Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Božična zgodba znova v Vipavskem Križu

Preko 150. sodelujočih, več kot osem pevskih zborov, starodavne srednjeveške in antične atraktivne točke, aktualne, a pristne pridige mož povezanih z Vipavskim križem, okrepčilo in izkušnja obzidane srednjeveške vasi, ki se bo za en dan preselila v Betlehem v leto 0. V soboto, 23. decembra.

23. decembra se bodo starodavne kriške gase znova preselile 2018 let nazaj v sam Betlehem. Pod koordinacijskim vodstvom Krajevne skupnosti Vipavski Križ ter Turističnega društva Vipavski Križ, se namreč pripravlja nova uprizoritev Božične zgodbe, ki je bogatila decembrsko dogajanje Vipavske doline že pred nekaj leti.

A letošnja Božična zgodba bo drugačna od preteklih. Zaradi pričakovanega velikega števila ljudi in izkušnje izpred leti, se bo letos pripravilo več uprizoritev, za več skupin gledalcev, ki bodo spremljali sveto družino po kriških gasah. Izkušnja gledališkega spektakla se bo pričela v središču mesteca Betlehem, ki bo zunaj kriškega obzidja na starem parkirišču. To središče bo z animacijami namenjeno čakanju obiskovalcev, kjer se jih bo razporedilo v skupine, ki si bodo nato ogledale zgodbo o rojstvu Jezusa. Vse to ponuja več uprizoritev hkrati ter spremljanje zgodbe po postajah. Čakajoči obiskovalci si bodo čas krajšali s betlehemsko tržnico, toplo pijačo ter posebnimi starodavnimi kulturnimi točkami katere organizatorji zaenkrat še puščajo za presenečenje. Ko bodo obiskovalci razporejeni v skupine, si bodo pod vodstvom posebnih vodičev ogledali uprizoritev Božične zgodbe na petih postajah, vse od prikazovanja nadangela Gabrijela, pa do rojstva Jezusa Kristusa v betlehemski štalici. Dogajanje bo postavljeno med bogate kulise Vipavskega križa in posebne svetlobne efekte. Letošnja zanimivost pa bo tudi nastop treh mož, ki so s Vipavskim Križem tako ali drugače povezani in bodo spregovorili med samo gledališko uprizoritvijo. Tako bomo priča pridigam Janeza Svetokriškega, Primoža Trubarja ter fiktivnemu preroku, ki bo postregel s sicer Shakespearovim, a zelo aktualnim monologom.

Po ogledu gledališke uprizoritve se bo vsaka skupina ustavila še v srednjeveške obarvanem kriškem jedru, kjer bo zopet možnost nakupa lokalnih izdelkov ter tople pijače. Da bo dogajanje še posebej praznično obarvano, pa bo poskrbelo kar osem pevskih zborov.

25353415_10211248037573330_502510560_o

Prva skupina bo v kriški Betlehem krenila ob 17. uri, zadnja pa predvidoma ob 19. uri oz. odvisno od števila obiskovalcev. Ob vsem torej poudarjamo, da obiskovalci niso vezani na nobeno uro posebej, prav tako je možnost, da se bo program zaradi velikega logističnega in organizacijskega zalogaja prilagajal razmeram. V primeru slabega vremena, dogodek odpade.

Pod režijo in besedilo gledališke uprizoritve se podpisuje Nejc Furlan. V glavnih vlogah ter v organizacijskem odboru pa se predstavljajo prebivalci Križa ter okoliških vasi, ki jih na pobudo predsednika krajevne skupnosti Vipavki Križ Harija Bata zbira Marjan Krašna.

Vzporedno s gledališkim dogodkom, bo na voljo tudi brezplačen ogled razstave jaslic, ki bo na voljo za ogled v Domu krajanov od 17.12. do 7.1. med 14. uro in 19. uro.

 

* Naslovna fotografija: Vipavski Križ

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #kultura

Kolofon