Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ivo in Taja Boscarol ostajata najbogatejša v Vipavski dolini

Revija Manager je ponovno pripravila lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Vrh te prestižne lestvice še vedno zasedata Iza in Samo Login s podjetjem Outfit7, ki imata pod palcem kar 689 milijonov evrov premoženja. Manjši padec je tokrat doživel Ivo Boscarol, ki skupaj s hčerko Tajo, obvlada 34,4 milijonov evrov. Na lestvici najdemo tudi družino Škrlj ter Roka Špruka, uradnega lastnika ajdovske Tekstine.

Prvo mesto sta ponovno zasedla zakonca Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je najbolj znano po mobilni aplikaciji Talking Tom. V letošnjem letu sta svoje podjetje prodala kitajskem skladu. Njuno premoženje letos pri Financah ocenjujejo na 689 milijonov evrov, kar je odstotek manj kot v lanskem letu. Ta znesek vključuje tako kupnino za podjetje kot tudi dividende, ki ju prejemata.

Tudi ostala mesta v prvi deseterici so večinoma zasedli stari znanci lestvice. Premoženje trikratnega najbogatejšega Slovenca Sandija Češka, ustanovitelja Studia Moderna, se je v zadnjem letu povečalo za kar 63 odstotkov. Letos je tako njegovo premoženje ocenjeno na 300 milijonov evrov, s čimer je izboljšal lanski rezultat in se uvrstil na drugo mesto. Dva najbogatejša Slovenca v prvi deseterici sta svojo uvrstitev izboljšala za eno mesto. Eden nekdanjih solastnikov podjetja Outfit7 Marko Pistotnik (210 milijonov evrov) je letos na tretjem mestu. Igor Akrapovič, lastnik proizvajalca izpušnih sistemov Akrapovič (113 milijonov evrov) pa se je uvrstil na sedmo mesto. S 190 milijoni evrov in četrtino manjšim premoženjem je znani podjetnik Joc Pečečnik zdrsnil z drugega na četrto mesto. 181 milijon evrov zakoncev Tatjane in Albina Doberška je letos zadostoval za peto mesto. Gabrijel in Petra Rejc iz podjetja Efaflex si delita osmo mesto, deseterico pa s 110 milijoni evrov zaključuje družina Lah, ki se je lani uvrstila na sedmo mesto.

Od lani je vrednost premoženja po oceni revije Manager padla Ivu Boscarolu, skupaj s hčerko sta lastnika proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Padec po trditvah revije ni povezan s poslovanjem podjetja, saj so bili lanski rezultati rekordni. Za padec po lestvici je vzrok, da se poslovne napovedi uresničujejo počasneje od napovedi. Tako ju letos najdemo na 36. mestu, kar je sedemnajst mest nižje kot v letu 2016, vrednost njunega premoženja pa naj bi bila 34,4 milijonov evrov, kar je 31% manj kot lani. Vseeno pa to zadostuje za drugo mesto med najbolj premožnimi Primorci, kjer je letos na vrhu Loris Požar, do letos solastnik družbe Gold club. Družbo so letos predali v španske roke.

pipistrel_5058

Svoje premoženje je v zadnjem letu malce okrepila tudi družina Škrlj iz Vrhpolja, ki jo tokrat najdemo na 64. mestu. Po podatkih je njihovo premoženje vredno 25.7 milijona evrov, kar je 6% več kot v letu poprej. Družina Škrlj si je premoženje prislužila z izdelovanjem pločevinastih cistern za vino in drugimi zahtevnimi izdelki iz pločevine. Večinoma vse izvozijo na tuje trge. Sedež podjetja imajo v Ljubljani, obrat v Batujah, lastništvo družbe Škrlj pa so prenesli na družbo SK Group v Luksemburgu. Lani je podjetje ustvarilo 2,4 milijona evrov pred davki.

Na lestvici najbogatejših pa tokrat ne najdemo Andreja Slokarja, lastnik družbe Incom, ki je bil preteklo leto z 22,2 milijona evrov premoženja na 64. mestu. Zato pa na 45. mestu opazimo Roka Špruka, uradnega lastnika ajdovske Tekstine in je povsem novo ime na lestvici. V reviji Manager lahko sicer preberemo, da je verjetno le kulisa za svojega brata Simeona Špruka, sicer direktorja Tekstine. Ta je prek svoje družbe Svila In leta 2007 prevzel Tekstino. Špruk je zatem svoje podjetje Svila In in s tem lastništvo Tekstine za simbolno ceno prodal svoji ženi, ta pa ga je nato prepisala na njegovega brata Roka Špruka. Tekstina sicer posluje zelo dobro, so pa pred časom kriminalisti preiskovali sumljive posle, v zvezi s tem podjetjem.

231-SIMEON_SPRUK_

 

* Fotografije: Revija Outsider in Primorske novice

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo

Kolofon