Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Rdeči Križ Ajdovščina vabi

Ajdovski Rdeči križ je v novo leto vstopil nadvse aktivno in vabi občane ter občanke, da se jim 19. januarja pridružijo pri izredni krvodajalski akciji. Obenem je na voljo tudi tečaj nege bolnika na domu, Ajdovščina pa bo odslej vsako tretjo soboto v mesecu bogatejša za izmenjevalnico oblačil.

Krvodajalska akcija

Že kar nekaj časa je minilo od jesenske terenske krvodajalske akcije v Ajdovščini in Vipavi in še kar nekaj mesecev nas loči do prihodnje majske akcije, zato vas v Rdečem križu Ajdovščina vabijo k darovanju krvi v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica. V sodelovanju s CTD Nova Gorica bodo organizirali izredni odvzemni dan v petek, 19. januarja, od 7.30 do 11. ure. Odhod avtobusa bo ob 7.00 uri iz avtobusne postaje v Ajdovščini.

Ker bo organiziran izredni odvzemni dan, bodo veseli, če se bo za udeležbo odločilo vsaj 20 krvodajalk in krvodajalcev. V primeru, da bi se jim želeli pridružiti, sporočite to do ponedeljka, 15. 1. 2018, na telefon 05 366 4930 ali 051 430 722 oziroma jim lahko pišete na e-naslov ajdovscina.ozrk@ozrks.si.

Tečaj nege bolnika na domu

26165717_1439446659514677_7765052202197170808_n

Rdeči križ Ajdovščina v skladu s svojim poslanstvom organizira tečaj nege bolnika na domu. Zaradi staranja prebivalstva je vse več obolelih in tistih, ki potrebujejo nego na domu. Bivanje bolnika/starostnika v svoji družini in okolju prispeva k boljši kakovosti življenja. Da bi bližnji laže skrbeli za takšno osebo, morajo poznati temelje laične nege bolnika/starostnika na domu. Tako ne bodo samo bolj kakovostno oskrbeli bolnika/starostnika, pač pa tudi zmanjšali svojo obremenitev in stres.

Teoretično in praktično bo prikazana nega bolnika (ureditev prostora za bolnika, primerna postelja, postiljanje, preoblačenje bolnika, kopel v postelji in samostojno, osebna higiena, uporaba nočne posode, uporaba in poznavanje pripomočkov pri inkontinenci, položaji bolnika, preprečevanje nastanka preležanin in zaščita negovalca).

Predstavljeni bodo načini dajanja zdravil; telesna dejavnost okrevajočega bolnika (telesna vadba, hoja okrevajočega/kroničnega bolnika); prehrana (potrebe po energiji, načrtovanje prehrane s pomočjo prehranske piramide, zdrav krožnik, specifičnost bolnikove prehrane); nega bolnika pri različnih boleznih (nega pri sladkorni bolezni, boleznih srca in ožilja, po možganski kapi, pri osteoporozi, pri nalezljivih boleznih, nega umirajočega), izvajanje temeljnih postopkov oživljanja.

Tečaj bo obsegal 20 pedagoških ur. Vodila ga bo dipl. med. sestra Alenka Černe. Potekal bo v prostorih Rdečega križa, Tovarniška 3 g, Ajdovščina, v popoldanskem času, predvidoma enkrat tedensko po štiri pedagoške ure, vendar bomo termin uskladili z udeleženci. Tečaj je za prejemnike pomoči Rdečega križa brezplačen, za ostale pa znaša cena 25 evrov.

Z izvajanjem bodo predvidoma začeli konec januarja, če bomo prejeli dovolj prijav. Zbiramo jih na telefonski številki 051 430 722 ali 05 366 4930 oziroma jim lahko pišete na ajdovscina.ozrk@ozrks.si do 17. 1. 2018.

Izmenjevalnica oblačil

26678615_1439451996180810_4469329498118859410_o

V preteklih letih se je v Ajdovščini zvrstilo že veliko Izmenjevalnic, posameznih dogodkov, na katerih smo izmenjevali oblačila, v prihodnje pa si želimo, da bi Izmenjevalnica postala stalnica. Potekala bo vsako 3. soboto v mesecu od 9. do 12. ure v dnevnem centru Rdečega križa Ajdovščina na Tovarniški 3 g, Ajdovščina, v sodelovanju s KSD Ajdovščina.

Izmenjevali bodo rabljena, »vintage« oblačila za druga oblačila ali podarjene izdelke, kot so prehranski in higienski izdelki, čistila in šolske potrebščine, s katerimi bomo obogatili osnovne pakete pomoči Rdečega križa. Ideja Izmenjevalnice se je oblikovala zaradi, na eni strani, rabljenih starejših oblačil, ki so ostajala v skladišču ali pa so bila odpeljana v predelavo drugam, in enoličnosti prehranskih paketov pomoči Rdečega križa na drugi.

Izmenjava bo povsem preprosta: za eno podarjeno oblačilo ali izdelek boste lahko eno oblačilo vzeli. Izmenjevalnica je dobrodelni projekt in bo temeljila na pošteni menjavi, krepitvi solidarnosti in spoštovanju sočloveka. Širiti želimo zavest o pomenu ponovne uporabe in odgovornosti do soljudi. Vzporedno bomo izvajali tudi delavnice reciklaže oblek in predmetov ter druge aktivnosti.

Lepo vabljeni!

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon