Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pipistrel s kitajskim partnerjem ustanovil podjetje na Kitajskem

Podjetje Pipistrel iz Ajdovščine je pred dnevi na Kitajskem s tamkajšnjim kitajskim partnerjem ustanovilo skupno podjetje za proizvodnjo ultralahkih letal. Hkrati so podpisali tudi sporazum z mestom Jurong za gradnjo letalskega centra, je potrdil direktor in solastnik Pipistrela Ivo Boscarol.

V ajdovskem podjetju so že ob podpisu dogovora o dolgoročnem sodelovanju s kitajsko družbo Sino Group pred dobrim letom dni povedali, da bodo v skupnem podjetju na Kitajskem lahko na leto izdelali več kot 500 ultralahkih letal. Partnerja vidita ugoden trend predvsem v razvoju tako imenovanega zelenega letalskega prometa.V okviru 350 milijonov evrov vrednega sedemletnega projekta nameravajo na Kitajskem zgraditi več proizvodnih obratov za proizvodnjo Pipistrelovih letal. Izdelovali bodo električna ultra lahka letala in hibridna letala znamke Panthera, je novembra lani povedal Boscarol.

IMG_4615

Poleg tega bo podjetje skrbelo tudi za uresničitev sporazuma "Projekt Jurong", ki govori o postavitvi letalskega in turističnega centra v bližini nacionalnega parka jezera Jurong, kjer bo v prihodnjih dveh letih nastalo novo letališče, tovarna letal, turistično naselje ter oddelek letalske univerze. Kompleks po navedbah Pipistrela leži ob motorni cesti, ki ga povezuje z mestom Jurong (10 minut vožnje z avtomobilom) in mednarodnega letališča v Nanjingu (30 minut vožnje). Ob tem so pri Pipistrelu v sporočilu za javnost namignili, da bi se po nekaterih napovedih predvideva, da naj bi se v letu 2019 vzpostavila redna letalska linija od letališča v Nanjingu do Maribora. Ajdovsko podjetje je pred dobrim letom že podpisalo velik posel s kitajsko družbo Sino Group, ko so povedali, da bodo v skupnem podjetju na Kitajskem lahko na leto izdelali več kot 500 ultralahkih letal.

Del sredstev, ki so jih prejeli s tem poslom, pa naj bi namenil za razvoj novih, inovativnih letal brez izpustov, ki bodo imela 19 sedežev in bodo namenjena za prevoz potnikov na Kitajskem.   Novo kitajsko podjetje so ustanovili v petek, ko je Boscarol za Radio Slovenija povedal, da bodo v njem izdelovali letala za kitajsko tržišče in še 11 bližnjih tržišč. Sam bo imel v njem 51-odstotni delež, njegov kitajski partner pa 49-odstotnega. Slednji bo zagotovil tudi kapitalski vložek, ki je potreben za izgradnjo celotnega projekta, je poročal radio.  

IMG_4617
 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon