Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Intervju: Simon Kovač - po novem tudi prijazni inšpektor

V današnjem intervjuju lahko berete, kdo je glas, s katerim se prebujajo številni poslušalci Radia Robin. Voditelj jutranjega programa Simon Kovač pravi, da bi težko živel brez smeha, zato rad v smeh spravlja tudi druge. In nekaterim se bo zagotovo smejalo, ko jih bo kmalu obiskal v vlogi Frekvenčnega inšpektorja in jih nagradil.

Skoraj od začetka si del Robinove ekipe. 22 let si tesno povezan z radijskim delom. Zakaj ti je po vseh teh letih še vedno zanimivo?

To je tako kot zakon, ko po tolikem času ne veš, ali je iz navade ali ti je res všeč (smeh). Ne, ne,  zabavno je, zmeraj se zgodi kaj novega.

Recimo?

V bistvu so mikro dogodki, recimo, kako spelješ kakšno zgodbo. Ko spremljaš dogajanje, ki bi te sicer samo razburilo, ga pokomentiraš, namesto da bi samo pljuval za šankom.

Koliko svobode je pri radijskem ustvarjanju?

Dosti in malo - dosti, ker ko stojiš za tistim, kar poveš, lahko poveš kadarkoli, in kar hočeš; malo pa zato ker moraš vseeno paziti, da ne stopiš čez mejo. Ne zato da ne bi komu stopil na žulj, ampak bolj zaradi tega, da ne užališ koga, ki pri stvari nima nič.

Radi te poslušamo, ker nas nasmeješ. Je to zate dodatna obremenitev, da pričakujemo zabavo, ko te slišimo?

Kot vloga bi lahko bilo, vendar v resnici niti ni, ker tudi sicer imam podoben pristop do vsega, saj če bi s kruopcem (dolgim nosom, op.p.) šli skozi življenje, ne bi dolgo trajali. Lahko bi rekli, da je to kot en obrambni mehanizem, ki ga imam v življenju do vsega, kar se dogaja okoli mene.

Kaj pa ko si slabe volje, kako to „skriješ“ pred poslušalci?

Verjetno velja za vse, da ko delaš, nisi nikoli slabe volje! Ko delaš, si srečen, ker imaš delo! In potem ne moreš biti slabe volje.

Kdaj pa je delo radijskega voditelja najtežje?

Ko grejo politiki na dopust, zagotovo (smeh). Zares je težko, kadar moraš govoriti o težkih stvareh, ki prizadenejo ljudi, npr. nesrečah, o temah, ki bi se jim najraje izognil, in se čustveno preveč vpleteš. To ni prijetno.

1c0ae2205709722b62e843abc0471a55_XL

Delo na lokalnem radiu je zelo vpeto v lokalno okolje. Ti si Novogoričan. Zakaj se na Goriškem počutiš dobro? Kaj ti je tu všeč?

Ma prav vse! Oziroma, tako bom rekel, drugje mi ni všeč (smeh). Ko sem hodil po svetu: vojska, šola … saj mi je bilo povsod v redu, a kakorkoli obrneš - najlepše je doma. Tudi ljudje so »ta pravi«.

Jutranji program vodiš skupaj z Gregorjem Maverjem. V čem je delo v paru drugačno?

Razlika je verjetno v tem, da ko delaš sam, si izoblikuješ pač neko zgodbo in jo pelješ. Pri tem mogoče bolj in lažje improviziraš. Po eni strani se torej zdi, da je lažje, a v resnici ni. Ko delaš v paru, se dopolnjuješ, nadgrajuješ. Vsaka ideja dobi odziv pri sovoditelju, kar pomeni avtomatično nadgradnjo. Tako da v bistvu je delati v paru tombola.

Ko nisi v službi, kakšen radijski program najraje poslušaš?

Ne sme prodajati megle, predvsem pa me mora nasmejati. V bistvu to, kar poskušam oz. z Gregorjem poskušava tudi sama narediti v Robinovem jutru. Nekako v stilu: nič na tem svetu ne sme biti servirano tako resno, da se človek ne bi zamislil nad stvarjo, ki je servirana.

S ponedeljkom, 13. novembra, začenjate 14-dnevno akcijo Frekvenčni inšpektor, v kateri s 100 evri nagradite tiste, ki poslušajo Radio Robin. Kako je zasnovana?

Res je, Frekvenčni inšpektor - da ne bo pomote, to je najprijaznejši inšpektor, ki ste ga kadarkoli srečali - prihaja na Goriško. Vedno delamo akcije, kjer spoznavamo poslušalce, domačine, tokrat bodo tudi oni od blizu spoznavali nas, saj se podajamo na teren. To je še ena od akcij, s katerimi pravzaprav nagrajujemo poslušalce za zvestobo. Vsekakor je pomembno, da pri nas slišite aktualno dogajanje v regiji, a brez zabave ne gre. Neprecenljivo je slišati in spoznati zadovoljne nagrajence, njihovo veselje, konec koncev tudi pohvale, ki smo jih deležni.

In ne pozabite, Frekvenčni inšpektor vas lahko obišče v naslednjih dveh tedni, zato se čim prej prijavite na naši spletni strani www.robin.si, kjer lahko preberete tudi več o akciji.

Se veseliš srečanja s poslušalci?

Zagotovo. Ko delaš na radiu, govoriš namreč tako rekoč imaginarni osebi, nimaš fizično otipljivega občinstva pred sabo, kar je po svoje prednost. Je pa res, da je skoraj nujno, zagotovo pa vedno lepo, ko se s tistimi, ki te poslušajo, tudi srečaš -  tako zares, v živo. Neposreden stik s poslušalci vedno prinaša posebno draž.

100 evrov dobi tisti, ki vas bo poslušal, ko ga boste obiskali. Zakaj se torej splača poslušati Radio Robin?

Sigurno že zaradi 100 evrov (smeh). To pride vedno prav, kajne? V prvi vrsti se sicer splača poslušati, ker smo lokalni, in to nismo, ker bi bili neki majhen radio. To je zavestna odločitev, in naš paradni konj je zato lokalna vest, domača zgodba. Trudimo se biti ojačevalec glasu Goriške oz. severne Primorske, po drugi strani pa zrcalo oz. točka, v kateri ljudje najdejo odsev, v kakšnem svetu in okolju živimo. To je po mojem kar dober razlog, zakaj se splača poslušati Radio Robin.

Letak Radio Robin

Lokalne Ajdovščina

#intervju

Kolofon