Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavska trgatev 2017 pod črto

Ob ugotovitvah, da je paradni konj vipavskega turizma hrana in pijača, bi bilo smiselno prireditvi dodati malce več vipavskega priokusa. Obiskovalci nočejo čevapčičev ter pomfrita, marveč hočejo poskusiti vipavsko joto in kupiti grozdje za domov. Zaradi tega so tudi prišli. Če bi bil to navaden žur, se ne bi nihče pritoževal, ker pa gre za prireditev - festival s tradicijo, je vredno razmisleka, če velja Vipavsko trgatev ohraniti zgolj kot lokalni žur za druženje domačinov ali njeno zgodbo in tradicijo izkoristiti za večji turistični potencial.

Vipavska trgatev je ena izmed tistih tem o kateri radi razpredamo, vsi vse vemo, vsi smo lahko njeni rešitelji ali pa rušitelji, pa vendar ne glede na vse in kljub ne najboljšemu vremenu, je tudi letos obstala.

Začetno skepso, ko dolgo ni bilo niti organizatorja letošnje izvedbe, je na srečo kasneje ovrgla informacija, da bo letošnji organizator Dam-Fest iz Ajdovščine. Program pa je bil že na prvi pogled drugačen od prejšnjih let. Vsaka drugačnost pa je nenazadnje dobrodošla, na dolgi rok to seveda ni nujno, a vendar poizkusiti nekaj novega ni greh.

Tudi letos je prireditev potekala na ustaljenih prizoriščih. S tem, da je bil petkov »kulturni večer« prenešen v objem dvorišča dvorca Lanthieri. Tradicionalni festival je potekal tri dni, od petka do včerajšnje nedelje in se je zopet potrudil ponuditi karseda pester in različen program. Po svoje mu je to uspevalo.

Za mnoge ena najbolj pozitivnih sprememb je bila ta, da je petkov večer pripadal zasedbi, ki za razliko od zadnjih let, ni bila dalmatinska klapa. Letos je petkov oder zasedel tribute bend »Abba Mia« iz Ljubljane. Relativno nizka vstopnina (5€) njihovega koncerta na Lanthierijevem dvorišču, je privabila okrog 400 obiskovalcev.

Še prej, dopoldne, je v samem kompleksu dvorca Lanthieri potekala vrhunska, mednarodna konferenca »Leonardo Da Vinci v Vipavi«, na kateri so predstavili projekt nove evropske kulturne poti. Zadnja raziskovanja namreč kažejo, da je sloviti polihistor ob načrtovanju obrambe pred Turki za Benečane, obiskal tudi vipavske kraje. Več o tem, se bo zagotovo še pisalo.

Petek je bil tudi nogometno obarvan in sicer je popoldne vipavski nogometni stadion gostil nogometne navdušenke do 15. let. Ob igri in druženju so si organizatorji nadejali več zanimanja za ženski nogomet ter zdravo preživljanje prostega časa.

Sobotno dopoldne je kot vsako leto postreglo s kolesarsko dirko na Nanos. Pozneje so se v Vipavi zvrstile številne delavnice in animacije za otroke. Za mnoge vrh vseh treh dni pa je bila zagotovo večerna zabava na kateri so se predstavili D&D acoustic, Help! ter vrhunec večera, skupina S.A.R.S. Tudi to je dobrodošla sprememba, saj slednja ne spada v bazen zasedb, ki so se zadnja leta menjavale na vsakih par let.

21585545_10210641500650286_1340226543_o

Celo začetna negodovanja o ponovni uvedbi vstopnine, ta je bila v petek in soboto zvečer, so se izkazala za brezpredmetna, saj je v soboto zvečer kljub občasnim ploham, pod šotorom uživalo kar precejšnje število občinstva, povečini najstnikov in mladine. Seveda pa je bila za marsikaterega vstopnina nujna, če ni želel biti moker.

Nedelja je podobno kot vsako leto ponudila kmečko tržnico ter domače pridelke in izdelke. Po kosilu so na svoj račun prišli otroci z Damjano Golavšek. Odprta vrata je imel TIC Vipava, številni so se zgrinjali v priljubljeno vipavsko vinoteko, kjer so med drugim poizkusili tudi novo protokolarno vino občine Vipava. To je letos postala Pinela, letnik 2016 iz vinske kleti Vipava 1894, kar je nedvomno dobra poteza tudi za rehabilitacijo imena vipavske kleti.  Svoja vrata je imel odprta tudi vinarski muzej Vipava, ki ima prostore v kleteh dvorca Lanthieri. Zgodba zase je vipavska vinska kraljica, saj se ni nobena od deklet prijavila na razpis, zato bo lanska kraljica Ana Bric oz. po novem Ana Štrancar, nosila krono še eno leto. Obiskovalce pa sta zabavala ansambla Primorski fantje ter Beneški fantje.

Navzlic slabemu vremenu, je bila prireditev dobro obiskana. Nič precej drugačna kot prejšnja leta in tudi organizatorji so se učinkovito izkazali, kot da bi bila to le ena od njihovih številnih organizaciji Vipavske trgatve.

Kar bom nadalje zapisal je vzpodbuda za vse, tako vinarje, občinarje, gostince, organizatorje ter za vse nas, ki pripadamo občini in lahko nekaj k temu prispevamo. Vsako leto se namreč poraja vprašanje, da je postala Vipavska trgatev nujno zlo, nekaj kar mora biti, ne glede na izvedbo. Pa vendar. Koliko gre tu za tradicijo do vina? Koliko za širjenje kulture pitja? Pokušine vin, vinarski muzej, kronanje vinske kraljice, vino in grozdje se zdijo potisnjeni na stranski tir, češ: »če slučajno imate čas, greste lahko tudi tja.« Na odru pa se dogaja ravno vse drugo. Zato se zdi, da postane zaradi tega namen te prireditve pretenciozen.

Ob ugotovitvah, da je paradni konj vipavskega turizma hrana in pijača, bi bilo smiselno prireditvi dodati malce več vipavskega priokusa. Tako sem letos naletel na obiskovalce iz Ljubljane, ki so me vprašali, kje se da kaj jesti. Ko sem jim pokazal, kje prodajajo hrano, so mi rekli, da nočejo čevapčičev ter pomfrita, marveč hočejo poskusiti vipavsko joto in kupiti grozdje za domov. Zaradi tega so tudi prišli. Nič od tega ni bilo. So bile pa na prizorišču kokice, sladkorna pena, špricerji, pivo, pomfrit, čevapčiči in še kaj. Če bi bil to navaden žur, se ne bi nihče pritoževal, ker pa gre za prireditev - festival s tradicijo, je vredno razmisleka, če velja Vipavsko trgatev ohraniti zgolj kot lokalni žur za druženje domačinov ali njeno zgodbo in tradicijo izkoristiti za večji turistični potencial.

Še enkrat poudarjam. Vse to leti zgolj in samo na nas kot skupnost. Posameznik zagotovo ne bo naredil korenitih sprememb, skupnost pa lahko, če le ne bo zaprtosti in fovšije.

21691346_10210647348356475_1348562272_n

 

* Fotografije: Jan Skočaj

Nejc Furlan

#vipava, #kolumna

Kolofon