Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Urejene plezalne smeri v Vipavski Beli

Vipavska Bela je že vrsto let priljubljen kraj za ljubitelje športnega plezanja, saj nudi dobre pogoje tako za tiste manj izkušene, kot tudi za dobre plezalce. V zadnjem času je bila marsikatera smer malce zanemarjena, pred kratkim pa so poskrbeli za obnovitev nekaj teh in s tem razveselili marsikaterega navdušenca nad plezanjem.

Plezališče Vipavska Bela se nahaja v soteski hudournika Bela. Vrh plezališča je dostopen z avtomobilom, saj je regionalna cesta Vrhpolje - Sanabor speljana v neposredni bližini. Plezališče je zelo popularno tako med začetniki kot med že bolj izkušenimi plezalci, saj ima tudi težke smeri do 8c/c+. Posebej atraktivno je dejstvo, da so poleg glavne stene, na kateri je ogromno smeri, plezališča speljana tudi po celotni dolini Bele, ki je v poletnih mesecih prijetno osvežilna.

Jurij Ravnik, član projekta OSP, je trenutne neplezalske vremenske razmere izkoristil za ureditev nekaj pozabljenih smeri v Vipavski Beli, sektor Tekc. Smeri so super, predvsem pa pridejo prav varovalcem težjih projektov na levi. Smeri so imele stare svedrovce in dotrajana sidrišča, navrtane so bile precej narazen.

Zavrtanih je bilo 19 svedrovcev in 3 štanti. Tako smo sedaj dobili štiri super urejene smeri: Opičje norčije, 6b+; Konzerva 7a; Butn glava 6a+; Teta Rozi 4c. Vabljeni.

Vipavska Bela

 

* Fotografije: Friko.siProjekt OSP

Lokalne Ajdovščina

#šport, #plezanje

Kolofon