Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Andrej Zaman začel svojo japonsko uživancijo

Domači ekstremni kolesar Andrej Zaman je začel svojo novi dogodivščino. Po lanskoletni avanturi čez Združene države Amerike je tokrat na vrsti Azija, natančneje Japonska, ki jo bo prekolesaril po dolžini. Brez spremstva, brez sodnikov, brez kakršnekoli pomoči, prepuščen sebi in svoji iznajdljivosti. Cilj je seveda priti živ in zdrav v cilj.

Brez ure, v boju s samim seboj, na tekmi, ki ni klasična, na tekmi, kjer ni zmagovalcev. Bolje rečeno so zmagovalci vsi, ki v trinajstih dneh pridejo na cilj. Andrej Zaman je torej ponovno pred težko preizkušnjo. Po Evropi in Ameriki, je zdaj čas za Japonsko. Pred odhodom pa je strnil svoje misli v pogovoru za Radio Koper in takole opisal svoja pričakovanja:

V bistvu se nobena od teh preizkušen, ne da primerjati s tole. Evropska je bila dolga 4337 km, šlo je za nabiranje izkušenj. Lani sem na »transameriki« prevozil 6870 km, s čimer je to druga najdaljša tura na svetu v tej kategoriji. To je bilo spet nekaj ekstremnega. Takrat sem bil prvič nekje drugje – šlo je za enormne razdalje med posameznimi kraji. Japonska pa je spet neka nova zgodba, nov kontinent. Vozi se po levi strani, težje se sporazumevaš, ne vem, kako bo z oskrbo. Po svoje je vsaka zgodba težka. Kar se kontinenta tiče grem popolnoma v neznano, kar se pa izkušenj in same priprave tiče pa definitivno ne. V vseh teh letih sem si nabral kar nekaj izkušenj. Vem, kako načrtovati reči in pri sami logistiki je dejansko milijon podrobnosti na katere je potrebno paziti.

Andrej Zaman

Dejansko moraš vedeti, zakaj tekmuješ. Če si za cilj zadaš zmago ali to, da boš visoko uvrščen, potem je to čisto nekaj drugega. Moj cilj je, da pridem s kolesom živ v cilj. Tukaj bomo precej vozili po nenaseljenih področjih, po gozdovih, hribih. Japonska ima tudi precej divjih živali, medvedov. Tisti ki hoče bo vozil ponoči, tisti, ki noče, pač ne bo. Jaz bom prvo noč definitivno prevozil. Na Japonskem pravijo, da ima vsaka vas svoj gozd, svojo goro in svojo reko. Velika mesta, ki jih poznamo, so zelo naseljena. Ampak obstaja pa tudi podeželje. Iz podeželja vodijo manj prometne poti gor po hribih, in ravno tam so nam speljali progo.

Andreju Zamanu želimo seveda vso srečo, njegovo bitko z Japonski in samim seboj pa bomo spremljali tudi na našem spletnem portalu. Neposredno pa ga lahko spremljate na TEJ POVEZAVI.

 

* Vir: RA Koper

* Foto: Bernarda Jurič

Lokalne Ajdovščina
Kolofon