Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lavričeva knjižnica v mesecu novembru

V spodnjih vrsticah vam posredujemo napovednik dogajanja v Lavričevi knjižnici za mesec november 2017. Med drugim izpostavljamo zaključek projekta Primorci beremo 2017, predstavitev nove knjige domače avtorice Vande Žvanut ter zanimivega gosta knjižnice v sredo, 15. novembra.

REFORMACIJA NA VIPAVSKEM

Počrtavamo 500. obletnico protestantizma, ki je prinesel knjigo v slovenskem jeziku. Na Vipavskem so delovali ugledni reformatorji, ki se jim poklanjamo s predavanjema dr. Jonatana Vinklerja in dr. Branka Marušiča, z razstavo in tiskarsko delavnico za šolske skupine in za širšo javnost.

DAN SPLOŠNIH KNJIŽNIC

Dan splošnih knjižnic 20. november smo podaljšali na teden dni. Zaznamovali ga bomo z BREZPLAČNIM VPISOM NOVIH ČLANOV (doslej še niso vpisani): v Ajdovščini v ponedeljek 20., v Vipavi in Podnanosu v sredo 22. in v Dobravljah v soboto, 25.11. Knjižnica pa pripravlja še niz drugih dogodkov. Posebej opozarjamo na našo KLEPETALNICO .

ZAKLJUČEK PROJEKTA »PRIMORCI BEREMO 2017«

Projekt »Primorci beremo 2017« zaključujemo z razgovorom z Mojco Kumerdej, avtorico knjige Kronosova žetev. Kot vedno bomo bralkam in bralcem podelili priznanja in knjižno darilo.

Podrobneje o dogodkih v novembru na vabilih, plakatih, spletni strani in v medijih!

KULTURNI DOGODKI

AJDOVŠČINA, TOREK 7. NOVEMBRA OB 18.30

Nova knjiga VANDE ŽVANUT, ki jo je preprosto naslovila ŽENSKA, je njena peta knjiga. Pridružila se je trem knjigam poezije - Le trave vedo, 2004, Pride dan, ko kostanj zacveti, 2007 in Breze zorijo, 2014 ter knjigi kratke proze Stopinje, koraki, ki je izšla leta 2011. Z njo nam sporoča, da je življenje vse, ne samo ljubezen med njima. Njene pesniške knjige so opis njenega dneva, dni in celega življenja: vseh njenih misli, vseh molitev, spominov in videnj prihodnosti, razočaranj, ki jih sprejema mirno, z zavestjo, da tako je. Edina, vedno ponavljajoča se stalnica pa je izpoved nje, ženske, tako enake vsem, a samosvoje, edine: Pogumno treba je živeti. Vedno ve, da je treba odtisniti stopinje hrepenenja in da je ljubezen, ne samo med moškim in žensko, tudi med otrokom in materjo, med ljudmi, ki so domovina, dajanje in jemanje.

AJDOVŠČINA, RAZSTAVA KNJIŽNIČNIH BISEROV LAVRIČEVE KNJIŽNICE

Od petka, 10. novembra dalje bo na galeriji v osrednji knjižnici na ogled razstava tiskov iz časa protestantizma, ki jih poseduje Lavričeva knjižnica.

AJDOVŠČINA, SREDA, 15. NOVEMBRA OB 18.30

Naš gost bo dr. JONATAN VINKLER, univerzitetni učitelj in glavni urednik Založbe Univerze na Primorskem, glavni urednik Zbranih del Primoža Trubarja, za svoje delo nagrajen s Trubarjevim priznanjem Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji. Raziskovalno se še posebej ukvarja z reformacijo in slovensko književnostjo 16. stoletja. V predavanju izpostavlja delo najpomembnejšega slovenskega protestantskega reformatorja Primoža Trubarja, tudi prvega evangeličanskega škofa na Kranjskem. Osredotoča se na delovanje reformatorjev, ki je geografsko vezano predvsem na zahodni del Slovenije. Ob Trubarjevi smrti 1586 na njegovem grobu pridiga eden najpomembnejših protestantskih teologov dr. Jacob Andreae – na podlagi pridige napiše knjigo o Trubarju, ki jo 1588 v slovenski jezik prevede Vipavec Matija Trost. Tako Slovenci dobimo svojo prvo biografijo v slovenskem jeziku - Eno leipo in pridno predigo ob pogrebi tiga visokuvučeniga gospud Primoža Truberia ranciga.

AJDOVŠČINA, ČETRTEK, 16. NOVEMBRA OB 18.30 – GOSTUJOČI DOGODEK

V 3. HOSPICITATU, ki ga pripravlja Slovensko društvo HOSPIC, Območni odbor severne Primorske, bo tekla beseda o paliativni oskrbi na severnem Primorskem, s poudarkom na pomenu Hospicitatovih programov,

katerih poslanstvo je opora umirajočim in njihovim najbližjim v času slovesa. Gost bo vodja paliativnega oddelka v Splošni bolnišnici Šempeter dr. MATJAŽ FIGELJ. Tudi tokrat bo eden od udeležencev prejel Hospicitatovo majico. 4. Hospicitat bo v decembru - namenjen bo žalujočim otrokom, ki trpijo izgubo bližnje osebe. Gostja bo Neža Kotnik, vodja programa žalovanja otrok na nacionalnem nivoju Slovenskega društva Hospic.

AJDOVŠČINA, PETEK 17. NOVEMBRA OB 14.00

Na tiskarski delavnici, ki jo bo vodil MARKO DRPIĆ, se bomo seznanili z osnovami tiskarskih tehnik in spoznali, kako so bile natisnjene prve knjige z uporabo premičnih svinčenih črk. Udeleženci bodo lahko preizkusili tiskarski stroj in natisnili papir, ki ga bodo odnesli domov. Ob zaključku bo tisti z najmanj črnimi prsti dobil nagrado. Prosimo, da se prijavite na e-naslov tajnica@ajd.sik.si ali v enotah knjižnice.

AJDOVŠČINA, TOREK, 21. NOVEMBRA OB 18.30 – TRADICIONALNA KLEPETALNICA

Na KLEPETALNICO ob Dnevu splošnih knjižnic povabimo domačine: kulturne ustvarjalce, podjetnike, raziskovalce, športnike in druge, ki so zaradi dejavnosti ali dosežkov v središču pozornosti. Povprašamo jih tudi po tem, katere knjige, filmi, glasba … so jim všeč in bi jih priporočili tudi drugim. Letos bosta gosta ANITA LOZAR in MATEJ PELICON, Pivovarna Pelicon.

VIPAVA, SREDA, 22. NOVEMBRA OB 19.00

Luterantstvo oz. protestantizem je močno vpeto v slovensko zgodovinopisje, še posebej v zgodovino slovenske književnosti. Njegova osrednja podoba je Primož Trubar, ki je s svojimi nastopi pospešil širjenje protestantizma tudi na Goriškem (Vipavski Križ, Rubije), poudarja zgodovinar dr. BRANKO MARUŠIČ. Dr. Marušič bo spregovoril o zgodovinskih, političnih in drugih razmerah na Vipavskem in Goriškem, ki so pospešile širjenje protestantizma. Kot zelo močno središče nove vere se je pokazala Vipava z grofom Lanthierijem na čelu. V Vipavi je bil rojen protestantski pisec Sebastjan Krelj (1538-1567), njegov sodobnik je bil neznano kdaj v Vipavi rojeni protestantski pridigar in pesnik Matija Trost (-1591). Podoba protestantov v Vipavi je napisana na podlagi razprave V. A. Schmidta, evangeličanskega duhovnika v Gorici.

AJDOVŠČINA, TOREK, 28. NOVEMBRA OB 18.30

Projekt »PRIMORCI BEREMO 2017« zaključujemo kot vedno slovesno: s podelitvijo priznanj in knjižnih nagrad ter s pogovorom s pisateljico, filozofinjo in kritičarko MOJCO KUMERDEJ. Z njo se bomo pogovarjali o romanu KRONOSOVA ŽETEV, ki je na seznamu del Primorci beremo in za katerega je letos prejela nagrado Prešernovega sklada. O romanu je Ženja Leiler v časopisu Delo zapisala: ”V sodobni slovenski literaturibi le stežka našli roman, ki bi bil tako tematsko izviren, idejno kompleksen in jezikovno dovršen, kot je Kronosova žetev Mojce Kumerdej. Umeščen je v za prihodnjo usodo slovenstva ključen čas reformacije in protireformacije na območju današnje Slovenije, na kateregapisateljica zre s prizanesljivo vednostjo sedanjosti.”

Pogovor z avtorico romana bo nagrada zvestim bralcem slovenske literature, tistim, ki so vključeni v bralno akcijo Primorci beremo, in vsem drugim.

BRALNA SREČANJA IN ŠTUDIJSKI KROŽKI

Študijski krožek Beremo v naročju staršev

V TOREK, 7. in v ČETRTEK 9., 16. in 23. november. Zaključno srečanje 30. novembra.

Ostala bralna srečanja

PONEDELJEK, 13. november ob 10.00, bralno srečanje v VDC – Varstveno delovni center Vipava

PONEDELJEK, 20. november ob 10.30, bralno srečanje v VDC – Varstveno delovni center Ajdovščina

TOREK, 21. november ob 9.00 – študijski krožek KNJIŽNA SREČANJA OB KAVICI, Ajdovščina

VSAK TOREK v novembru ob 10.30 – BEREMO s ŠENTom, Ajdovščina

SREDA, 8. november ob 10.00 - bralno srečanje, Center PRISTAN Vipava

SREDA, 15. november ob 9.45 – bralno srečanje, DSO - Dom starejših občanov Ajdovščina

Podrobneje o bralnih srečanjih in vsebini na plakatih in na spletni strani!

URE PRAVLJIC V IZVEDBI LAVRIČEVE KNJIŽNICE

AJDOVŠČINA: vsako sredo ob 17.00, razen srede 29.11.

V sredo, 29.11. ob 18.00 predstava O STARKI ZIMI, Gledališče Bičikleta.

VIPAVA: vsako sredo ob 17.00

PODNANOS: vsako sredo ob 11.00

POTUJOČA KNJIŽNICA – po objavljenem razporedu

Lokalne Ajdovščina
Kolofon