Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V jedro Vipavskega Križa odslej le z dovolilnico

V letu 2015 se je v Vipavskem Križu zaključila celovita obnova infrastrukture in odprtih javnih površin, letošnje leto pa se je pred vstopom v obzidani del naselja zgradilo parkirišče z 51 novimi javnimi parkirnimi mesti. Sedaj pa prihaja na vrsto nov prometni režim, saj bo dostop v kriško jedro mogoč le z dovolilnicami in dovoljenji.

Nov občinski odlok podrobneje ureja prometno ureditev v naselju Vipavski Križ. Določa omejitve in prepovedi parkiranja na dostopnih cestah in parkiriščih pred obzidjem za tovorna vozila, priklopnike in priklopna vozila. Znotraj obzidja pa se vzpostavlja cona za mirujoči promet in dostavni čas omejuje na 15 minut. V času prireditev se bo prometna ureditev prilagodila prireditvam.

Nov prometni režim Občina Ajdovščina seveda vzpostavlja v dogovoru s prebivalci Vipavskega Križa, prav tako se z novo ureditvijo strinja krajevna skupnost. Po napovedih naj bi ga začeli uveljavljati šele s 1. decembrom letos, saj si vsi želijo, da so domačini najprej dovolj obveščeni o novostih in si pravočasno priskrbijo dovolilnice. Namen občine seveda ni kaznovati ljudi, so pa v odloku vendarle predvidene tudi kazni za kršitelje. Direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planinc je za Primorske novice takole utemeljila svojo prepričanost, da se bo z novo ureditvijo kvaliteta bivanja izboljšala: "Prej nasprotno. Če zdaj pridemo popoldan ali zvečer v Vipavski Križ, so javne površine zaparkirane in dostopi ovirani. Če bi prišlo do požara ali druge intervencije, bi bili potrebni posebni ukrepi. Temu se želimo izogniti. Z odlokom poskušamo zajeti tudi turistični vidik razvoja kraja, seveda pa nam je v interesu, da se čim dlje ohrani in zaščiti prenovljene tlakovane površine, pod katerimi je javna infrastruktura. Zato tudi omejujemo dostop tovornim vozilom. "

Podobnega mnenja so tudi v vodstvu krajevne skupnosti. Predsednik Harij Bat takole pojasnjuje svoje videnje novosti v naselju: "Prav je, da se določi pravila, ki bodo veljala za vse. Krajani smo se že pred gradnjo parkirišča strinjali, da se avtomobile z javnih površin pred stavbami v kriškem jedru umakne izven obzidja. Parkirnih mest je zdaj dovolj. Tisti, ki imajo zasebne površine in garaže, pa lahko te še naprej uporabljajo. Menim, da je občina našla primerno rešitev tudi za obiskovalce cerkve in samostana. Lahko rečem, da je vsem v interesu, da so zadeve urejene."

 

* Vir: Primorske novice

 

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #novice

Kolofon