Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lavričeva knjižnica v mesecu oktobru

V spodnjih vrsticah vam posredujemo napovednik dogajanja v Lavričevi knjižnici za oktober 2017. Med drugim izpostavljamo projekt Beremo v naročju staršev, začetek kreativne delavnice pisanja z Bojanom Bizjakom in pa Pravljice za otroke med 3. in 6. letom starosti.

V Lavričevi knjižnici so uspešno – s podporo družbe MLINOTEST d.d. – zaključili bralni projekt »Poletavci –poletni bralci«. Ponosni so na mlade bralke in bralce. V oktobru začenjajo PRAVLJICE v izvedbi knjižnice, ki pa bodo namesto ob četrtkih odslej ob SREDAH. Obisk priporočamo otrokom med 3. in 6. letom starosti, ki v tej starosti pravljice najlepše doživijo. Po novem bodo otroci ob obisku dobili žig v posebno »pravljično« zloženko.

V oktobru ponovno pričenjamo s študijskim krožkom BEREMO V NAROČJU STARŠEV. Namenjen je mladim staršem na starševskem dopustu in njihovim malčkom. Na desetih tedenskih srečanjih bomo spoznali prve korake v svet pravljic in slikanic, v glasbeni, likovni in gledališki svet. O tem, kako narediti te prve korake, bodo govorile likovna pedagoginja, glasbena pedagoginja, logopedinja in družinska terapevtka. Seznanili pa se bomo tudi s pojmom družinska pismenost in spoznali, kako lahko otroku že od najnežnejše starosti pomagamo razvijati različne spretnosti, da bo kasneje branje, pisanje in računanje v šoli kar najlažje steklo. Naše prvo srečanje bo v četrtek, 5. oktobra 2017, ob 10. uri, v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. Več o Študijskem krožku lahko preberete na naši spletni strani.

Vračajo se tudi TAČKE POMAGAČKE, program, s katerim otrokom (prvo in tudi drugo triletje osnovne šole) pomagamo izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo metode, po kateri otrok bere psu. Program poteka po vnaprej dogovorjenem razporedu. Potrebna je predhodna prijava v knjižnici. Več na plakatih in na naši spletni strani. Sredi oktobra začenja LITERARNA DELAVNICA pod vodstvom pisatelja BOJANA BIZJAKA. Podrobnosti na spletni strani in na prijavnicah v knjižnici!

KULTURNI DOGODKI

AJDOVŠČINA, TOREK 10. OKTOBRA OB 18.30

Naš gost bo kipar MARKO POGAČNIK, ugleden konceptualist svetovnega formata. Ob predstavitvi svoje knjige Vesolje človeškega telesa bo pripravil predavanje KAJ SE GODI Z ZEMLJO IN KAJ S ČLOVEKOM?

Knjiga odpira povsem nov pristop k razumevanju Zemlje, življenju in človeku kot delcu vesoljne celote in pokaže, da je v tem dramatičnem času mogoča pot sožitja z bitji narave in varnega prehoda skozi labirint preobrazbe človeške civilizacije. Marko Pogačnik je razvil različne pristope pri sodelovanju z zavestjo Zemlje in s svetovi narave, bodisi v primeru akupunkture Zemlje (litopunkture) bodisi pri geomantičnih interpretacijah posameznih krajev in pokrajin. Je soustanovitelj umetniške komune »OHO« v Šempasu na Vipavskem, kjer živi. Med drugim je oblikoval slovenski državni grb, je UNESCO Umetnik za mir in avtor številnih knjig, med njimi Draga Zemlja, kako ti gre, Skrivno življenje Zemlje, Vaje dotika Gaje in druge.

VIPAVA, SREDA, 11. OKTOBRA OB 18.30

V knjižnici v Vipavi bo zadišalo po dobrem in predvsem po sladkem. KATJA KOGEJ bo predstavila knjigo SLADKI RECEPTI Z VRTNICAMI, ki jo je izdala letos s svojo hčerjo VIDO ROJŠEK. Poudarek bo na blagodejnih in zdravilnih lastnostih vrtnic ter na vrtnicah v kuhinji. Kot povzetek diplomske naloge, ki jo bo (kot drugo diplomo) zagovarjala v Bruslju, bo predstavila tudi nasvete za zdravilsko rabo eteričnega rožnega olja, rožne cvetne vode in druge blagodejne vrtnične dobrote – kot spodbudo za samozdravljenje in tudi rožno ustvarjanje v kuhinji.

Na ogled bodo vrtnične sestavine (rožno eterično olje, cvetna voda, cvetni lističi damaščanske vrtnice), pa tudi nekaj pokušine. Katja Kogej, po poklicu etnologinja, je predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic in vodja vsakoletnega festivala vrtnic v Novi Gorici. Živi v Goriških Brdih, kjer goji tudi nekaj starinskih vrtnic, damaščank in burbonk.

BRALNA SREČANJA IN ŠTUDIJSKI KROŽKI

ČETRTEK, 5. oktober ob 10.00, AJDOVŠČINA – Beremo v naročju staršev, uvodno srečanje

Študijski krožek Beremo v naročju staršev: vsak četrtek ob 10.00!

PONEDELJEK, 9. oktober ob 10.00, bralno srečanje v VDC – Varstveno delovni center Vipava

PONEDELJEK, 16. oktober ob 10.30, bralno srečanje v VDC – Varstveno delovni center Ajdovščina

TOREK, 17. oktober ob 9.00 – študijski krožek KNJIŽNA SREČANJA OB KAVICI, Ajdovščina

TOREK 3., 10., 17. in 24. oktober ob 10.30 – BEREMO s ŠENTom, Ajdovščina

SREDA, 11. oktober ob 10.00 - bralno srečanje, Center PRISTAN Vipava

SREDA, 18. oktober ob 9.45 – bralno srečanje, DSO - Dom starejših občanov Ajdovščina

Podrobneje o bralnih srečanjih in vsebini na spletni strani!

NA KRATKO

ZAČENJA LITERARNA DELAVNICA

Literarna delavnica pod mentorstvom BOJANA BIZJAKA začne 19. oktobra, zaključila se bo 17. maja. Namenjena je vsem, ki vam literarno snovanje prinaša izziv. Cilj je, da čim več besedil najde pot v literarno elektronsko revijo, ki jo ustanavlja Lavričeva knjižnica. Izšla bo tudi tiskana revija z najboljšimi literarnimi snovanji. Zloženko s prijavnico dobite v enotah knjižnice, lahko pa se prijavite neposredno na e-naslov besedovalnica@gmail.com. Delavnica je brezplačna.

URE PRAVLJIC

Pravljice v izvedbi Lavričeve knjižnice

AJDOVŠČINA: vsako sredo ob 17.00, pripravlja jih KLAVDIJA ŠTRANCAR.

Izjema je sreda 11. oktober ob 18.00, ko gostuje v knjižnici Gledališče BIČIKLETA z zgodbo Bonton za male lumpe.

VIPAVA: vsako sredo ob 17.00, pripravlja jih SARA PREMRN.

PODNANOS: vsako sredo ob 11.00, pripravlja jih MARTINA ZALAR.

POTUJOČA KNJIŽNICA – po objavljenem razporedu.

Lokalne Ajdovščina

#novice, #ajdovščina, #kultura

Kolofon