Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski alpinisti vabijo nove člane v svoje vrste

Alpinistični odsek Planinskega društva Ajdovščina se je nedolgo nazaj mudil na plezalnem vikendu, ki je potekal v Paklenici na Hrvaškem. V spodnjih vrsticah si preberite več o dogajanju v hrvaškem planinskem raju in o tem, kako se jim lahko tudi vi pridružite.

Letos je odlično uspel že tretji plezalni vikend. Po mrzlem Vršiču sredi julija in meglenem Kamniškem sedlu avgusta, je Paklenica lepo popestrila pri nas peveč deževen in hladen september. Zbralo se nas je dvanajst, vključno z dvema bodočima alpinistkama. Letos se za spremembo nismo odločili za kamp, temveč za udobne apartmaje tik ob morju. Tja smo, preko tisoč ovinkov, prispeli pozno v petek zvečer. Nastanitev v udobnem bivališču je imela seveda tudi posledice – ker je bilo udobno in prijetno, smo potegnili kakšno urco z zajtrkom (in z izgovorom da je zunaj še rosa in hladno).

Sobota je bila idealna. Nebo jasno, temperatura pravšnja, smeri padajo. Večina navez opravi z dvema smerema, trojica virtuozov pa fajta cel dan v po oceni 2x težji dvestometrski… Dan se preveša v pozen popoldan in ljudstvo širokih nasmehov se počasi zbira na pomolu pod apartmajem. Skok v jesensko morje, pivce, komentarji opravljenih vzponov, plani za večerjo! Chef Danijel iz šetraja iz smeri sredi stene skuha pašto velikanko za množico.

Celozaslonski zajem 29.9.2017 183654

Nedeljsko jutro. Zajtrk je še daljši. A kljub temu gremo plezat. Popoldne nevihta, spraznit apartmaje in obisk Dinkota! Ob 6h smo zapustili deželo Vinetou-ja in proti domu. Rally po jadranki najhitreje prevozi Tadej, ki z neverjetno taktiko pomete s konkurenco. Vsi zadovoljni, vsi veseli smo že pripravili nove plane v neki vaški gostilni nekje v Brkinih…   Pod črto – plezarija sobota 23.9.17:

  • Nosorog, 4b,150m, 1. naveza: Egon Pavlica, Darjo Černe, Polona Vetrih, 2. naveza: Danijel Lozar in Jernej Zavrtanik.
  • Tinina smer, 4b, 110m, 1. naveza: Egon Pavlica, Darjo Černe, Polona Vetrih, 2. naveza: Danijel Lozar in Jernej Zavrtanik.
  • Centralni kamin, 5a+, 180m, Tadej Slokar in Dominik Mikuž
  • Barba Antin, 5b, 170m, Tadej Slokar in Dominik Mikuž
  • Drugi program, 7b, 200m, Boštjan Mikuž, Anej Kodele in Jure Uršič

 Pod črto – plezarija nedelja 24.9.17:

  • Centralni kamin, varianta na Severno rebro, 4b+, 150m,  1. naveza: Egon Pavlica, Darjo Černe, Polona Vetrih, 2. naveza: Danijel Lozar in Jernej Zavrtanik.
  • Sjeverno rebro, 4b+, 150m, Tadej Slokar, Dominik Mikuž,  Boštjan Mikuž, Jure Uršič.
  • Mosoraški, 5c+, 350m, Anej Kodele

Ko te želja po raziskovanju nekoristnega sveta pripelje do brezpotij in sten, se moraš na to pripraviti. Poskrbeti moraš, da bo gorsko okolje, ki sicer ponuja toliko lepot, zate in  sopotnike varno. In prav znanje, ki ga pridobiš v alpinistični šoli, te varno popelje v plezališča, stene in najvišje vrhove gora.

Zato se pridruži zagnani ekipi! Kaj vse te v alpinistični šoli čaka? Pridi v petek, 6. oktobra 2017, ob 19:00 v prostore Planinskega društva Ajdovščina na uvodno predavanje!  Vsebino alpinistične šole in termine predavanj najdeš tu: http://www.ao-ajdovscina.si/alpinisticna-sola

IMG_20170924_200857_975

Lokalne Ajdovščina

#šport, #alpinizem

Kolofon