Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Veliko priznanje za avtorici turistično informativnih tabel v Vipavskem Križu

Teden se je začel z dobro novico za ajdovski oblikovalski tandem Urške Černigoj in Tee Goljevšček. Grafični oblikovalki, po izobrazbi arhitektki, sta že večkrat dokazali, da svoje delo opravljata resno in kvalitetno, tokrat pa je to potrdila še mednarodna žirija 8. grafičnega bienala Brumen.

Fundacija Brumen je neodvisna ustanova, ki načrtno promovira in nagrajuje ustvarjalce in kakovostna vidna sporočila. Vzpostavlja kriterije ustvarjalnosti in odličnosti, ki so nato vodilo drugim ustvarjalcem kot tudi naročnikom in uporabnikom. Vsaki dve leti organizira bienale grafičnega oblikovanja. Na letošnjem so mednarodno komisijo sestavljali številni priznani tuji ustvarjalci, kot so Felix Pfäffli in Paula Troxler iz Švice ter Kurt Glänzer iz Avstrije, ki se ukvarjajo predvsem z grafičnim oblikovanjem, med izkušenejše pa spadata Španec Jaime Serra, ki se ukvarja z oblikovanjem infografik, in Britanec Henrik Kubel, ki se posveča tipografiji. Tea Goljevšček in Urška Černigoj sta na 8. bienalu Brumen prejeli priznanje za odlično slovensko oblikovanje in se uvrstili na pregledno razstavo bienala, potegujeta pa se tudi za nagrade Brumen in veliko nagrado Brumen.

To jima je uspelo s projektom imenovanim Legende Vipavskega Križa. Gre za serijo malce drugačnih turistično informacijskih tabel. Ob nedavni urbanistični prenovi Vipavskega Križa, so tam postavili večje srebrne elektro omarice. Prostor, ki ga zavzemajo, so želeli zapolniti z informacijami o bogati kulturni dediščini kraja. Pri oblikovanju, sta se oblikovalki oprli na podobo kamnitih kriških zidov, ki se abstrahirajo v sestave velikih dvodimenzionalnih ploskev. Ta pojavnost jima je bila glavno vodilo pri eksperimentiranju z oblikami in vzorci, predvsem pa sta iskali pot med dobesednim in še vedno dovolj razumljivo abstrakcijo. Uporabili sta črne linije in paleto omejenih barvnih tonov. Naročnik projekta je bila Občina Ajdovščina, avtor besedila je Borut Koloini, prevode besedil pa je pripravil Marko Ipavec. Uredništvo Lokalnih Ajdovščina oblikovalkam in vsem udeleženim čestita ob uspehu!

Lokalne Ajdovščina
Kolofon