Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavsko dolino prepihala knjiga »Na prepihu Škratjedola«

Da Vipavska dolina ne leži le na prepihu burje, pač pa tudi na prepihu ustvarjalnosti in združevanja odličnih idej, dokazuje nova otroška slikanica v verzih, ki nosi naslov »Na prepihu Škratjedola«. Tik pred božičem 2017 je slikanica izšla pri Samozaložbi P.I.P.A. Nika Božič, s. p. Za nastanek slikanice sta namreč združili moči dve vipavski ustvarjalki, katerih imeni med ljubitelji umetnosti nista prvič slišani. To sta Nika Božič in Ida Semenič, ki sta k igrivemu ustvarjanju pritegnili še Idino vnukinjo Mio Fabčič. Knjiga je izšla v samozaložbi, njen izid pa je finančno podprla Občina Vipava.

Pod verze Škratjedola se je podpisala Ida Semenič, upokojena medicinska sestra iz Orehovice pri Podnanosu, znana že po predhodnih dveh pesniških zbirkah: Kot da imaš srce (2010) in Leto podpiše knjigo spominov (2013), ki sta obe izšli pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti, Velike Lašče. Besedna vsebina otroške knjige Na prepihu Škratjedola je tako Idino tretje delo, v katerem se predstavlja s svojimi verzi. Pod ilustracijami Škratjedola pa sta podpis pustili Idina vnukinja Mia Fabčič in Nika Božič, mag. tradicionalnih grafičnih tehnik. Nika je svoje znanje, pridobljeno med magistrskim študijem na Akademiji lepih umetnosti (Benetke, Italija) izpopolnjevala še na Inštitutu za likovno umetnost (Lahti, Finska) in na številnih samostojnih likovnih razstavah v Sloveniji in tujini. Poleti 2017 pa je kot samostojna podjetnica prevetrila dolino in širšo okolico s podjetjem P.I.P.A. Nika Božič s. p. V njem se poleg storitev za poroke, interier, pogostitve in animacije tokrat prvič poizkuša tudi v vlogi samozaložnice. Ni dvoma, da je s svojimi izkušnjami, pridobljenimi na ustvarjalnih delavnicah z otroki, znala animirati tudi Idino vnukinjo Mio Fabčič do te mere, da je deklica sama prijela za risarsko orodje in ustvarila večino otroških ilustracij za knjigo Na prepihu Škratjedola. Nika pa ji je poleg svojega strokovnega likovnega mentorstva dodala nekaj svojih umetniških potegov z risarskim orodjem.
 
Tisto, kar slikanici daje posebno veljavo, pa so vsebine pesmic. Te z otrokom razumljivo in hkrati lepo pesniško besedo opisujejo etnološke, naravne in lokalno – turistične posebnosti Zgornje Vipavske doline. Tako se bralci sprehodijo skozi košnjo na Nanosu v pesmi Škratja košnja, skozi prepih vipavske burje v pesmi Tetka furija Burja in skozi dejavnosti lokalnih društev v pesmici Škratja taborniška noč. Pa še kaj bi lahko našteli …

Drugi sklop  pesmic opisuje radostne trenutke, ki jih je dano dočakati vsem, ki postanejo stari starši. Iz nekaterih nagajivih pesmic pa lahko izluščimo, da vloga vseh babic (ne le none Ide) ni vedno lahka, saj vnuki(nje) hitro odraščajo …

En sklop pesmi je svojevrsten spomenik Idini rodbini in njenim prednikom, ki so imeli posebne pevske, pesniške in človekoljubne darove. Idina izredna veščina pisanja pa se pokaže zlasti v pesmicah, ki po obliki spominjajo na otroške izštevanke in nagajivke. V njih je inovativno jezikovno igro briljantno združila z vživljanjem v otroško dojemanje sveta in s poznavanjem otroške psihologije.

Vsem trem avtoricam iskreno čestitam ob izidu knjige, novi samozaložniški slikanici pa kličem: »Srečno pot med bralce vseh starostnih skupin!«  Z  literarnimi junaki v pesmicah se namreč lahko poistovetijo tako otroci kot tudi odrasli bralci.

Tekst: Alenka Skupek

Na prepihu Škratjedola
 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon