Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Izjemen dosežek jamarjev na Kaninu

Jama Macola-Jarak-Huevos na zahodni strani Kaninskih podov je po novih ugotovitvah globoka več kot tisoč metrov, zanimiva pa je predvsem 500 metrov globoka enotna vertikala. Omenjeno jamo so ajdovski jamarji sicer našli že leta 2012, a so jamarji iz vse Slovenije potrebovali več let, da so se prebili globlje.

Po poročanju RTV Slovenija je s ponovnim obratovanjem kaninske žičnice Kaninsko pogorje spet lažje dostopno tudi za jamarje. Ti podzemlje, prepredeno s številnimi brezni, raziskujejo že od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Vsako leto postrežejo z novimi mejniki ter iščejo nove povezave celotnega jamskega sistema, za katerega menijo, da bi lahko bil celo najgloblji jamski sistem na svetu.

Tako so na zadnjem poletnem jamarskem taboru odkrili novo brezno v jami Macola-Huevas na zahodni strani Kaninskih podov. Skupaj zdaj jama v globino meri več kot kilometer, tudi v svetovnem merilu zanimiva pa je predvsem 500 metrov globoka enotna vertikala. Vhod v jamo Macola-Jarak-Huevos med Laško planjo in Visokim Kaninom so ajdovski jamarji sicer našli že leta 2012, a so jamarji iz vse Slovenije potrebovali več let, da so se prebili globlje, pripoveduje Božo Remškar iz jamarskega društva Ajdovščina: "Jama je bila na začetku ozka. Letos nam je uspel glavni preboj, tako da smo prišli na 500 metrov globine v eno večjo dvorano."

Jamarji

Tu so opazili globoko brezno. Ker jim tudi po zaključku poletnega jamarskega tabora nova odkritja niso dala miru, so se trije jamarji včeraj spet podali v jamo. »Tako vemo, da je celotno brezno globlje od tisoč metrov, medtem ko ta vertikala meri 500 metrov, kar je tudi v svetovnem merilu tretja ali četrta najgloblja vertikala. To pomeni, da če vržeš kamen na vrhu, bo padlo 480 metrov globlje. To je tudi impozantno, ker je premer 30, 40 metrov in z dobro lučjo vidiš na drugo stran

Upajo, da bodo danes dosegli dno navpičnice, želijo pa si, da bi od tam našli tudi nadaljevanje jame. Najgloblje pri nas je sicer z dobrimi 1.500 metri globoko brezno Čehi 2 na sosednjih Rombonskih podih, ki je hkrati tudi sedma najgloblja jama na svetu, medtem ko svetovni rekord s skoraj 2.200 metri še vedno drži jama Krubera v Gruziji.

 

* Vir: RTV SLO

* Foto: Facebook & DZRJ Luka Čeč

 

Lokalne Ajdovščina

#novice, #jamarstvo

Kolofon