Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kratka vikend zgodba: Facebook

»Zaradi tebe kršim vsa pravila. Tale Marjan M. je agresiven, ima prepoved približevanja. Spravi se stran, čim prej! Te pokličem čez pet minut, da preverim, če si v redu.« »O joj! Pridem takoj!.« ji obljubim. »Oprosti Marjan, žal mi je, ampak tole je nujno. Družinske zadeve. Saj razumeš?« mu rečem.

Modro krilo? To bi zahtevalo čevlje z vsaj malo dvignjeno peto. Kako visok je pravzaprav? Tega v svojem profilu ne omenja. Ha ha, saj facebook profil ni ženitni oglas! si rečem. Ne, raje jeans, bolj športno. Morda bluzo, za bolj šik videz in črtasto jopico. »Ne pretiravaj!« bi rekla Teja. »Ne se že spet utapljat v visokih pričakovanjih, plavaj!«

Naj ji povem? Naj jo prosim, da me med zmenkom pokliče? »Oprosti, žal mi je, ampak tole je nujno. Družinske zadeve. Saj razumeš?«, je vedno dobrodošel izgovor, če se stvari ne odvijajo dobro. Ne, raje Tino. Tina je kriminalistka, ona bo razumela mojo previdnost. Ja, kar njo bom poklicala, ko bom čakala na avtobus.

Srečanja se veselim. Marjanov profil je obetaven: moški, nevezan, bančnik, po izobrazbi ekonomist, ljubitelj narave, športa, rad potuje. Prijateljev res nima veliko, štiri je na facebook-u zelooo malo! Precej je zadržan v e-mail-ih, pravi, da ima rajši osebni kontakt. Upam, da ima rad otroke, mogoče ima celo svoje. To je zaradi moje Line zelo pomembno. Izstopim na Bavarskem dvoru. Hoja mi malo prečisti zmedo številnih vprašanj v glavi. Bližam se podhodu, ki mesto povezuje s Tivolijem. Je to on? Prijazno dviguje roko. Srednje visok, gosti temni lasje, čisto obrit.

»Marjan?«, vprašam. Prikima in mi poda roko.

»Manja, pozdravljen!«

»Si vedno tako točna?« sprašuje. Vsaj spregovoril je! Upam, da bo, ko se bo sprostil, povedal še kaj več.

»Čudovit dan imava, kaj bova počela?« vprašam.

»Ne vem, greva na sprehod, da se malo pogovoriva, če ti je prav.« Usmeril se je v podhod. Plečnikova promenada torej! Jaz sem razmišljala o Moderni galeriji, z novim kafičem v kleti. Mogoče kasneje?

»Seveda. Prideš pogosto v park?« prebijam led. »Je to tvoja narava, kot si napisal?«

»Niti ne, izven mesta je lepša, to moraš spoznati. Ti živiš v mestu, a ne? Kje pa?«

»No ja, na obrobju. Tudi mesto ponuja veliko zanimivega. Imaš službo tu, se voziš?« poskušam preusmeriti poizvedovanje na njega.

»Sem delal na banki, pa me je direktor zdriblal. Zdaj sem ravno na čakanju.«

»Oh, smola!« skušam biti solidarna. »Iščeš kaj novega?«

»Saj ti pravim, da sem na čakanju. Mi bojo že kaj najdli,«,si je z roko že ne vem kolikič segel v lase. Zadržan ali nervozen?

»Razumem, ampak se ni preveč za zanašati na zavod. Danes se mi zdi bolje, da sam iščeš.«

»Bom že, če ne bo nič od njih,« je zamrmral.

Zdaj sva prehodila že dobršen del parka. Predlagam, da se vrneva. On pravi, da se še niti spoznala nisva. Zavijem v smer hale Tivoli, navzdol proti mestu, kjer so parkirišča. Tja, kjer je več ljudi. Vidim, da mu ni prav, a nič ne reče in mi sledi.

»Ti si pa učiteljica, ne? Imaš tudi kaj otrok?«

»Imam hčerko. Pa ti?«

»Ja, dve hčerki. Jih niti ne vidim, je njuna mama poskrbela za to! «

»Oh, škoda. To te je moralo pa zelo prizadeti.«

»Samo denar je hotela od mene. In ko ga je dobila, mi je vse ostalo pobrala.«

 »Pa si zahteval kontakte?« ga pobaram.

Zazvoni mi telefon. »Oprosti, tole moram odgovoriti.« Kliče Tina, kot dogovorjeno. »Ljubica, previdno, kje si?«

»Ravno zdaj v Tivoliju, blizu hale.«

»Zaradi tebe kršim vsa pravila. Tale Marjan M. je agresiven, ima prepoved približevanja. Spravi se stran, čim prej! Te pokličem čez pet minut, da preverim, če si v redu.«  

»O joj! Pridem takoj!.« ji obljubim.

»Oprosti Marjan, žal mi je, ampak tole je nujno. Družinske zadeve. Saj razumeš?« mu rečem.

»Mi daš telefonsko?«

»Oprosti, zelooo se mi mudi.«

Kar najhitreje odpeketam na pravkar prihajajoči avtobus, za katerega sploh ne vem, kam pelje.

Stran od tod zagotovo!

Mira Bevc

 

Zgodba nastajajo v okviru DELAVNICE KREATIVNEGA PISANJA

O zgodbi: Mira je v tej zgodbi ujela prikaz pasti, ki jo ponujajo sodobni stikovniki. Ta vaja je imela namen, da prikaže, kako lahko naivnost postane literarno zanimiva snov. 

O Delavnici: Kreativno pisanje je izrazna tehnika, ki omogoča ubesediti zgodbovnost na umetniški način, in ni zgolj zapis nekega dogodka ali dogodljajev. Skozi vse delavnice, ki potekajo že tretje leto, smo skušali obrusiti pisanje do te mere, da zablešči kot literarna umetnina. Seveda so delavnice tematsko naravnane na določene sklope, in zato je odbirek prvih prispevkov plod različnih delavnic.

Bojan Bizjak

 

Lokalne Ajdovščina

#kratkavikendzgodba, #počitnice

Kolofon