Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Gremo na volitve! Za predsednika gre.

Le še dvakrat gremo spat in čas bo, da po letu 2012 ponovno odidemo na volišča oddati svoj glas za predsednika Republike Slovenije. Tokrat lahko izbiramo med devetimi kandidati in kandidatkami, ki nas vsakodnevno skozi številna soočenja prepričujejo zakaj glasovati ravno zanje. Vzemite si v nedeljo tistih pet minut in oddajte svoj glas. Za kogarkoli pač že.

Letošnja volilna kampanija se vrti predvsem okrog zdajšnjega predsednika Boruta Pahorja, ki je v tokratni bitki absolutni favorit. A kot radi rečejo nogometaši, žoga je okrogla in dokler sodnik ne odpiska konca tekme je rezultat nemogoče napovedati. Tudi pet let nazaj se je zdelo, da ima takratni predsednik države Dr. Danilo Türk zagotovljen še en mandat v žepu, pa mu je načrte prekrižal Borut Pahor. Le ta je v tokratni kampaniji v izraziti prednosti pred zasledovalci, predvsem zaradi dejstva, da se je na tokratne volitve pričel pripravljati praktično že prvi dan po zmagi na prejšnjih. Težko se namreč znebimo občutka, da je zadnjih pet let njegovo delo bolj spominjalo na kampanijo kot pa na resno predsednikovanje. Dovolj  je le, če odpremo njegov Instagram profil. Kljub vsemu pa je treba Pahorju priznati, da ima občutek za ljudi, zna nastopati pred kamero in zna argumentirati polena, ki mu jih protikandidati v teh dneh mečejo pod noge.

Konkurenca se na drugi strani predvsem bori za drugo mesto in po tihem upa na morebitno presenečenje v drugem krogu, če bo do tega sploh prišlo. Ankete zaenkrat najbolje kažejo Marjanu Šarcu, ki se ponuja kot najresnejša leva alternativa Borutu Pahorju. Pa vendar se zdi, da je v dosedanji kampaniji pokazal premalo, da bi lahko resno računal na predsedniški stolček. Levica ima v ognju še Dr. Majo Makovec Brenčič, vendar je pri njej očitno, da je v predsedniški tekmi bolj kot ne po naključju, brez resne želje po zmagi. Podobno lahko rečemo tudi za kandidatko največje desne stranke, SDS, Romano Tomc, ki se sicer poskuša ograditi od avre predsednika stranke, kljub vsemu pa ji ankete kažejo majhne možnosti za vstop v drugi krog. Presenetljivo je na podobnih odstotkih tudi Ljudmila Novak, za nekatere slovenska Angela Merkel, ki bo kampanijo izkoristila predvsem kot trening za kasnejše strankarske volitve, kjer bodo karte ponovno na novo premešane. Isto velja tudi za Angelco Likovič, ki je nekakšen jumbo plakat za Aleša Primca in njegovo gibanje. Nagovarjanje volilcev z borbo za pravice otrok pač ne vžge ob vsaki priložnosti. Andrej Šiško, Boris Popovič ter Suzana Lara Krause so v tej tekmi stranski igralci, vsak s svojimi razlogi v tem predvolilnem cirkusu, brez resnih možnosti in ambicij za karkoli odmevnejšega.

Tako letošnja kampanija ne izstopa preveč, je kot nekakšna prijateljska nogometna tekma dveh atraktivnih nasprotnikov, a brez prave napetosti med navijači. Predsedniška funkcija v Sloveniji pač ni kdo ve kako resna zadeva, potrebujemo jo predvsem ob odprtjih novih gasilskih prostorov, ob počastitvi raznih obletnic ali pa za poklon raznim gorskim zdravnikom, ko obiščejo našo državico. Je pa za politiko super priprava na strankarske volitve, ki bodo pri nas prihodnje leto in takrat bo zagotovo šlo na nož. Zanimivo bo videti kdo je v tokratni kampaniji iztržil največ in komu bo vse to nastopaštvo pred kamerami največ prineslo v boju za poslanske stolčke.

Soočenje 2017

O tem kdo bo naš predsednik prihodnjih pet let odločamo volilci. In naša dolžnost je, da se v nedeljo odpravimo na volišča in oddamo svoj glas. S tem dokažemo, da nam je mar za državo in razmere v njej. S tem ko ne gremo na volitve pa damo signal, da se na državo pravzaprav požvižgamo, obenem pa venomer radi jamramo, kako je pri nas vedno enako in kako se ne da nič spremeniti. Da se, najlažje z oddajo svojega volilnega glasu. Na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina smo izvedli anketo o predsedniški tekmi. Največ vas je glasovalo za Boruta Pahorja, pa vendarle premalo za zmago v drugem krogu. Se bo tak rezultat pokazal tudi v nedeljo zvečer?

 

Anketa predsedniške volitve 2017

 

 

 

* Naslovna fotografija: Borut Pahor Instagram

Matjaž Jazbar

#kolumna

Kolofon