Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vreme povzroča težave tudi v Vipavski dolini

Slovenija se je dan po predsedniških volitvah zbudila v prvo pravo zimsko jutro. Debela snežna odeja je prekrila precejšen del države, sneg je težave povzročal tudi v naši občini, predvsem v Podkraju. Svoje pa je k zahtevnim razmeram dodala še precej močna burja. Kot poročajo meteorologi se bo stanje do večera že umirilo.

Sneg, ki je zapadel po državi, že od jutra povzroča težave, največ seveda v cestnem prometu. Meja sneženja se je v notranjosti Slovenije spustila do nižin. Zaradi zdrsa tovornih vozil je bila skoraj pet ur zaprta primorska avtocesta med priključkoma Razdrto in Senožeče v obe smeri. Nevarnost zdrsov tovornih vozil je sicer še vedno prisotna. Ponovno pa je odprta tudi regionalna cesta Senožeče-Razdrto. Na primorski hitri cesti med priključkom Selo in razcepom Nanos burja piha s hitrostjo od 130 do 150 kilometrov na uro in je zaprta za kamp prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse. Na regionalni cesti Vipava−Ajdovščina, kjer burja piha s hitrostjo od 100 do 130 kilometrov na uro, je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalnih cestah Ajdovščina−Selo ter Selo−Ajševica−Vogrsko pa je zaradi burje, ki piha s hitrostjo od 80 do 100 kilometrov na uro, prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Največ težav s snegom pa so danes imeli prebivalci Gore, kjer je zapadla večja količina snega. Predvsem Podkraj je bil danes dopoldan za nekaj časa odrezan od sveta. Kot poročajo Primorske novice v Podkraju podobnega vremena ne pomnijo, vas je bila dopoldne odrezana od glavne ceste, ker je imel podizvajalec KSD Ajdovščina tehnične težave in ni mogel začeti plužiti lokalne ceste skozi vas. V zametu je obtičal tudi hišnik Osnovne šole Col s šolskim kombijem, ko je peljal kruh za malico na podružnično šolo. Nato so cesto odprli, tako da so lahko kosilo normalno dostavili. Direktor KSD Ajdovščina Egon Stopar je zaplet tako komentiral za spletni portal Primorskih novic: “Zadeva v Podkraju je sedaj rešena, je pa prišlo do neljubega zapleta, ker je imel naš podizvajalec nekaj tehničnih težav. Prebivalcem in osebju osnovne šole se opravičujemo za vse težave, ki so jih zaradi tega imeli. Pluženje sicer poteka v predvidenem obsegu, so pa razmere zaradi močnega vetra dokaj zahtevne. Vsem uporabnikom cest se zahvaljujemo za razumevanje in strpnost.”

Gasilci in druge pristojne službe pa so imeli na ajdovskem tudi sicer precej dela. Zaradi močnega vetra in sneženja delavci Elektra Primorske prejemajo številne prijave prekinitve električnega napajanja. Brez električne energije je bilo in je še 1012 odjemalcev na območju Ajdovščine ter v krajih Dobravlje, Vogrsko, Bilje, izpade električne energije odpravljajo tudi na območju Postojne. »Vse razpoložljive ekipe Elektra Primorska so na terenu in se trudijo, da bi čim prej vsem odjemalcem zagotovile normalno preskrbo z električno energijo,« dodajajo.

Že ob ob 6.48 je v Batujah na mimo vozeče osebno vozilo padlo večje drevo. Poškodovanih oseb na srečo ni bilo. Gasilci iz GRC Ajdovščina so drevo odstranili ter počistili cestišče. Ob 10.05 je v Vrhpolju, občina Vipava, zaradi močne burje drevo padlo na vaško cesto. Drevo so razžagali in odstranili prostovoljni gasilci PGD Vrhpolje. Ob 10.25 je v Obrtni coni Gojače, občina Ajdovščina, zagorelo v kotlarni enega izmed objektov. Požar peči na pelete, ki je zajel tudi zalogovnik, so pogasili gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina. Prezračili so zadimljene prostore in jih pregledali s termo kamero. Burja je poškodovala tudi precej strešnih obrob na različnih krajih v občini Ajdovščina, ob 12.42 je na Lokavški cesti sunek burje odkril del strehe na nekdanjem proizvodnem objektu. Streho so začasno sanirali gasilci GRC Ajdovščina, poškodovan je drog telefonije na Vipavski cesti, odtrgan del strehe pa ogroža mimoidoče na Goriški cesti v Ajdovščini. Ob 13.50 je na Tovarniški cesti v Ajdovščini, padlo drevo in se naslonilo na objekt elektro distrubucijskega omrežja. Drevo so razžagali in odstranili gasilci GRC Ajdovščina. Popoldan je v bližini bencinske črpalke MOL v Ajdovščini močan veter prenaša pločevino,  na cesti Dolenje - Planina pa je bilo več podrtih dreves. Veter je odkril streho tudi na objektu v Črničah.

23472326_10203772121578957_3387003007622900228_n

Do večera, ko bodo padavine v glavnem povsod ponehale, bo nad okoli 500 metri zapadlo od deset do okoli 25 centimetrov snega, po nižinah pa večinoma manj kot deset centimetrov. V torek bo sprva oblačno. Ponekod na jugovzhodu bo dopoldne občasno še rahlo snežilo ali deževalo, drugod bo suho vreme. Čez dan se bo predvsem na zahodu delno zjasnilo. V vzhodnih krajih bo še pihal okrepljen severni veter, ki bo popoldne oslabel, na Primorskem pa bo pihala zmerna do močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na severu do -4, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne od 2 do 8, na Primorskem do 12 stopinj C. Na Primorskem bo pihala močna burja z najmočnejšimi sunki med 100 in 140 km/h. V sredo in četrtek bo suho. Na Primorskem bo v sredo še pihala zmerna do močna burja, ki bo v četrtek postopno slabela. Hladno bo.

 

* Fotografije: Slavica Velikonja & Peter Brecelj

Lokalne Ajdovščina

#vreme, #ajdovščina, #novice

Kolofon