Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Marsikje v Vipavski dolini temperatura dosegla »magičnih« 40 stopinj Celzija

Temperature so včeraj po državi večinoma presegle 35 stopinj Celzija. Največ so čez dan namerili v Črnomlju, kjer se je temperatura na merilnem mestu Črnomelj - Dobliče povzpela na 40 stopinj Celzija, tudi v Vipavski dolini pa je vročina (neuradno) marsikje dosegla magično mejo 40 stopinj. Bralci ste nam poslali kar nekaj fotografij, ki to dokazujejo, kot kaže pa so najbolj vroč dan preživeli v Ložah. Preberite tudi, kdo so izžrebanci naše osvežilne nagradne akcije.

Slovenski temperaturni rekord - 40,8 stopinje Celzija, izmerjen avgusta 2013 na letališču Cerklje ob Krki včeraj vendarle ni bil dosežen. So se mu pa močno približali v četrtek v Podnanosu, kjer so namerili 40,6 stopinje Celzija, kar je primorski rekord. Uradne meritve včeraj torej niso pokazale rekordnih temperatur, so pa zato neuradni podatki povsod pokazali številke nad 40 stopinj Celzija. Bralci ste nam poslali slike iz skorajda celotne Vipavske doline in brez dvoma lahko ugotovimo, da je šlo za najbolj vroč petek v letu.

Tisti, ki ste fotografijo termometra objavili naši Facebook strani ste sodelovali tudi v nagradni akciji, ki smo jo izpeljali skupaj z najbolj svežim gostinskim lokalom v Vipavski dolini - BRLOG. Po dve brezplačni osvežitvi s hladno pijačo v omenjenem baru, ki ga najdete v samem središču Vipave, prejmeta Urška Mikuž s fotografijo temperature v Žagoliču in Miran Slemič, ki se je potil v Šturjah. Nagrada vaju že čaka, zato čimprej na obisk v Vipavo.

Visoke temperature so vplivale tudi na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Uprava RS za zaščito in reševanje pa je za več primorskih občin od danes razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Danes bo sicer povečini sončno, temperature se bodo gibale med 30 in 36 stopinj Celzija, na Primorskem pa se bodo povzpele do 38 stopinj Celzija. Popoldne in zvečer bodo krajevne vročinske nevihte, ki se bodo v severni in severovzhodni Sloveniji nadaljevale tudi v noč na nedeljo. Pihal bo veter vzhodnih smeri.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo zvečer ob prehodu hladne fronte tudi krajevna neurja. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem zvečer večinoma zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 26, najvišje dnevne od 26 do 32, na jugu Slovenije do 35 stopinj Celzija. Do ponedeljka zjutraj bo dež ponehal, najkasneje na vzhodu. Čez dan bo povečini sončno, na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. Vročine ne bo. Večinoma sončno bo tudi v torek.

Temperaturni rekordi 2017 (3)Temperaturni rekordi 2017 (1)Temperaturni rekordi 2017 (2)Temperaturni rekordi 2017 (4)Temperaturni rekordi 2017 (5)Temperaturni rekordi 2017 (6)Temperaturni rekordi 2017 (7)Temperaturni rekordi 2017 (8)Temperaturni rekordi 2017 (10)Temperaturni rekordi 2017 (9)Temperaturni rekordi 2017 (11)Temperaturni rekordi 2017 (12)Temperaturni rekordi 2017 (13)Temperaturni rekordi 2017 (14)Temperaturni rekordi 2017 (15)

Lokalne Ajdovščina

#poletje

Kolofon