Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tekaški izziv 100 ob Mrzli reki bo v soboto, 27. januarja

V začetku decembra bi morala potekati nova športno rekreativna pustolovščina na ajdovskih tleh. Udeleženci naj bi se spopadli s prav posebnim tekom »100 ob Mrzli reki«, čigar pobudnik je Andrej Zaman. Žal pa je bila narava takrat močnejša in prireditev je bila odpovedana. Organizatorji so sporočili nadomestni datum, to je sobota, 27. januarja 2018. Vabljeni.

Različne tekaške prireditve so v zadnjem času stalnica v slovenskem in tudi ajdovskem prostoru, razdalje so vse daljše, trase in pogoji vse bolj različni. V soboto, 27. januarja 2018, pa se bo v Ajdovščini pričela tekaška avantura 100 ob Mrzli reki, ki je novost tudi v slovenskem merilu. Na tekaški izziv 100 ob Mrzli reki in sicer na vse razdalje in preizkušnje se lahko prijavite posamično ter skupinsko za ekipne in štafetne preizkušnje. Prijavite se lahko preko prijavne aplikacije na spletni strani: http://www.protime.si/prijava/100-ob-mrzli-reki. Na voljo so različne trase, tista najdaljša na 100 kilometrov, ter krajše v dolžini 75 in 50 kilometrov.  Lahko boste tekli posamezno ali pa v štafetah kot 5 ali 3 članska ekipa. Trasa teka je speljana ob reki Hubelj, pod ajdovskim Mercator centrom, tam kjer lahko vsak dan srečamo največ rekreativnih tekačev.

22861734_460603781006456_1406420031715296212_o

Dogodek organizira Športno društvo Tekači Vipavske doline, glavni pobudnik pa je Andrej Zaman, čigar ekstremnih podvigov ni potrebno predstavljati posebej. Andrej je med drugim letošnje poletje sodeloval na kolesarskem brevetu po Japonski, več o tem pa ste lahko slišali v četrtek, 23. novembra 2017, v ajdovskem Baru Hiša mladih.

Andreja Zamana smo ob tej priložnosti povprašali, kako je sploh prišlo do ideje za stokilometrski tekaški izziv in kakšni so načrti za naprej. "Namen je narediti prvo tako tekmo tudi v Sloveniji, saj jo ima večina sosednjih držav. Gre za promocijo dolgih tekov, česa podobnega pa do zdaj v Sloveniji še ni bilo. Imamo tudi precej inovativni pristop pri organizaciji, saj osebno predstavljamo vse, ki se prijavijo na 100 km posamično. Po lanskem osebnem projektu ''Moja prva (tekaška) stotka'', kjer sem imel cel dan družbo in nisem tekel niti metra sam, sem prejel veliko vprašanj, če bo to še kdaj. Zato smo v okviru ŠD Tekači Vipavske doline pristopili k organizaciji uradnega tekmovanja. S tem tekom imamo velike načrte tudi za prihodnja leta in upamo, da bo tradicionalen. Želimo si organizirati tudi državno prvenstvo na 100 km, mogoče bomo dodali še katere druge razdalje, radi pa bi tudi pridobili status kvalifikacijskega teka za Spartathlon v Grčiji (eden izmed pogojev za udeležbo na tem 246 km dolgem teku je tudi preteči 100 km pod 10 urami za moške in pod 10.30 za ženske)."

Kot pravijo organizatorji je prijav že kar precej, tako da se nam obeta še en zanimiv športno rekreativni dogodek v Vipavski dolini. Več o dogodku in prijavljenih pa lahko preberete tudi na posebni Facebook strani.  Za konec je Andrej Zaman dodal še tole razmišljanje: "Če ste prepričani, da tako dolgega teka ne zmorete, potem ga verjetno res ne zmorete. Če pa vam je ob tem vsaj malo zatrepetalo srce, če ste dobili vsaj malo notranjega vznemirjenja, ki ga lahko predstavlja izziv preteči tako dolgo razdaljo, morda čisto malo a ravno dovolj, da bo spremenilo vaš pogled na stvari, za katere ste še do nedavnega mislili, da jih ne zmorete, da so le za izbrance, v tem primeru ne oklevajte in poskusite. Ne bo vam žal.  Ideja preteči 100 km se veliki večini človeštva zdi nekaj nepredstavljivega, brezveznega in nepotrebnega. A ljudje po svoji naravi iščemo nove in nove izzive in nekaterih se morda niti ne zavedamo. Poznam precej ljudi, ki so se začeli ukvarjati s športom šele po tem, ko so nekoga videli za vzgled. Takrat se jim je življenje spremenilo in spoznali so, da brez aktivnega preživljanja prostega časa, ne morejo več živeti. In preživeti. Si upaš preteči 100 km? V nobenem primeru ni enostavno preteči te razdalje, a če si to želiš, te ne bo nič ustavilo."

 


 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #rekreacija, #šport

Kolofon