Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zaključek adrenalinskih izkušenj za leto 2017

Sezona relija se je prevesila v zaključni del tudi za domači klub Ajdovščina Motoršport. Fantje in punce so se v novembru udeležili še dveh dirk, ki sta potekali na Hrvaškem, obakrat pa so z dobrimi vožnjami dosegli lepe rezultate. Veseli tudi, da so se na dirkah pojavili novi obrazi, za katere upamo, da jih bomo videvali tudi v prihodnjih sezonah.

V sklop dirk, ki so potekale izven slovenskega državnega prvenstva se je v začetku meseca novembra v mestu Poreč in njegovi bližnji okolici odvijala dirka imenovana Rally Poreč. Za mnoge ekipe, voznike in sovoznike je bila to zaključna dirka v sezoni 2017. Med sodelujočimi tekmovalci je bilo tudi kar nekaj slovenskih tekmovalcev. Prav tako se je dirke udeležil tudi Avto klub Ajdovščina Motorsport.

Na sami startni listi, se je pojavil na tuji sceni že znani rdeč Citroenov C2 R2 MAX, z Markom Grossijem na voznikovi strani in sovoznikom, ki je ob njem sovozniški sedež izkusil že na lanskem rallyu v Poreču, Igorjem Pužem. Ekipa se je skozi hitrostne preizkušnje gibala med boljšimi v skupni razvrstitvi. Začelo se je na 7. mestu, zaradi tehničnih težav, a se je tempo vse bolj stopnjeval in tako je vse do zadnjega potekal napet boj med končno 3. In 4. uvrščenima ekipama, ki sta ju na koncu ločili le dve sekundi. Ekipa Grossi – Puž je končno zasedla 1. mesto v kategoriji 3(A6, R2B, Kit-car od 1400 ccm do 1600 ccm, N3) ter skupno 3. mesto v generalni razvrstitvi dirke. Priimek Grossi nam je iz celotne letošnje sezone že precej poznan, zaradi njegovih odličnih nastopov preko cele sezone z sovoznikom Davidom Kavčičem. Poleg tega, da sta fanta prejela nagrado za nastope v tujini, se je voznik Marko Grossi pojavil na vrhunskem 2. mestu FIA Central Rally Trophy v kategoriji ERT 3.

23331086_681622988710253_2577877558106491425_o

Poleg zgoraj omenjene ekipe, je svoj drugi rally v konkurenci odpeljala tudi ekipa Bogdan Franetič in Marjan Kobal, v dirkalnem vozilu, Škoda Fabia 1.4. Dirka je zanju potekala brez večjih zapletov. Kljub neizkušenosti je ekipa na koncu zasedla skupno 32. Mesto, 5. Mesto v kategoriji 4(A5, Kit-car do 1400 ccm , N2, R1B, N1, R1A) ter 1. mesto med prijavljenimi tujimi ekipami. Tudi letošnje leto pa se je na Rally-u v Poreču pojavila tu že znana ekipa v rumenem Citroenu AX-u Gti, z voznikom Mitjo Bratina in sovoznikom, članom AK Ajdovščina Motorsport, Vilijemom Čibejem. Ekipa se je pomerila v konkurenci vozil kategorije 5 in kategorije S1. Končni rezultat je bil pokazatelj super vožnje skozi celotno dirko. Uvrstila sta se na skupno 18. mesto, na 8. mesto skupine 5(Kup S1, S2, S3, Historic)  in odlično 1. mesto v kategoriji S1(vozil do 1.4 ter manj kot 10let potečeno homologacijo).

Med člani AK Ajdovščina Motorsport se je dirke udeležila tudi Rebeka Kobal, na sovozikovem sedežu ob skorajšnjem novincu, kar se rally-a tiče, Mateju Starcu v vozilu Peugeot 106. Ekipa je po odličnih nastopih v prvih hitrostnih preizkušnjah žal na SS4 odstopila.

24068519_10210340634539721_8165901291705982718_o

V koncu novembra, ko so se nekateri odpravljali na končno podelitev slovenskega državnega prvenstva, so se drugi podali na blatni rally show v znamenito Santa Domenico v bližino Zagreba. Tu so se v sklopu ajdovskega kluba pojavila 3 nova imena. Zaradi neprijetnih pripetljajev se je žal sama dirka skrajšala, saj je bila zadnja, zaporedno peta hitrostna preizkušnja odpovedana. Kljub temu so se fantje odlično znašli.

V že znanem 'Milkinem' Yugecu se je na progo prvič podala ekipa z bratoma Merkelj. Denis in Kevin sta se uvrstila na skupno 88. mesto, 5. mesto kategorije 20 ter 20. mesto v kategoriji SPRINT. Na sovoznikovem sedežu v modrem dirkalniku Peugeot 106 Rallye, ki se je letos pojavil že v vlogi pred vozila na Rally-u Vipavska dolina, se je prvič v vlogo sovoznika postavil novinec Aljaž Rovan, ki je bral ovinke vozniku Matiji Žigonu. Ekipa se je v generalni uvrstitvi uvrstila na 80. mesto, na odlično 2. mesto v kategoriji 22 ter 21. mesto klase PRO SPO.

Upamo, da bomo novince v prihodnje srečevali tudi na dirkah našega prvenstva v rallyu ali kateri koli drugi kategoriji.

 

AK Ajdovščina Motorsport

 

* Fotografije: Siniša Pseničnik & Lea Štravs

Lokalne Ajdovščina
Kolofon