Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Odprtje razstave Vipavska krajina v delih Vena Pilona

Po izjemno odmevni kiparski razstavi Milene Lah, je v ajdovski Pilonovi galeriji napočil čas za novo razstavno postavitev. Jesen bo v galeriji v znamenju domačega Vena Pilona, na ogled bodo njegove slike, risbe ter grafike, ki predstavljajo vipavsko krajino. Po več kot 15 letih bodo vrhunci Pilonove krajine ponovno na ogled javnosti, nekateri celo prvikrat, na mestu kamor sodijo, doma. Odprtje razstave bo v petek, 13. oktobra 2017.

Veno Pilon (Ajdovščina, 1896–1970) je eden najpomembnejših mojstrov slovenskega ekspresionističnega slikarstva med svetovnima vojnama. Njegov vrhunski modernistični izraz uzremo v domači, ajdovski pokrajini, h kateri se je ustvarjalno redno vračal, tudi ko je Ajdovščino fizično že zamenjal za Pariz.

Obiskovalcem tokrat ne ponujamo študijske razstave, temveč sprehod po umetnikovih krajinskih »draguljih«, ki jih hranijo zbirke zasebnikov, Pilonove galerije in Državnega zbora Republike Slovenije. Temo, ki ga je močno navdihovala daljše obdobje (1922–1935), predstavljamo s 14 olji na platno, 6 grafikami in 7 risbami. Skrbno izbrana dela so še dokaz več, da je Veno Pilon – s krepko potezo, z izčiščenim volumnom in ozračjem po burji ter močno osebno izkušnjo –  to prvinsko krajino Zgornje Vipavske doline umestil na zemljevid likovne umetnosti Evrope.

Znotraj motiva krajine zasleduje razstava 3 poudarke, tudi danes tipične za Ajdovščino in njeno okolico: pejsaž s pogledi proti pobočjem Čavna, Gore in Nanosa, z dodanimi monumentalnimi elementi arhitekture (cerkve, mostovi, ceste); Hubelj, dragoceni in raznoliki vodni vir, ki že stoletja soustvarja zgodovino prebivalcev tega območja, Pilonu pa je redoma ponudil domači vir navdiha in miru; ter tehniško dediščino (predilnica, žage, elektrarna) na in ob tej slikoviti reki.
 
Po več kot 15 letih bodo vrhunci Pilonove krajine ponovno na ogled javnosti, nekateri celo prvikrat, na mestu kamor sodijo, doma.

VIPAVSKA KRAJINA V DELIH VENA PILONA
slike, risbe, grafike
13. 10. - 10. 12. 2017

Odprtje razstave bo v petek, 13. oktobra 2017, ob 19. uri v Pilonovi galeriji Ajdovščina.


Kustosinja razstave in izbor del: Tina Ponebšek, direktorica
Avtor besedila v katalogu razstave: dr. Tomaž Brejc


Katalog razstave z bavnimi reprodukcijami razstavljenih del bo izšel v začetku meseca novembra 2017. Ob razstavi je izšla tudi zgibanka.

V nedeljo, 15. oktobra 2017, ob 17. uri vabljeni na prvo javno vodstvo po razstavi. Vodila bo Tina Ponebšek.

fbc10dbe-3b89-4991-b502-4afd2689773d

 

DOGODKI OB RAZSTAVI VIPAVSKA KRAJINA V DELIH VENA PILONA

 

 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon