Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Boj za obstanek med termalnimi vrelci

Cerkljanski CMAK je praznični december “razveselil” z novico, da se morajo do konca februarja izseliti iz prostorov v centru Cerknega, kjer delujejo že 10 let kot mladinski center in kot glavno mladinsko središče v kraju in okolici. Prevladujoča ideja ekonomizma postavlja lestvico prioritet, na kateri je na najvišjem mestu gospodarstvo in ustvarjanje dobička, šele pri dnu pa so dejavnosti, ki naj bi bile namenjene prostem času.

Navajeni smo že novic, kako posameznim mladinskim centrom grozi izguba prostorov, financiranja ali kakšna druga večja kriza. Ta navajenost hkrati pomeni, da smo bolj otopeli in sprijaznjeni z usodo oz. svetom okoli sebe. Večina se tako ali tako umika v varno zavetje domačih ognjišč, edini stik s svetom in soljudmi pa je internet. Kljub temu pa je vedno dovolj kritične mase mladih in manj mladih ljudi, ki želi delovati javno, se družiti, prijateljevati, bogatiti svoje in tuje življenje z delavnicami, razstavami, koncerti itd. Sploh je takšno delovanje pomembno v manjših krajev, ki nimajo tako bogatega kulturnega in družabnega življenja kot večja mesta.   Cerkljanski CMAK je praznični december “razveselil” z novico, da se morajo do konca februarja izseliti iz prostorov v centru Cerknega, kjer delujejo že 10 let kot mladinski center in kot glavno mladinsko središče v kraju in okolici. Lastnik objekta Hotel Cerkno je obvestil najemnika, ki je v tem primeru Občina Cerkno, da prekinja najemno pogodbo in določa trimesečni rok za izpraznitev prostorov. Tako cmakovci kot občina so vedeli, da do tega lahko pride. Občina je kot običajno problem prenašala naprej, dokler se ni soočila z njegovo realnostjo, ki se je pojavila tik pred koncem leta. 

Lastnik je pridobil dovoljenje za rušenje in bo stavbo porušil, na tistem območju se namreč nahaja dostop do termalnih voda. Akcija rušenja sovpada z nakupom podjetja Hoteli Cerkno, ki ga načrtuje postojnski turistični magnat Batagelj. Nedvomno bo očiščen teren dober tako za prodajalca, ker bo tako lažje dosegel višjo kupnino, kupec pa bo zadovoljen, da ne bo imel opravka s potencialno “nevarnimi” najemniki, ki se morda ne bi želeli prostovoljno seliti iz stavbe. Z vidika razvoja kraja s pomočjo turizma pozitivni premik, a tak napredek ne sme povzročati novih „žrtev“. Na račun obiskovalcev term ne sme mladina na cesto.

Tako imamo opraviti z gentrifikacijo v miniaturni obliki, kot jo tako majhen kraj dopušča. Razvoj turizma jo namreč nezadržno prinese s seboj. To pomeni predvsem spremembo kraja, preoblikovanega za potrebe množičnega turizma. V novi konstelaciji družbenih sil vse neprofitne, samoiniciativne dejavnosti, ki niso neposredno povezane z delovanjem gospodarstva, potegnejo kratko, saj imajo veliko manjšo družbeno moč. Prevladujoča ideja ekonomizma namreč postavlja lestvico prioritet, na kateri je na najvišjem mestu gospodarstvo in ustvarjanje dobička, šele pri dnu pa so dejavnosti, ki naj bi bile namenjene prostem času. Če ekonomizem cepimo še z idejo o vsemogočnosti trgov, krajše poimenovano neoliberalizem, potem se tudi prostočasne aktivnosti lahko ponujajo na trgu, saj bo v primeru povpraševanja sam trg poskrbel za ponudbo. Vsak, ki je kdajkoli deloval na manjših scenah, kot je tudi mladinska kulturna scena, ve, da to ne drži. V neoliberalistični utopiji bi v Cerknem lahko nastopili le Modrijani, pri vseh ostalih bi trg ocenil, da se ne splača karkoli početi, saj bi bila vedno negativna bilanca. 

CMAKovo delovanje kot mladinski center je eksistencialno povezano z ustreznimi prostori, poleg velikosti je za uspešno delovanje zelo pomembna tudi lokacija. Lahko si predstavljamo, da v kraju, kjer živi manj kot 2000 prebivalcev, ni veliko podobnih iniciativ. Če bo prišlo do dokončne selitve, mora občina nemudoma priskrbeti nove prostore v bližini centra kraja. Takšni prostori morajo biti dostopni tudi peš in s kolesom večini prebivalcev. Lokalna oblast se mora zavedati pomena tovrstne aktivnosti njenega mlajšega dela populacije. Sploh če vzame v obzir slabo demografsko sliko občine, kjer se prebivalstvo stara, veliko mladih pa odhaja drugam. Težko je verjeti, da se ne najde primerna zapuščena stavba, ki bi jo občina lahko pridobila (najem, nakup) za mladinsko dejavnost. Zavedati se moramo, da se vsakršna scena gradi leta preden dozori, tako da bi nenadna prekinitev pustila dolgoročne posledice za dalj časa. Škoda bi bila neprimerno večja kot pa znaša hitra investicija v prostore. Če se vodstvo Občine Cerkno tega ne zaveda, jih je potrebno na to opozoriti. Če se vodstvo Občine Cerkno tega zaveda, je potrebno na njih pritisniti, da spremenijo svojo politiko, ki bo bolj naklonjena razvoju in delovanju takšnih prostorov in organizacij.

Pomembno je, da podobni prostori ter posameznice, -ki po Sloveniji, pa tudi v tujini, pokažejo solidarnost s CMAKom in jim po svojih močeh in v skladu s CMAKovimi željami ponudijo pomoč. Veliko nas je v vseh teh letih obiskalo Cerkno, ali kot nastopajoči, razstavljalci, predavatelji ali pa kot navadni obiskovalci. Še vedno imam žive prizore pred očmi, ko smo z Iamdisease obiskali CMAK in tam odigrali koncert. Prijetno, umirjeno okolje, tako drugačno od mestnega vrveža, ki smo ga vajeni vsak dan. Prepričan, da so podobno doživljali tudi ostali obiskovalci. Spremljajte dogajanje okoli prostora v Cerknem in se odzovite klicom na pomoč. Tudi CMAK bi se odzval na vašo prošnjo. To je živa solidarnost in vzajemnost, ki jo je potrebno vedno znova gojiti, da prepoznamo njeno moč in pomen.

 

* Kolumna je bila prvotno objavljena na spletnem portalu 13. Brat

* Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža nujno mnenja spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

Marko Rusjan

#kolumna

Kolofon