Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovščina tik pred začetkom prenove starega mestnega jedra

Ajdovsko staro mestno jedro bo vendarle kmalu pričelo pridobivati lepšo obliko. Po vsem burnem dogajanju, ko so se kreasala mnenja kako in kaj s trgom, je sedaj vendarle napočil čas, da se projekt obnove prične. Za začetek pride na vrsto Prešernova ulica, če bo vse potekalo brez težav, že v prihodnjem mesecu.

O dogajanju na ajdovskem Lavričevem trgu smo že precej pisali. V zadnjih dveh letih je bil trg takorekoč vsakodnevno na menuju, iskale so se najboljše rešitve in idejne zasnove, potekal je dialog med tistimi, ki so za zaporo trga ter med tistimi, ki se bojijo le tega. Medtem pa je čas tekel in trg je ostajal takšen kot je, namenjen predvsem parkiranju naših jeklenih koničkov. No, kot vse kaže pa bo že kmalu zgodba precej drugačna.

Občina Ajdovščina bo namreč, če ne bo pritožb, še ta mesec podpisala pogodbo za prvo fazo celovite prenove starega jedra mesta. Načrti pravijo, da se bodo dela najprej začela na Prešernovi ulici ter se nato nadaljevala na Lavričev trg ter Gregorčičevo ulico. Nato sledi drugi del prenove, to je obnova Trga prve slovenske vlade, Šibeniška ulica, Lokarjev drevored, Vilharjeva ter Stritarjeva ulica. Celotna naložba naj bi občane stala okrog šest milijonov evrov, končana pa bo v letu 2021. Podrobnejši časovni načrt ter potek del bosta znana po podpisu pogodbe z izvajalci del. To pa naj bi se zgodilo še ta mesec, če bo občina zaključila postopek izbire izvajalca gradbenih in obrtniških del prve faze prennove. Na prvi razpis so prišle tri ponudbe, vse pa zaenkrat presegajo vrednost, ki si jo je zastavila občina. Ponujene cene so bile malce nižje od štirih milijonov evrov, občina pa pričakuje da bodo dela stala približno milijon evrov manj. Zaradi razkoraka med ocenjenimi stroški ter ponudbami je občinski svet v načrtu proračuna za prihodnje leto zagotovil dodaten poldrugi milijon evrov na račun večje zadolžitve občine. Če po dogovoru ne bo pritožb, bo odločitev o izbiri izvajalca pravnomočna 23. oktobra, dela pa naj bi se začela takoj po tem, končana pa naj bi bila v roku leta dni.

Na ajdovski občini pojasnjujejo, da bodo za začetek prišle na vrsto arheološke raziskave, nato bo vgrajena načrtovana komunalna oprema in ureditev zgornjega ustroja. Dela pa bodo potekala po odsekih. Ko bo en končan, se bo pričel naslednji. Z vsemi deli pa bodo seveda podrobno seznanjeni tudi tamkajšnji prebivalci, krajevna skupnost in lastniki objektov v mestnem jedru. Tako smo občani Ajdovščine vendarle dočakali trenutek, ko se bo trg dejansko pričel spreminjati. Manj bo zanimiv za jeklene konjičke, precej več pa za človeka. Verjamemo, da bodo občani znali ceniti kvaliteto bivanja, ki jo bo obnova prinesla.

_MG_0245

 

* Vir: Primorske novice

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon