Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Dijaki srednje šole Veno Pilon sodelujejo programu Zavoda Izriis »Izberi zdravo življenje«

Zavod IZRIIS je v sredo, 17. januarja, v sklopu serije delavnic programa »Izberi zdravo življenje« obiskal dijake drugega letnika predšolske vzgoje. Njihov obisk je bil namenjen izobraževanju in osveščanju o škodljivih učinkih rabe tobaka ter aktivaciji mladih, da sami s svojimi dejanji prispevajo k zmanjševanju problematike. Program poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje.

Zavod IZRIIS že 15 let deluje na področju primarne preventive, preprečevanja zasvojenosti in varovanja zdravja otrok in mladostnikov. Pri tem sodeluje s srednjimi in osnovnimi šolami z namenom preprečevanja in omejevanja uporabe tobačnih izdelkov, alkohola ter drog. Program intenzivno obravnava bolj pereča področja zasvojenosti pri mladih ter njene vzroke. Udeležence programa spodbuja preko aktivne udeležbe, izdelave konkretnih materialov in vse faze utemelji na metodi "learning by doing" – učenje z delom.

Dijaki in dijakinje so izdelovali lutke, družabno igro spomin in ostale materiale, s katerimi bodo (tekom svoje prakse v vrtcu) predšolskim otrokom (na njim razumljiv in igriv način) omogočali integracijo vrednot zdravega življenja. Med praktičnim delom smo dijake in dijakinje povprašali o odnosu do zdravja v njihovem okolju. Na vprašanje, kako lahko sami spodbujajo zdrav način življenja, so se Ajla, Maja, Špela in Kaja strinjale: »Pomembno se nam zdi, da odkrito spregovorimo o posledicah nezdravega življenja. Glede kajenja pa menimo, da bi bilo potrebno ozaveščanje o sestavinah, ki jih vsebujejo cigarete. Same smo bile zgrožene, ko smo izvedele, kaj vse se skriva v cigaretah.« Prav tako so izpostavile pasivno kajenje otrok in negativen vpliv kajenja med nosečnostjo.

Na vprašanje, kako lahko pozitivno vplivajo na mlajše, pa so v en glas povedale: z zgledom. Prav tako so pripomnile: »Če želiš biti mlajšim za zgled, sam ne smeš kaditi – od drugih ne moreš zahtevati nečesa, kar sam ne zmoreš.« Tako bodimo zgled drug drugemu in izberimo zdravo življenje!

 

Program »Izberi zdravo življenje!« (Program varovanja in krepitev zdravja otrok in mladostnikov) sofinancira: Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Četrtna skupnost Bežigrad, Zavod IZRIIS, MKS, Klinika Pet Vet Ljubljana, Eranova, ŽLŠ, zasebni donatorji.

 

Avtor in fotografija: Zavod IZRIIS

Lokalne Ajdovščina
Kolofon