori so od dokumentarnih dramaturško razdeljeni, kar pomeni, da ne služijo kot zgolj simbolični prikazi, marveč kot prava filmska zgodba. Za dokumentarni del filma pa je spregovorilo kar nekaj uglednih slovenskih imen: Boris Pahor, Zoran Božič, Zoran Predin, Zlatan Čordić – Zlatko, Tina Maze, Patricija Verbole ter Ivo Jelerčič. Čisto vsi so s Zdravljico povezani na svojevrsten način.

Ustvarjalci filma zatrjujejo, da gre za sproščen, karseda pristen in predvsem nepristranski prikaz zgodbe. Sami pravijo, da slišijo pohvale, češ, da gre za domoljubni film, sami pa opozarjajo, da kljub temu, da se lahko okrog njega govori tudi o »domoljubju« še vedno je motto zgodbe »Žive naj vsi narodi«, zato je postavka ustvarjalcev karseda svobodomiselno in odprto postavljena.

Predpremierna projekcija bo ta petek 23. junija, ob 19h, v kulturnem domu Vipava. Premierna projekcija pa dan kasneje 24. junija, ob 21h, zaradi velikega povpraševanja na trgu pred cerkvijo v Podnanosu. Slednja bo v primeru slabega vremena prenešena za nedoločen čas. Vabljeni.

* Preberite tudi: Prihaja filmska upodobitev zgodbe o Matiji Vertovcu in Stanku Premrlu

 

 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon