Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Prebivalci se bojijo, da bo Vipavski Križ postal mesto duhov

Ajdovski občinski svetniki bodo na današnji seji odločali tudi o predlogu prepovedi parkiranja na javnih površinah v Vipavskem Križu. Zato je včeraj potekal zbor krajanov na to temo, kjer je bilo slišati predvsem nasprotnike predloga, nekaj pa je bilo tudi podpornikov takšne ureditve. Pogajanja se bodo nadaljevala tudi v prihodnje.

V teh dneh beseda v Vipavskem Križu pogostokrat nanese na nedavni predlog Občine Ajdovščina, ki z novim odlokom podrobneje ureja prometno ureditev v naselju. Določa omejitve in prepovedi parkiranja na dostopnih cestah in parkiriščih pred obzidjem za tovorna vozila, priklopnike in priklopna vozila. Znotraj obzidja pa se vzpostavlja cona za mirujoči promet in dostavni čas omejuje na 15 minut. V času prireditev se bo prometna ureditev prilagodila prireditvam. Po napovedih naj bi ga začeli uveljavljati šele s 1. decembrom letos, saj si vsi želijo, da so domačini najprej dovolj obveščeni o novostih in si pravočasno priskrbijo dovolilnice.

V ta namen je včeraj Občina sklicala zbor krajanov, na katerem so skupaj skušali najti najboljšo rešitev, ki bi bila primerna tako za prebivalce, kot tudi za nadaljnji turistični razvoj kraja. Zbora so se udeležili župan Tadej Beočanin, občinski svetovalec za promet Jošt Černigoj ter direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planinc. Krajani z odločitvijo občine niso najbolj zadovoljni, nekateri se počutijo kot drugorazredni občani, nekateri se celo bojijo, da bo zaradi omenjenega odloka naselje postalo mesto duhov. Je pač tako, da turistični razvoj ter parkiranje na lastnem pragu ne gresta vedno z roko v roki. Vse bolj pa se zdi, da kraj, ki je pred kratkim dobil novo preobleko, predvsem z namenom boljše turistične razvitosti, ne ve natančno ali si povečanega števila turistov sploh želi ali ne. Ob koncu zbora krajanov je vendarle prišlo do dogovora, saj bo župan v odloku predlagal spremembo in sicer možnost parkiranja stanovalcev na dostavni cesti pred obzidjem, s čimer bi vsaj malce olajšali stisko tistih, ki jim je novo urejeno parkirišče predaleč od vhodnih vrat. Župan Beočanin je krajanom obljubil tudi, da se prihodnjo pomlad ponovno sestanejo, pogledajo kje so ključne težave, kako poteka promet in če bo res nujno potrebno se bodo uvedle nove spremembe.

Odzive po včerajšnjem zboru krajanov v Vipavskem Križu je zbral Radio Robin in jih lahko slišite na TEJ POVEZAVI.

Kot rečeno bodo na današnji seji ajdovski občinski svetniki odlok o Vipavskem Križu obravnavali drugič in če bo potrjen bo pričel z veljavo že pred koncem letošnjega leta. Dodajmo še, da odlok o parkiranju velja le za javne površine, tisti prebivalci ki imajo garaže ali parkiršče na lastni zemlji, pa bodo lahko parkirali tako kot doslej.

CNV000039

 

* Vir in naslovna fotografija: Radio Robin

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #novice

Kolofon