Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Andi Bajc uspešno do cilja Dirke po Sloveniji

Kolesarsko dogajanje v zadnjih dneh je zaznamovala predvsem kolesarska Dirka po Sloveniji, ki je letos na slovenske ceste zvabila precej močno konkurenco. Zmaga je šla v roke Poljaku Rafaelu Majki, na dirki pa je barve svojega kluba in Ajdovščine zastopal tudi Andi Bajc. V avstrijskem Schladmingu pa se je včeraj ponovno izkazala letos odlična Monika Hrastnik v dresu Črnega Trna.

Rafal Majka je po zmagi na sobotni kraljevski etapi oblekel tudi zeleno majico vodilnega in jo mirno pripeljal do Novega mesta, kjer je postal zasluženi zmagovalec osrednje slovenske dirke. Velika imena svetovnega kolesarstva so se tudi tokrat odločila za prihod na slovenske ceste, saj je naša dirka odličen test pred prihajajočo francosko pentljo. Poljak Majka je vlogo prvega favorita za končno zmago upravičil s simultanko na Rogli, kjer je s hitrimi pospeševanji najprej razredčil konkurenco in bil na koncu najhitrejši še v šprintu. Slovenski navijači so veliko pričakovali od Jana Polanca, ki pa po Giru ni bil v pravi fomi. Tako je slovenski junak nekoliko nepričakovano postal šele 18-letni Tadej Pogačar. Nadarjeni kolesar Roga je v zadnjem mesecu zaradi mature izpustil precej dirk in nekaj treningov, zato na največjo dirko sezone ni prišel optimalno pripravljen. A se mu je odprlo, ko je bilo to najbolj potrebno.

Na štartu Dirke po Sloveniji tokrat ni bilo Kristijana Korena, ki bo mimogrede letos prvič po osmih letih spremljal Tour de France preko TV ekranov, je pa imela največja slovenska dirka vseeno ajdovski priokus. V kolesarski glavnini je bil kot član avstrijske ekipe Amplatz BMC tudi Andi Bajc. Ob koncu dirke je Bajc, z zaostankom 28. minut, zasedel skupno 100. mesto, vseeno pa je bil zelo aktiven in nekajkrat poskusil s pobegom. Predvsem v prvi etapi, ki je bila v znamenju dolgega pobega skupine devetih kolesarjev, v kateri so bili od Slovencev Primož Obal (Slovenija), Jon Božič (Adria Mobil), Andi Bajc (Amplatz) in Žiga Jerman (Rog). Skupina je imela že nekaj več kot štiri minute prednosti, njen pobeg pa se je končal dobrih 13 kilometrov pred ciljem.

Monika Hrastnik

Na tretji dirki evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup v Schladmingu sta se od Slovencev najbolje odrezala Monika Hrastnik (KK Črn trn) z drugim mestom med ženskami ter Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) s 3. mestom med mladinci.  Finale žensk je dobila nova evropska prvakinja, Italijanka Eleonora Farina (GB Rifar Mondraker), ki je bila najhitrejša že v sobotnih kvalifikacijah. Na eni najbolj priljubljenih in tudi najdaljših prog s štartom pri srednji postaji gondole na Planai je Monika za zmagovalko zaostala 4 sekunde in 69 stotink. Na tretjem mestu je sledila Avstrijka Petra Bernhard (RC Gravity Eagles), lanska zmagovalka in v kvalifikacijah druga pred Moniko. Slovenka, druga v Kranjski Gori in prva v Willingenu, je v soboto padla. “Z rezultatom sem zadovoljna, z vožnjo pa ne. Na treningu je res letelo, a v kvalifikacijah sem padla, v finalu pa sem veliko preveč zavirala, nisem spustila,” je za spletni portal MTB.si povedala Monika, ki vodi v skupni razvrstitvi. Med člani je Miran Vauh (KK Črn Trn) zasedel 22. mesto.

 

* Foto: STA & MTB.SI

Lokalne Ajdovščina
Kolofon