Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Agroind sedaj v avstrijske roke

Stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan je na včerajšnji dražbi prodal celotno premoženje Agroinda edinemu dražitelju, družbi Agromib v lasti Avstrijcev. Prodan je bil po izklicni ceni 2,4 milijona evrov, novi lastniki pa že napovedujejo nova vlaganja, najprej seveda v odkup grozdja letošnjega letnika. Njihov prihod so v Vipavski dolini pozdravili. Menijo, da so končno našli strateškega lastnika.

Agroind so Avstrijci kupili na dražbi, kjer so bili edini dražitelj, zanj pa so odšteli 2,4 milijona evrov, kolikor je znašala tudi izklicna cena. Gre za družbo, ki so jo avstrijski lastniki ustanovili konec junija, sedež je v Ljubljani. Po strokovni plati bo za proizvodnjo skrbel znani vinar Hannes Sabathi. Družbo Agromib vodi Michael Blaschitz, ki zelo dobro pozna in tudi ceni vipavska vina. Prepričan je, da Agroind čaka uspešna prihodnost, zagotovil pa je, da ima denar za odkup letošnje letino.

To vprašanje je tudi najbolj zanimalo zadružnike, ki grozdje prodajajo vipavski kleti. Na dražbi je bil tudi ajdovski župan Tadej Beočanin, ki je zadovoljen z razpletom na dražbi. Pojasnil je, da podpira in ceni nove lastnike Agroinda. Beočanin pojasnjuje, da so v lokalni skupnosti pred dražbo iskali strateškega lastnika in imeli vrsto pogovorov, med drugim tudi o možnosti oblikovanja konzorcija več zainteresiranih kupcev. A so se na koncu odločili, da občine kot lokalni konzorcij ne bodo sodelovale pri dražbi. »Na tej dražbi pri financiranju nakupa občini Ajdovščina in Vipava nista sodelovali,« zatrjuje Beočanin. Novega kupca pa opiše kot dobrega strateškega partnerja, ki bo bliskovito hitro pripravil tudi vse potrebno za odkup letošnjega grozdja.

158-BLASCHITZ-BEOCANIN

Tudi sicer so v Vipavski dolini včeraj novico o novem lastniku sprejeli z olajšanjem. Zgodba z ukrajinskimi lastniki, ki so Agroind z vmesnimi prekinitvami vodili dobro leto dni, jih je izčrpala. »Pomislekov nimamo. Podjetje je potrebovalo pravega lastnika. Slednji se tudi sam ukvarja z vinogradništvom, prihaja iz naše bližine. Prepričani smo, da lahko nastane sinergija, in upamo, da je agonija mimo,« je novico sprejel predstavnik sveta delavcev v Agroindu Andrej Furlan. Skupaj z njim je med stečajem delo obdržalo 20 ljudi. »Poslujemo pozitivno, naša trenutna glavna skrb pa je trgatev, ki je pred vrati,« pojasnjuje Furlan. Zalog v kleteh imajo dovolj le še do martinovega, zato je polnitev kleti letos bistvenega pomena za neprekinjeno nadaljevanje tradicije.

Direktor družbe Agromib je sicer avstrijski podjetnik Michael Blaschitz, v poslu z Agroindom pa sodeluje z mladim vinarjem z južnega Štajerskega Hannesom Sabathijem. Ta obvladuje družinsko vinogradniško podjetje z 20 hektarji nasadov trt, vina izvaža v 13 držav. Znani britanski vinski kritik Stuart Pigott ga je označil za mladega in nemirnega vinarja, ki ga ni strah stopiti na nove poti, kar v marsičem najverjetneje pojasni tudi njegov prihod v Slovenijo. Za nakup vipavske kleti se je zanimal že pred dvema letoma, a je potem Družba za upravljanje terjatev bank posel sklenila z Ukrajinci. Lani je za testiranje odkupil nekaj grozdja od kmetov iz Vipavske doline. Zanj jim je plačal od 50 do 80 centov za kilogram.

»Zelo ponosni smo, da bomo lahko rešili to vinsko klet in jo znova utrdili na trgu,« je po uspeli dražbi dejal Blaschitz in pojasnil, da so se v zadnjih tednih pred nakupom dodobra seznanili s kmeti in vinogradniki v Vipavski dolini ter tudi srečali z lokalno oblastjo. Jasno mu je, da je navezanost lokalnega okolja na podjetje in vinogradništvo velika, zato tega ne bodo izigrali, zatrjuje. »Sem smo prišli z namenom, da bi dolgo ostali. Potrudili se bomo, da bomo pomagali po najboljših močeh. V nekaj mesecih bomo tukaj že pisali čisto novo zgodbo,« je pojasnil in zatrdil, da ima družba dovolj denarja tudi za odkup letošnjega letnika grozdja in da bo obdržala tukajšnjo blagovno znamko. Sabathi, ki bo v Vipavi skrbel za vinarski del posla, dodaja, da bodo od kmetov letos odkupili grozdje, o ceni odkupa pa se bodo pogovarjali v prihodnjih tednih.

Toda tudi na dopoldanski javni dražbi se je malo zapletlo. Predstavnik Ukrajincev, prejšnjih vmesnih lastnikov Agroinda, odvetnik Ivo Grlica je napovedal, da bo sprožil ustrezne pravne postopke: "Glede na pisanje v medijih in dogovore lokalne skupnosti z novima lastnikoma sumimo, da gre pri tem nakupu za kršitev predpisov o javnih financah. Sumimo, da gre tu tudi za denar občin Ajdovščina in Vipava. Dokazov sicer nimamo, toda stečajni upravitelj bi moral to preveriti in nedvoumno dokazati izvor denarja za varščino, za 240.000 evrov in potem še za morebitno kupnino."

Tadej Beočanina takole komentira vprašanje ali gre res za občinsko-avstrijsko navezo tudi v denarju. Odgovoril je: "Nikakor ne. Tu ni niti centa javnega občinskega denarja nobene od občin. Z Avstrijci smo bili samo v dogovorih glede nadaljnje vizije, strategije, ki jo imajo za Agroind, nikakor pa ne v kakršnih koli finančnih dogovorih." Ukrajinci oziroma družba Mineralbulk so od slabe banke oziroma DUTB-ja kupili Agroind za 1,6 milijona evrov in vipavsko klet spravili v stečaj. Zdaj prek sodišča zahtevajo priznanje ločitvene pravice, temu pa nasprotujejo tako stečajni upravitelj kot zaposleni v Agroindu.

17966628_793086607509888_8409555929301823613_o

 

* Vir: STA / Dnevnik / RTV Slo

* Fotografija Blaschitz & Beočanin: Alenka Tratnik (Primorske novice)

Lokalne Ajdovščina

#gospodarstvo, #vipava, #agroind

Kolofon